Læger Formidler
Du læser lige nu

Første trimester skanning

9
Trygge Maver Infoblog

Første trimester skanning

Du har ventet i spænding på, at de første skanningsbilleder fra første trimester skanningen af jeres lille baby kan pryde køleskabet. Det er ved denne skanning, at de to streger på graviditetstesten for langt de fleste bliver omsat til de første levende billeder af den lille spire, der livligt slår kolbøtter inde i maven. Men var der nu ikke noget med en blodprøve, der skulle tages inden skanningen? Og hvad undersøger man overhovedet ved første trimester skanningen? Læs med nedenfor og bliv klogere på undersøgelsen, samt hvad der kan gøres, hvis man skulle finde noget uventet.

Hvad indebærer første trimester skanningen? 

I Danmark får alle gravide tilbudt to ultralydskanninger i graviditeten. Første trimester skanningen udføres i 11.-13. graviditetsuge, mens anden trimester skanningen udføres i uge 18-22. Første trimester skanningen bruges først og fremmest til at bekræfte, at der er liv, om graviditeten er inde for livmoderen, hvor mange fostre der er samt fastsættelse af den endelige terminsdato. Terminsdatoen bestemmes ud fra fosterets længde fra hoved til numse. Man kigger også på fosterets anatomi dvs. hjernen, ryggen, maven, arme, ben osv. Danske tal har vist, at man opdager mange af de alvorlige misdannelser allerede ved første trimester skanningen, herunder over halvdelen af alvorlige hjertemisdannelser. Dog er fosteret ikke meget større end en lille figen ved denne skanning, og derfor kan den ikke erstatte anden trimester skanningen, der giver et meget mere detaljeret indblik i potentielle misdannelser. Ved første trimester skanningen tilbydes også en beregning af sandsynligheden for kromosomafvigelser som for eksempel trisomi 21 (Downs syndrom). For at kunne beregne denne sandsynlighed kræves der en blodprøve taget forud for skanningen. Denne blodprøve kaldes også doubletesten. 

Hvad er doubletesten?

Blodprøven kaldes for doubletesten, fordi man måler på to graviditetshormoner: PAPP-A og β-hCG. Blodprøven skal tages i uge 8-13 inden første trimester skanningen – og gerne i uge 8-10. Lad dig ikke skræmme af resultatet af blodprøverne. Tallene kan nemlig ikke stå alene, da sandsynligheden for kromosomafvigelser beregnes ud fra flere faktorer som bl.a. kvindens alder, graviditetsuge, nakkefoldens tykkelse osv. 

Hvordan beregnes sandsynligheden for kromosomafvigelser?

Sandsynligheden for at have et foster med kromosomafvigelse udregnes på baggrund af blandt andet doubletesten, moderens alder, rygning og målingerne af fosteret under skanningen – herunder tykkelsen af nakkefolden. Nakkefolden er en væskespalte under huden, som alle fostre har. Derfor kaldes første trimester skanning også for nakkefoldsskanningen. Efter at alle informationerne om den gravide, doubletesten og ultralydsmålingerne er tastet ind, beregnes sandsynligheden for kromosomafvigelser. Kromosomafvigelser er variationer i fosterets gener og kan potentielt give mentale og/eller fysiske handicap hos barnet. Ved første trimester skanningen undersøger man sandsynligheden for trisomi 21 (Downs syndrom) samt trisomi 18 og 13. Sandsynligheden vil komme ud som et tal, hvor en øget sandsynlighed vil være større end 1:300. 

Hvad gøres der så, hvis første trimester skanningen ikke er normal?


Hvis noget ikke ser ud som forventet, eller man får beregnet en øget risiko for kromosomafvigelser, er det muligt at udføre yderligere prøver ved f.eks. en moderkagebiopsi eller en NIPT-test (blodprøve). Hvis det viser sig, at fosteret har alvorlige misdannelser eller kromosomfejl, kan abort komme på tale. Man skal dog huske, at langt de fleste graviditeter er med raske fostre og normale første trimester scanninger. 

Er ultralydsskanninger farligt for fosteret?

Ultralyd har været brugt i mere end 30 år, og ingen studier har fundet skadelige bivirkninger for mor eller foster trods talrige skanninger. Ultralyd er lydbølger, som laver ekko, der opfanges af ultralydsmaskinen – præcis som flagermusen gør det. Der er derfor ingen strålerisiko som ved røntgen. 

Gode råd

Som oftest skannes den gravide uden på maven. Hvis man ikke kan få det rette indblik, kan man i stedet blive nødt til at skanne vaginalt. Er man i tvivl om, hvorvidt man vil vide sandsynligheden for kromosomafvigelser, kan egen læge hjælpe med denne beslutning. Selvom man ikke ønsker blodprøve og sandsynlighedsberegningen, kan man altid møde til første trimester skanningen for at få bekræftet graviditeten og terminsdatoen. 

Få mere inspiration og viden

Lyt bl.a. til denne spændende podcast, der tager dig gennem skanningerne, eller læs mere om hvilke graviditetsundersøgelser man bliver tilbudt igennem graviditeten hos egen læge og hos jordemoderen. Du kan også læse andre indlæg om bl.a. mindre liv her eller moderkagens og dens placering her.

Find også yderligere information på:

  • Patienthåndbogens vejledning om ultralydskanning i graviditeten her
  • Sundhedsstyrelsens vejledning om fosterdiagnostik her.

Du kan finde mange flere indlæg fra Læger formidler op til eller efter fødslen på Trygge Maver bloggen eller Trygge Maver Podcasten. Eller er det måske den lille som er syg? Så lyt til Trygge Forældre podcasten eller se indlæg på Trygge Forældre Infobloggen

Forfatter

Anne-Sofie Ahlers Rechnagel, læge

Redigeret af: Katrine Jørgensen, læge 

Publiceringsdato: 05/01/2023

Kilder

Lægehåndbogen

Dansk Føtalmedicinsk Selvskabs vejledning om “1. trimester skanning”