Læger Formidler
Du læser lige nu

Bækkenløsning

5
Trygge Maver Infoblog

Bækkenløsning

Når graviditetstesten er positiv, og ugerne med den voksende mave langsomt går, rammes nogle gravide samme tid af slemme graviditetsbetingede bækkensmerter, tidligere kaldet bækkenløsning.

Du har måske en veninde, der endte med at gå med krykker under graviditeten. Du har måske en kollega, der er sygemeldt med bækkensmerter. Du er måske selv gravid og har svært ved at finde den lyserøde sky, de andre gravide svæver på, fordi du pludselig intet kan og konstant har smerter i bækkenet?

Mange af os er stødt på ordet bækkenløsning gennem tiden. Men hvad er det egentlig? Er det farligt? Kan man overhovedet gøre noget? 

Læs med herunder, og bliv en smule klogere på bækkenløsning/graviditetsbetingede bækkensmerter.

Hvad er bækkenløsning egentlig?

Ved graviditetsbetingede bækkensmerter har man som gravid smerter i bækkenet, dvs. ved baller, lår, lyske og hofte området. Det er fortsat uklart præcis, hvad der giver smerterne og der foretages fortsat forskning omkring det. Man mener det er en blanding af flere ting, der foranlediger smerter i ét eller flere af bækkenets tre led. En teori er at det opstår som følge af ændring i hormonniveauet, af hormonet relaxin, der er med til at blødgøre ledbåndene i bla. bækkenet. Det er smart når man snart skal føde, hvor barnet nemlig skal passere igennem bækkenet, men de bløde ledbånd øger strækket på musklerne i størrer grad hos nogle kvindre, hvilket kan irritere musklerne med bla. væskeophobning og slemme smerter. Smerten og mekanismen kan faktisk minde om en forstuvning, hvilke ikke er praktisk på et bækken der skal bære hele dig og fosterets vægt. Derudover vil det tiltagende pres i bækkenet pga fosterets voksende størrelse belaste yderligere på omgivende ledbånd og muskler. 

Hos nogle opstår smerterne allerede i de første uger af graviditeten, mens andre først får fornøjelsen i sidste del af graviditeten. 

Smerterne kan være brændende og jagende, med klar forværring ved bevægelse. Hos nogle kan de blive så invaliderende, at de knap nok kan gå eller vende sig i sengen. Hos andre er smerten mindre intense, men gør fortsat, at man ikke kan gå lange ture, løfte tunge ting eller være lige så aktiv, som man plejede.

Forskellen fra graviditetsbetingede bækkensmerter og almindelige lændesmerter i graviditeten, er placeringen af smerterne, og måden smerterne optræder på. Lændesmerter viser sig ved smerter omkring rygsøjlen og de aflange muskler der løber langs rygsøjlen. Det vil kunne føles som en murrende eller stikkende fornemmelse i musklerne i ryggen. Bækkensmerter sidder i bækkenets led, midt mellem hoftekam og rygsøjlen, i de såkaldte SI-led, samt de kan sidde foran svarende til kønsbenet. Det kan føles som om leddene i bækkenet klikker eller låser, eller føles som om det er svært at holde sammen på bækkenet. Smerten er intens og skærende, og føles som en forstuvning. 

Er bækkenløsning farligt?

Graviditetsbetingede bækkensmerter er måske stærkt invaliderende, men ikke farligt for fosteret, eller dig. Det har heldigvis ikke nogen påvirkning af livmoderen. Har du graviditetsbetingede bækkensmerter, risikerer du altså ikke at gå i spontan fødsel for tidligt, af den grund. Hos enkelte vil smerten kunne vare ved måneder efter fødslen, men dette kan forebygges med relevant træning, og følge nedenstående råd under graviditeten. 

Hvad kan du gøre under graviditeten?

Der findes flere forskellige råd. Ingen af rådene kan fjerne de graviditetsbetingede bækkensmerter, men de kan hver især medvirke til at mindske generne derfra. 

Betragt smerten som et signal om, at bækkenet er overbelastet. Aflastning og træningsøvelser vil kunne hjælpe. Træningsøvelser, evt. vejledt af en fysioterapeut, hvor din core muskulatur og bækkenmuskulatur styrkes vil også kunne bidrage til bedre støtte. Det kan anbefales at dyrke vandgymnastik, som er skånsom. Langvarig brug af krykker bør så vidt undgås, da det svækker de støttende muskler, så smerten kan forværres. Det er vigtigt at passe på, men brug alligevel dig selv fysisk i den udstrækning, du kan, da kroppen ellers svækkes og smerten vil kunne forværres af den grund.

Aflast! Forsøg at finde ud af, hvad der lindrer, når du har ondt, og ret dig efter det, f.eks. en varmepude eller et bælte om bækkenet. På arbejdet kan det være godt at fortælle kollegerne om problemerne og få indlagt nogle pauser i løbet af dagen, hvor du evt. kan ligge ned og hvile dig. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt med en hel eller delvis sygemelding for en kortere eller længere periode. Tal med din egen læge, hvis du føler dig besværet. Få familie og venner til at hjælpe med de praktiske ting. Tænk kreativt: Læg fx et silketørklæde på bilsædet, så det er let at dreje rundt, køb en lille trappestige, så et større barn selv kan kravle op og ned til pusling, køkkenbord mm. Sæt en taburet ud i brusenichen, så du kan sidde ned, mens du bader osv. 

Her er et par råd til at forebygge forværring i smerten:

  • Hold hofter, knæ og fødder i en lige linje
  • Tag små skridt
  • Undgå vrid og kryds af benene
  • Undgå tunge løft
  • Hvis du skal bære på noget så brug en rygsæk, ikke en skuldertaske.
  • Undgå støvsugning og lignende, hvor du skal stå skævt og foroverbøjet 
  • Når du sover, så lig med en lang pude mellem benene. 

Få mere inspiration og viden

Vil du vide mere, kan du også læse om bækkenløsning her hos Jordemoderforeningen, på Patienthåndbogen eller her på Bækkensmerter.

Find flere indlæg fra Læger Formidler om tiden op til og efter fødslen på Trygge Maver bloggen eller lyt til vores podcasts.

Forfatter: Læge Cathrine Sandager Budtz

Redigeret af: Læge Mette Thunbo og læge Mads Langager

Kilder

Lægehåndbogen

Review fra European Spine Journal 2000

Review fra Europ Spine Jrl. 2012

Baekkensmerter.dk

Om forfatteren

Læge siden 2016. Har bl.a. erfaring fra almen praksis samt gynækologi, graviditet og fødsler sidstnævnte fra mit arbejde på kirurgisk afdeling i Nuuk, Grønland.
Jeg brænder for at udbrede viden om evidensbaserede sundhedsvidenskabelige emner, og derved gøre op med en tid præget fake news.
Privat er jeg gift med Anders der er børnelæge, og mor til 3 små dejlige børn i aldrene mellem 0-6 år.
Jeg elsker desuden at være kreativ, vinterbade og en god kop espresso.