Læger Formidler
Du læser lige nu

Akut kejsersnit

15
Trygge Maver Infoblog

Akut kejsersnit

Akut kejsersnit

Rigtig mange gravide har en forestilling om den perfekte, komplikationsfri fødsel. For mange inkluderer dette et ønske om at føde vaginalt. Der er dog ikke to fødsler, der forløber ens. Indimellem opstår komplikationer der gør, at man må afvige fra den oprindelige plan og foretage et akut kejsersnit. Men hvornår foretager man et akut kejsersnit? Hvordan foregår det? Og har det egentligt konsekvenser for mor og barn i efterforløbet? Læs med her og bliv klogere på det akutte kejsersnit. 

Hvornår skal man foretage et akut kejsersnit?

Omkring 10% af alle fødsler ender i akut kejsersnit. Årsagerne hertil er rigtig mange. En af de hyppigste årsager er manglende fremgang i fødslen. Det betyder, at din livmodermund ikke udvider sig nok eller at barnet ikke trænger med ned i bækkenet til trods for gode veer eller hjælp fra en sugekop. En anden hyppig årsag er, at barnet viser tegn på iltmangel. Tegn til iltmangel kan bla. ses på en hjertelydskurve eller via en lille blodprøve taget fra barnets hoved. Andre årsager til akut kejsersnit er f.eks. svangerskabsforgiftning hos moderen, ukendt underkropspræsentation samt problemer med moderkagen.

Et akut kejsersnit bliver kun foretaget, hvis man tænker, at en videre fødsel vil være for farligt for mor eller barn. Det kan føles overvældende, fordi der sker mange ting på kort tid. Selvom kejsersnittet betegnes som ”akut”, er der som oftest tid til, at personalet kort kan forberede jer på, hvad der skal ske. Yderst sjældent er der dog behov for, at få barnet ud meget hurtigt, og så må man tage de praktiske informationer bagefter. 

Hvordan foregår det?

Selve kejsersnittet foregår på en operationsstue. Du er velkommen til at have en ledsager med på stuen. Som oftest foregår det med rygmarvsbedøvelse, hvilket betyder, at du er vågen undervejs. Hermed kan du også følge med i, hvad der sker uden at kunne mærke smerte. Kun i meget akutte tilfælde er det nødvendigt med fuld bedøvelse, så moderen sover under operationen.

Når moderen er bedøvet laver kirurgen et ca. 15 cm. langt snit på tværs af maven. Snittet lægges lige over hårgrænsen, dvs under ”bikinilinjen”, så arret på sigt kan skjules. Dernæst lægger operatøren en hånd på din mave og ligesom ved en ve. presses barnet ud igennem åbningen i maven. Hele operationen tager omkring 45 min. Langt størstedelen af tiden går med at lukke operationssåret. At lægge snittet og hjælpe barnet ud tager ikke mere end et par minutter. Herefter kommer barnet over til en børnelæge, som efter fødslen sikrer sig, at barnet har det godt. Der vil også være en jordmoder tilstede på stuen, som kan være din støtte under og efter kejsersnittet. 

Hvad sker der i tiden efter kejsersnittet?

Man bestræber sig på, at mor og barn er sammen hurtigst muligt efter fødslen. Barnet svøbes oftest og gives til ledsageren og er derfor lige ved siden af mor, mens hendes sår bliver lukket. Som oftest kan man udskrives 2-3 dage efter et kejsersnit. I den første tid efter operationen er det fornuftigt at tage smertestillende medicin, og i ugerne efter skal man desuden holde sig lidt i ro og ikke løfte for tungt. Operationssåret og bugvæggen skal have tid til at vokse ordentligt sammen. Du må dog gerne løfte dit barn.

Efter et akut kejsersnit oplever nogle en følelse af, at de ikke ”var med” under fødslen, fordi alting gik meget stærkt. Tanker om ikke at have ”fået” den fødsel, man drømte om, kan desuden fylde i efterforløbet. Det er helt normalt. Mange fødeafdelinger tilbyder en efterfødselssamtale efter et akut kejsersnit, hvor man får mulighed for at snakke forløbet igennem. Man kan også tage kontakt til sin egen læge eller sin sundhedsplejerske, hvis man har behov for støtte.

Søg læge!

I ugerne efter kejsersnit bør man søge læge, hvis man har mistanke om infektion. Symptomerne herpå kan være feber, ildelugtende udflåd, smerter, varme, hævelse og rødme samt pus fra operationssåret. Det samme gælder, hvis blødning fra vagina bliver større i stedet for med tiden at mindskes samt ved blodansamling og siven fra operationssåret. 

Få mere inspiration og viden

Find flere indlæg fra Læger Formidler om tiden op til, under og efter fødslen på Trygge Maver bloggen,hvor du bl.a kan læse om planlagt kejsersnit. Du kan også lytte til Trygge Maver Podcasten, hvor der findes et afsnit om fødslen, hvor emnet ”akut kejsersnit” også berøres. 

Du kan desuden finde mere information via nedenstående links:

Patienthåndbogens

Jordemoderforeningen 

Forfatter: Læge Jeanett Nielsen

Redigeret af: Læge Mads Langager Larsen og læge Cecilie Weber Thomsen

Kilder

Sundhed.dk

Om forfatteren

Læge siden 2020. Klinisk erfaring inden for almen medicin og kirurgi. Fagligt interesseområde inden for gynækologi, graviditet og fødsler og forsker i fertilitet. Bor med min kæreste i Århus. I min fritid bruger jeg tid på træning og madlavning.