Først kom de charmerende hormonknopper på den lille babykind, hvor man skulle dy sig for ikke at trykke dem ud som almindelige bumser. Men hvad nu? Kort efter dukker et gulligt lag af skæl op over hele hårbunden, og pludselig dufter baby ikke kun af roser.
Men hvad er arp egentlig? Kan det komme igen, og skal der gøres noget ved det?
Hvad er arp?
Arp er en slags skæleksem (på latin pityriasis capitis). Det består af fedtede hvide, gullige eller gulbrune skæl med en lidt fad lugt af loftsrum. Det plejer at begrænse sig til hårbunden, men kan dukke op de steder på kroppen, hvor vi har talgkirtler, fx hårbund, øjenbryn, øregangene, i bleområdet og i hudfolder, fx i lyskerne.
Arp er helt almindeligt hos spædbørn og er ganske ufarligt. Det ses hyppigst i alderen 0-3 måneder og topper 3-4 uger efter fødslen, men det kan også ses hos ældre babyer.
Det vides ikke med sikkerhed, hvorfor arp opstår, men man mener, at talgproduktion, svampeinfektioner og hormoner kan spille ind. Der er altså ikke meget at gøre for at undgå det.
Egentlig er skæleksem ikke udelukkende for børn. Voksne kan også få det, men her kalder man det bare ikke arp, men skæleksem (eller det mere mundrette seboroisk dermatit).
Smitter det?
Nej, arp smitter ikke, så du behøver ikke blive hjemme fra mødregruppe eller holde afstand til de øvrige cafégæster, hvis du har vovet dig væk fra sofaen.
Skal der gøres noget ved det?
Arp hverken klør eller irriterer huden, men arp forsvinder ikke af sig selv, så for at undgå at eksemet breder sig, handler det om at få fjernet skællene.
Dette kan gøres med babyolie eller fugtighedscreme, som masseres ind på det arp-befængte område. Lad olien/cremen sidde i nogle timer, eller natten over under en bomuldshue, så det kan få ro (og dit hjem i øvrigt ikke bliver fedtet ind i herlighederne). Olien/cremen får skællene til at løsne sig, og de kan herefter kradses forsigtigt af med en tættekam eller frotteres af med et håndklæde. Hvis der stadig er meget fedtet efter babyolien, kan håret vaskes med mild babyshampoo.
Man kan desuden forsøge at forebygge arp ved at børste barnets hår og hovedbund dagligt med en blød børste.
Skal det ses af læge?
Nej, så længe arpen forsvinder efter olie-/cremebehandling, skal der ikke gøres mere ved det. Hjælper olie-/cremebehandling ikke, så vend det med sundhedsplejersken.
En sjælden gang imellem kan bakterier eller gærsvamp bosætte sig i eksemet. Risikoen for infektion med bakterier øges, hvis skorperne er tykke og svære at få bugt med. Tegn på infektion kan være, hvis dit barn virker generet af eksemet, hvis huden under eksemet er meget rød, hvis der kommer honninggule, cornflakes-lignende skorper på (som tegn på gule stafylokokker), og/eller hvis eksemet breder sig uden for de førnævnte områder. I sådanne tilfælde er det en god idé at få egen læge til at se på det for at vurdere, om der skal andre midler til.
Kilder:
Forfattet af Camilla Palmquist (læge).
Redigeret af Malene Elise Jepsen (læge), Stine Foss (læge), Marianne Lindblad (læge), Kristina Aagaard (Læge) og Ida Staby (Læge).