Læger Formidler
Du læser lige nu

Ubalance i underlivets flora

12
Trygge Kvinder blog

Ubalance i underlivets flora

Det svier og klør i underlivet, og det føles ikke, som det plejer. Din udflåd har ændret sig, og måske lugter det endda lidt fiskeagtigt? Det er som om dit underliv ikke helt er i balance. Det er ikke helt unormalt, at ubalance i underlivets flora opstår, da skeden indeholder en helt særlig sammensætning af bakterier og svampe, der forhindrer uønskede infektioner i at vokse frem. Læs med og få et overblik over, hvordan en ubalance i underlivets flora kan føre til infektioner, og hvad man gør ved dette. 

Hvorfor opstår der en ubalance i underlivets flora?

Den normale vaginalflora inkluderer en særlig sammensætning af gavnlige bakterier og svampe. Disse sikrer det rette miljø for slimhinderne omkring kønslæber og i skeden. Hvis balancen mellem de normale bakterier og svampe i underlivets miljø skubbes, vil der kunne opstå en infektion. Infektionen vil kunne opleves som en irritation af slimhinderne og give symptomer omkring kønslæberne og i skeden som:

  • Ændret udflåd eller lugt
  • Svie
  • Kløe
  • Ømhed
  • Gener ved samleje
  • Svie ved vandladning

Særligt er der risiko for at opleve symptomerne omkring tiden for menstruation, da miljøet i underlivet ændres i takt med kroppens hormoner. Rygning, stress, brug af spiral, hyppig samleje uden beskyttelse og brug af intimsæbe kan også være med til at skabe ubalancen. Nogle gange går ubalancen i sig selv igen, andre gange vil der være behov for behandling. 

Hvilke typer infektioner kan opstå?

Der er overordnet to typer mikroorganismer, der kan komme til at dominere over vores egen, gavnlige vaginalflora; svampe og bakterier. Ved en overvækst af svampe, vil der kunne opstå en svampeinfektion i skeden med gærlignende svampe, kaldet candida albicans. Ligeledes kan der opstå en bakteriel infektion ved overvækst af uønskede bakterier, kaldet  bakteriel vaginose. Begge infektioner er ufarlige, men man skal dog være særlig opmærksom ved den bakterielle vaginose i forbindelse med graviditet. Læs mere nedenfor. 

Svampeinfektion

Op mod 75% af alle kvinder har haft en svampeinfektion i underlivet på et tidspunkt i livet. Ikke alle med en svampeinfektion i skeden vil få symptomer, men de karakteristiske symptomer vil typisk være det hytteostlignende udflåd, irritation, rødme og kløe omkring kønslæber og skedeindgangen. Graviditet, sukkersyge, nedsat immunforsvar og antibiotikabehandling kan øge risikoen for at udvikle svamp. Det er helt normalt at opleve gentagne svampeinfektioner, særligt i graviditeten. Her vil man kun behandle, hvis man er meget generet.

Svampeinfektionen behandles i første omgang med lokalbehandling i form af creme og vaginalkapsler, som kan købes på apoteket. Hvis dette er uden effekt, kan der opstartes en pillekur i samråd med læge. Man kan forsøge at nedsætte sukkerindtag, undgå stramtsiddende tøj eller brug af mælkesyrebakterier for at mindske forekomsten af svampeinfektion, men forskningen har endnu ikke vist de store effekter af disse tiltag. Svampeinfektion anses ikke for en kønssygdom, men man skal dog være opmærksom på, at man godt kan smitte sin partner ved samleje. 

Bakteriel vaginose

Kun omkring halvdelen med bakteriel vaginose vil opleve symptomer som gråligt-hvidt udflåd, svie, irritation og kløe. Kløen og irritationen vil ikke være lige så udpræget som ved svampeinfektion. Ofte vil man også kunne fornemme den karakteristiske fiskeagtig lugt fra underlivet, særligt efter samleje. Ubalancen kan ofte forsvinde af sig selv igen, og det er helt normalt at opleve infektionen gentagne gange. Ved symptomer kan man forsøge at behandle med antibiotika, men 30-40% vil ikke opleve effekt. Bakteriel vaginose anses heller ikke som en kønssygdom, men skiftende partnere øger risikoen for at få det. 

For gravide uden komplikationer er bakteriel vaginose ufarligt for både den gravide og fosteret, men hos gravide, der tidligere har født for tidligt, er der risiko for tidlig vandafgang eller for tidlig fødsel (læs mere om for tidlig fødsel her). 

Kan symptomerne skyldes en kønssygdom?

Ved kønssygdomme ser man nogle af de samme symptomer som ved en ubalance i normalfloraen i underlivet. Tag derfor kontakt til din læge, hvis du mærker noget, du ikke plejer. Lægen kan lave en gynækologisk undersøgelse, pode fra skeden og sikre, at du kommer i den rette behandling. Læs mere om nogle af de hyppigste kønssygdomme her: klamydia, gonorre, kønsvorter.

Få mere inspiration og viden

Find flere indlæg fra Læger Formidler om tiden op til og efter fødslen på Trygge Maver bloggen eller lyt til Trygge Maver Podcasten

Eller er det måske den lille der er syg? Så lyt til Trygge Forældre podcasten eller se indlæg på  Trygge Forældre Infobloggen

Patienthåndbogens vejledning om bakteriel vaginose her

Patienthåndbogens vejledning om svampeinfektion i skeden her

Kilder

DSOGs guideline om infektioner i underlivet 

Artikel: Vaginal Douching: Evidence for Risks or Benefits to Women’s Health 

Treatment guidelines: Vulvovaginal Candidiasis (VVC)

Forfatter: Læge Katrine Jørgensen

Redigeret af: Læge Anne-Sofie Ahlers Rechnagel

Om forfatteren

Læge siden 2018. Har erfaring fra industrien, forskningen og er nu ansat på Afdeling for Kvindesygdomme, Graviditet og Fødsler. Er særligt bidt af obstetrikken (de gravide, de fødende og de barslende). Har selv en søn på 2 år.