Læger Formidler
Du læser lige nu

Hvepsestik

30
Trygge Forældre Infoblog

Hvepsestik

Ah, sommeren er over os! Solen skinner, børnene leger og det er tid til en is. Men med isen kommer også den irriterende summen – hvepsen! Denne uges tirsdagsinfo handler om hvepsestik. Læs med og få et par gode råd om forebyggelse og behandling, hvis hvepsen alligevel får ramt plet.  

Hvordan kan man undgå stik?

Vi ved det alle sammen – om sommeren er der (nogle gange) solskin og varme – og hvepse. De sværmer om maden, er lidt for nærgående og nogle gange ender det med, at de stikker. Hvepsene findes som regel fra juni til september og bosætter sig ofte tæt på huse og også i fx jordboer i græsplænen. Særligt sidstnævnte er frygtede, da jordboer kan rumme et stort antal hvepse, der kan stikke på samme tid. Hvepsene spiser både kød og søde sager som frugt, is og sodavand, alle ting som spises i store mængder af både børn og voksne i sommervarmen.

Så hvad kan man gøre for at mindske risikoen for at de små (og store) bliver stukket? Her er nogle helt lavpraktiske råd:

 • Giv dine børn sko/sandaler på, når de er udenfor i haven
 • Saml nedfalden frugt op
 • Sæt låg på søde drikke. Særligt dåsesodavand, da man ikke kan se ned i dem. 
 • Spis indenfor på dage med mange hvepse
 • Kig af og til på børnenes mad, så de ikke overser en hveps på maden, der er på vej ind i munden
 • Pas på med at være for tæt på åbne skraldespande
 • Slå ikke ud efter hvepsene, men sid stille. De stikker, hvis de føler sig truet.

Hvad sker der, hvis man bliver stukket?

Skulle uheldet være ude, vil der sandsynligvis ske det, at barnet vil græde højt. Huden omkring stedet, hvor barnet er blevet stukket vil ofte blive rød og hævet med et “hul” efter en brod i midten. Hævelsen og rødmen varer ofte ved i nogle dage, og der kan opstå kløe. Det er forskelligt, hvor meget huden hæver op, det afhænger både af, hvor barnet er blevet stukket, og hvor kraftigt barnet reagerer på giften. Bliver barnet stukket på fingeren, bliver hævelsen ikke så stor, da huden her er meget stram. Hvis barnet derimod bliver stukket på øjenlåget, hvor huden er mere løs, udvikler der sig en større hævelse. Nogle børn reagerer kraftigt på stikket, mens andre oplever mindre end et myggestik. Reaktionen har ikke noget med overfølsomhed at gøre, det er en naturlig reaktion på giften fra hvepsenes brod. Hævelsen kan blive ret stor (op til 10 cm) og og vare ved i flere dage uden, at det betyder noget. På trods af hævelse og rødme i huden omkring stikket, går der meget sjældent betændelse i huden. Derfor er antibiotika ikke almindeligvis nødvendigt efter et hvepsestik.

Vi anbefaler, at man altid bliver set af en læge, hvis man er blevet stukket i mund eller hals, da der er risiko for at hæve så meget op, at det er svært at få luft. 

Hvad med allergi?

Nogle børn kan udvikle allergi for hvepsestik. Det viser sig ved kraftig rødme, hudkløe eller nældefeber, enten lokalt eller på hele kroppen. I sværere tilfælde kan der komme utilpashed, besvær med vejrtrækningen, opkastning eller fornemmelse af at skulle besvime. Man udvikler først allergi, hvis man er blevet stukket én gang før, men det kan være svært at vide, da børn tidligere kan have fået stik man ikke har lagt mærke til, eller som er sket andre steder. Hvis man er allergisk, bliver reaktionen mere voldsom, for hver gang man bliver stukket. Hvis man reagerer kraftigt på et hvepsestik, anbefaler vi, at man bliver undersøgt for allergi via egen læge. Læs mere om overfølsomhedsreaktioner her.

Hvad kan man gøre som forældre?

 • Vær rolig
 • Se om der er stukket i mund eller på hals
 • Hold øje med hud og vejrtrækning
 • Fjern forsigtigt brodden med en pincet eller negl (hvis den stadig sidder i huden)
 • Kom is på stikket
 • Vask gerne stikket med vand og sæbe
 • Antihistaminer kan hjælpe på eventuel kløe
 • Hold øje med varme, rødme og hævelse i dagene efter for at sikre, at der ikke kommer betændelse

Hvornår skal man søge læge?

Altid hvis man er blevet stukket i hals eller mund. Hvis der kommer rødt udslæt på kroppen eller hvis barnet bliver utilpas anbefaler vi også, at I kontakter læge. Hvis der er vejrtrækningsbesvær, skal man ringe 112 med det samme.

Kilder:

Lægehåndbogen – Allergi over for insektgift

Medicin.dk – 5 hurtige om insektstik

Region Midt – Hjælp! Jeg er blevet stukket

Apotek.dk – Hvepsestik og bistik

Forfatter: Mimmi Torp (læge)

Redigeret af: Ole Haubjerg Nielsen (læge) og Cecilie Clemmesen (læge) 

Om forfatteren

Læge siden 2018. Har klinisk erfaring fra almen praksis, intern medicin og reumatologi. Derudover frivillig for Kræftens Bekæmpelse.