Læger Formidler
Du læser lige nu

Akne

18
Tryg i livet infoblog

Akne

I en alder af 33 år havde jeg nok troet, at urenhederne i min hud ville være væk, men en lille bums eller hudorm skal man da ikke snydes for i ny eller næ. Det er ikke så slemt, sammenlignet med da jeg som 13-årig sad og duppede dem med propylalkohol og stak hul med nåle foran spejlet – hvilket jeg den dag i dag på ingen måde vil anbefale; hverken som læge eller indehaver af ar i huden. Min hud er da også langt pænere, end da jeg på efterskolen blev kaldt for “knoppers” – for heldigvis er der meget man kan gøre for at komme sine bumser til livs. Men hvorfor får man egentlig akne, og hvad kan man gøre for at slippe af med det? Det kigger vi mere på i dagens indlæg. 

Hvad er “akne”?

Akne dækker over flere forskellige forandringer i huden, man inddeler dem i følgende:

  • Komedoner, bedre kendt som hudorme, er en ophobning af talg i hudens talgkirtler. De kan være enten lukkede, hvor de ses som små hvide knopper, eller åbne hvor man ser dem som små sorte prikker. 
  • Papel; et komedon som bliver betændt kan udvikle sig til en papel (en lille rød hævelse under 5 mm der ligner en knop) 
  • Pustel; en papel hvor der er pus (det gule snask der kommer ud når der går hul) inde i. 
  • Noduli; et rødt, lidt hævet element der er større en 5 mm i diameter. 

Akne findes i ansigtet, men ofte også opadtil på brystet og ryggen. 

Hvorfor får man akne?

80% oplever akne i alderen 11-30 år. Akne er oftest værst i alderen 17-19. Heldigvis forsvinder (eller mindskes) det med alderen, hvor akne for de fleste er væk inden 30-års alderen. Mænd bliver ofte hårdere ramt end kvinder, til gengæld er akne hyppigere hos kvinder, som er overrepræsenteret når de er over 20 år (1).

Udviklingen af akne er forårsaget af flere ting, herunder kroppens immunsystem, hormoner, bakterier og en række inflammatoriske mekanismer, der alle bidrager til bumsen i panden. I huden findes hårsække, hvori der dannes talg. Når der dannes for meget talg stoppes hårsækken til, og kan ligne en hvid hudorm (2). En af de bakterier der normalt findes på huden, Propionibacterium acnes, nedbryder talg til frie fedtsyrer, som stimulerer inflammation. Herved opstår papler, pustler, noduli og cyster.

Udvikling af akne skyldes til dels en arvelig betinget øget følsomhed for kroppens mandlige kønshormoner (som både mænd og kvinder helt naturligt har). Årsagen er at hårsækkene bliver påvirket af mandlige kønshormoner, som får dem til at danne mere talg, og hårsækken stopper derved nemmere til. Derfor vil man ofte se akne ved forskellige hormonsygdomme, såsom polycystisk ovariesyndrom (PCOS), hvis man er stresset, i behandling med binyrebarkhormon, eller hvis man indtager doping i form af hormoner. Kæmper man med akne op i alderen, kan det i nogle tilfælde være relevant at blive udredt for visse hormonsygdomme (spørg din læge nærmere herom, og om hvorvidt det er relevant for netop dig). 

Hvordan undgår man akne?

Der har gennem tiden været mange myter omkring, hvad der giver akne, hvad man skal spise eller gøre for at undgå bumser. Man har diskuteret hvorvidt indtag af sødmælk og skummetmælk kunne være en risikofaktor, men der findes ikke videnskabeligt belæg for, at det har en påvirkning. Studier i mus har vist at kost med et højt fedtindtag kan føre til  en øget keratinisering (forhorning af hudceller og dermed propper i hårfolliklerne) (3), men man har endnu ikke helt kunne klarlægge betydningen af kosten ift. udviklingen af akne hos mennesker hvorfor vi ikke kommer mere ind på kost i dette indlæg. 

Mekanisk påvirkning af huden frarådes; De fleste vil nok have prøvet at trykke en hudorm som bare lige skulle væk – og det kommer den – men til begravelsen dukker der så bare 5 nye venner op. Generelt anbefaler man at vaske huden 1-2 gange om dagen, men at man ellers ikke skrubber den for meget, da irritation øger inflammation og kan bidrage til udviklingen af akne. 

Mange har også hørt at sol er godt mod bumser, og det er det også – kortsigtet. Påvirkningen af UVA lys på huden gør at der bliver produceret flere celler, hvilket er med til at tilstoppe porerne endnu mere. Desuden er sollys en stor synder, når det kommer til ar og misfarvning – det kan derfor ikke anbefales at tage sol for at få sine bumser væk. Så opholder du dig i solen, så husk lige en hat og solcreme (gå efter en der ikke er for fed).

Behandling af akne

De simple råd herfra er: 

  • Lad være med at pille i huden. 
  • Vask huden med sæbe og vand dagligt. 
  • Undgå at blive forbrændt. 
  • Undgå kosmetik og fede cremer. 

Hvis ikke der er effekt af ovenstående, så findes der forskellige medikamenter som din læge kan hjælpe med.

Medicinsk behandling

Acnatac, Epiduo, Redap, Skinoren, Finacea, Basiron, Dalacin; lokale midler er der mange af og de virker overordnet enten ved at hæmme dannelsen af hudormen, hæmme inflammation eller slå bakterier ihjel. Retinoiderne (bl.a. Epiduo, Redap, Acnatac) er hvad man kalder komedolytiske (opløser komedomer, altså hudorme). Flere forskellige midler virker antibakterielt overfor bl.a. Propionibacterium acne eller Cutibacterium acnes, eller er antiinflammatoriske. De forskellige midler kan ofte kombineres, men spørg din læge; den forkerte kombination kan gøre at præparaterne modarbejder hinanden – og så udebliver effekten. 

Ved svær akne, kan behandling med tabletter komme på tale. Man er i dag mere tilbageholdende med brugen af antibiotika som tabletbehandling, og vil hurtigere gå til behandling med retinoid som tablet. Dette er en specialistopgave som varetages af hudlæger, og kræver bl.a. at man får taget regelmæssige blodprøver. Medicinen er teratogent (dvs. fosterskadeligt), og det er derfor vigtigt at man bruger prævention under behandling. De fleste vil få tørre slimhinder og i sjældne tilfælde kan det forårsage depression, men overordnet har studier vist at livskvaliteten øges (4).

Hvis man som kvinde får bumser i forbindelse med sin menstruation eller hvis man har for mange mandlige kønshormoner (eksempelvis ved PCOS), kan behandling med P-piller for nogle hjælpe. Vær opmærksom på, at piller der kun har progesterolligende hormon (Mini-piller) kan forværre akne.  

Ar efter akne 

Ar efter akne kan behandles med laser, men dog ikke fjernes helt. Det vigtigste for at forhindre ar er at lade være med at pille i huden, passe på solen, og få behandling for sin akne. 

Jeg er over 30 men har stadig akne?

Uren hud kan være andre ting end akne:

  • Rosacea ligner meget akne pga. de røde papler og pustler, men forskellen er at man ikke har hudorme, til gengæld har man ofte små karsprængninger i huden. 
  • Perioral dermatitis, er en aknelignende sygdom hvor man har et papuløst udslæt omkring munden. Udslættet klør ofte. Kan behandles med antibiotika som creme eller tabletter. 
  • Follikulitis er betændelse i hårsække med bakterier og vil sidde omkring næse, mund eller brystkassen. 

Hvis du er i tvivl om du har akne eller en af de overnævnte tilstande, så spørg din læge. 

De vigtige pointer

Vi ved godt, at alle er forskellige, og måske var det en helt speciel creme fra Matas, eller at du stoppede med at drikke alkohol som gjorde at bumserne forsvandt, og medicinen fra lægen gav dig bare et rødt udslæt. Men hvis du tager følgende pointer med efter dagens indlæg, så er skribenten glad:

  • Akne er langt hen ad vejen genetisk bestemt.
  • Akne kan give  nedsat livskvalitet – så husk, at der er mulighed for hjælp til behandling.
  • Pas på sol og pilleri, der giver blivende ar efter bumserne er væk.
  • Du er ikke alene, næsten alle døjer med akne på et tidspunkt i deres liv. 

Dette blogindlæg er skrevet for at give dig et generelt billede om akne. Derfor går vi ikke i dybden med mere specielle/komplekse behandlinger eller komplicerede individuelle forløb. Kontakt din egen læge, hvis du har spørgsmål eller bliver i tvivl.

Forfatter: Cecilie Kiel

Redaktion: Anne-Sophie Homøe og Anneline Seegert

Faglig redaktion: Jeanette Haugaard

1. Evaluation and Management of Acne- ClinicalKey [Internet]. [henvist 15. april 2021]. Tilgængelig hos: https://www-clinicalkey-com.ep.fjernadgang.kb.dk/#!/content/playContent/1-s2.0-S0095454315000524?returnurl=null&referrer=null

2. Akne – Lægehåndbogen på sundhed.dk [Internet]. [henvist 16. april 2021]. Tilgængelig hos: https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/laegehaandbogen/hud/tilstande-og-sygdomme/pustuloese-tilstande/akne/

3. Nakamizo S, Honda T, Sato T, Mamun MA, Chow Z, Duan K, m.fl. High-fat diet induces follicular hyperkeratinization and predisposes to develop neutrophilic folliculitis in mice. J Allergy Clin Immunol. 10. marts 2021;

4. Bagatin E, Costa CS. The use of isotretinoin for acne – an update on optimal dosing, surveillance, and adverse effects. Expert Rev Clin Pharmacol. 2. august 2020;13(8):885–97.