Læger Formidler
Du læser lige nu

Falsk strubehoste

2
Trygge Forældre Infoblog

Falsk strubehoste

Falsk strubehoste skyldes en virusinfektion, som sætter sig i slimhinden omkring stemmelæberne. Slimhinden svulmer op, hvilket giver pladsmangel, og derfor får barnet den for sygdommen karakteristiske gøende hoste, eller lyder som en søløve.

Typisk er barnet forkølet dagen forinden og vågner få timer efter, det er blevet lagt til at sove med gøende hoste og vejrtrækningsbesvær.

Det er vigtigt, at man som voksen forholder sig i ro, da panik hos den vokse smitter til barnet og dermed forværrer situationen.  Desuden skal barnet sidde op. Kulde får hævelsen i slimhinderne til at falde, så derfor hjælper det at drikke noget koldt, at spise is og at indånde kold luft. Så på med flyverdragten og ud at gå en tur i kulden. Gerne med en is i hånden. Jeres barn vil helt sikker huske det som noget helt særligt at måtte spise is midt om natten?

Er barnet på trods af ovenstående stadig besværet med vejrtrækningen: her menes hurtig vejrtrækning, hvis det bløde punkt over brystbenet trækker sig dybt ind ved hver vejrtrækning, hvis maven kører hurtigt frem og tilbage, og hvis der er en høj lyd på vejrtrækningen, så skal barnet ses af en læge. I nogle tilfælde kan det nemlig være nødvendigt at give medicin vha. en maske, som får hævelsen i slimhinderne til at fortage sig.

Men i de fleste tilfælde, er det altså nok med: ro, sidde op og kulde (drikke, is og luft). Evt. kan man give panodil efter vægt.

Lyt også til vores podcast, episode 4, hvor Anna taler med Tim Kristensen, som er overlæge på Herlev børneafdeling om hoste, snot og vejrtrækningsbesvær. Du kan lytte til vores podcasts her på hjemmesiden samt på Itunes eller Soundcloud.

Om forfatteren

Flere læger fra Læger Formidler er gået sammen om dette indlæg. Læs om medlemmerne i Læger Formidler under "Om om" sektionen.

Følg os