Læger Formidler
Du læser lige nu

Hudforandringer under graviditeten

17
Trygge Maver Infoblog

Hudforandringer under graviditeten

Hudforandringer

Er du begyndt at få brune pletter i hovedet eller er maveskindet fuld af strækmærker? Du er ikke den eneste! Rigtig mange kvinder får en eller flere hudforandringer under graviditeten, fordi hormonerne raser. Læs med her, hvis du vil vide mere om, hvorfor du får hudforandringer, hvordan de ser ud, og hvad du kan gøre for at undgå dem.

Strækmærker

Næsten alle gravide får strækmærker. Strækmærker er røde eller blåviolette bånd, og du kan få dem på både mave, bryst, ryg, overarme og lår. Strækmærker skyldes en forstrækning af de elastiske fibre i underhuden. Man kan ikke forudsige, hvem der får strækmærker, men hvis din mor har mange strækmærker, er der stor sandsynlighed for, at du også får strækmærker. Din risiko er også større, hvis du fik strækmærker under puberteten, hvis du er overvægtig, eller hvis du venter tvillinger. Strækmærker kan opstå på alle tidspunkter i graviditeten, men de fleste får dem i slutningen. De kan være mange eller få, og du kan hverken gøre fra eller til, der er ingen cremer eller kosttilskud, der er vist hverken at forebygge eller behandle strækmærker. De fleste strækmærker krymper og bliver blege med tiden, men de forsvinder aldrig helt.

Pigmentforandringer

De fleste kvinder vil under graviditeten opleve, at huden bliver mere pigmenteret – altså mørkere. Det gælder især omkring brystvorterne, i armhulerne og omkring kønsorganerne. Ar og modermærker kan blive mørkere, og nogle får også en mørk streg, der strækker sig fra over navlen og ned mod kønsbenet. Nogle får også brune pletter i ansigtet. Hvis du efterhånden ligner en giraf pga. de mange brune pletter i ansigtet, har du formentlig det, der hedder kloasma. Man ved ikke, hvorfor nogle får det, men man ved, at store mængder sollys forværrer antallet af de brune pletter. Det er derfor en god ide, at bruge solcreme med høj solfaktor eller evt. sun-blocker. Hos de fleste forsvinder pigmentforandringerne, når graviditet og amning er afsluttet.

Blodåreforandringer

Mange får blodsprængninger i ansigtet og på resten af kroppen. De fleste forsvinder efter fødslen. Du kan også opleve, at dit tandkød bløder, når du børster tænder. Det skyldes, at mere blod strømmer til tandkødet, så det hæver. Det er ikke farligt, og det går over efter fødslen. Ca. 40% af alle gravide får åreknuder. Din risiko er størst, hvis du er overvægtig, men alle kan blive ramt. Typisk sidder åreknuderne på læggen, men de kan også sidde på kønslæberne eller omkring endetarmsåbningen som hæmorider. Åreknuderne bliver bedre efter fødslen, men forsvinder sjældent helt. Du kan ikke forhindre åreknuder i at dukke op, men du kan mindske dine gener ved at bruge støttestrømper, sidde med benene hævet samt dyrke motion. Desuden er det vigtigt at begrænse din vægtstigning under graviditeten.

Hår- og negleforandringer

Synes din familie og venner at dit hår ser tykt og flot ud her i graviditeten? Så er der nok noget om det. Pga. hormonelle forandringer får de fleste kvinder faktisk mere og tykkere hår. Til gengæld oplever de fleste også øget hårtab efter fødslen. Det kan vare i mange måneder efter fødslen. Enkelte er uheldige at få hårtab i mandlig retning, dvs. med høje tindinger, og ikke alle får deres hår tilbage. Nogle irriteres også over øget hårvækst i ansigtet, på arme og ben og på ryggen. Dine negle kan også kræve ekstra opmærksomhed. De vokser hurtigere, og du kan risikere, at de bliver mere skøre og lettere flækker. Neglene bliver sig selv igen efter fødslen.

Få mere viden

Find en masse andre af Læger Formidlers indlæg om graviditet, fødslen og tiden derefter på Trygge Maver infobloggen. Du kan også lytte til Trygge Maver podcasten her på hjemmesiden eller via Itunes og Spotify.

Er det måske den lille der er syg? Så lyt til Trygge Forældre podcasten eller Trygge Forældre Infobloggen

Søg læge!

Husk at du altid skal kontakte en læge, hvis du har et modermærke, der ændrer form, størrelse, farve eller begynder at klø. Du skal også kontakte en læge, hvis du får smerter i læggen. Læs mere om hudforandringer under graviditet i Patienthåndbogen.

Kilder:

Lægehåndbogen

Skrevet af: Læge Hanne Trap Wolf
Redigeret af: Læger Formidlers faglige redaktion

Forfatteren

Har arbejdet som læge siden 2010 og har sideløbende forsket i for tidlig fødsel. Arbejder aktuelt på fødeafdelingen på Hvidovre Hospital. Er travlt beskæftiget efter arbejdstid som mor til tre børn på henholdsvis to, fem og otte år.

Om forfatteren

Har arbejdet som læge siden 2010 og har sideløbende forsket i for tidlig fødsel. Arbejder aktuelt på fødeafdelingen på Hvidovre Hospital. Er travlt beskæftiget efter arbejdstid som mor til tre børn på henholdsvis to, fem og otte år.

Følg os