Aaaah, sommeren er over os! Solen skinner, børnene leger, og det er tid til en is. Men med isen følger en irriterende summen. Hvepsen!
Denne uges tirsdagsinfo handler om hvepsestik. Læs med og få et par gode råd, så du forhåbentlig kan undgå et stik, eller i hvert fald ved hvad du skal gøre, hvis hvepsen alligevel rammer plet.
Hvordan kan man undgå stik?
Om sommeren er der (selv i Danmark) indimellem solskin og varme – og hvepse. Det er nemt at forestille sig: De sværmer om maden, er lidt for nærgående og nogle gange ender de med at stikke. Hvepsene er mest aktive fra juni til september. De bosætter sig ofte tæt på huse, fx i jordboer i græsplænen. Jordboer er værd at frygte, da de kan rumme et stort antal hvepse, der kan stikke på samme tid. Hvepsene spiser både kød og søde sager såsom frugt, is og sodavand – altså alle de ting, som spises i store mængder af både børn og voksne i sommervarmen.
Så hvad kan man gøre for at mindske risikoen for, at de små (og store) bliver stukket? Her er nogle helt lavpraktiske råd:
- Giv dine børn sko/sandaler på, når de er udenfor i haven
- Saml nedfalden frugt op
- Sæt låg på søde drikke. Særligt dåsesodavand, da man ikke kan se ned i dem.
- Spis indenfor på dage med mange hvepse
- Kig af og til på børnenes mad, så de ikke overser en hveps på maden, der er på vej ind i munden
- Pas på med at være for tæt på åbne skraldespande
- Slå ikke ud efter hvepsene, men sid stille. De stikker, hvis de føler sig truet.
Hvad sker der, hvis man bliver stukket?
Skulle uheldet være ude, vil der sandsynligvis ske det, at barnet græder højt. Huden omkring stedet, hvor barnet er blevet stukket, vil ofte blive rød og hævet med et “hul” efter en brod i midten (hvis altså ikke brodden stadig sidder tilbage). Hævelsen og rødmen vil ofte være til stede i nogle dage, og der kan opstå kløe. Det er forskelligt, hvor meget huden hæver op. Det afhænger nemlig både af, hvor på kroppen barnet er blevet stukket, og hvor kraftigt barnet reagerer på giften. Bliver barnet stukket på fingeren, bliver hævelsen ikke så stor, da huden hér er meget stram. Hvis barnet derimod bliver stukket på øjenlåget, hvor huden er mere løs, vil hævelse blive større.
Nogle børn reagerer ekstra kraftigt på stikket, mens andre oplever mindre reaktion end ved et myggestik. Reaktionen har ikke noget med overfølsomhed at gøre, da det er en naturlig reaktion på giften fra hvepsenes brod. Hævelsen kan blive ret stor (helt op til ca. 10 cm), og vare ved i flere dage uden, at det betyder noget. På trods af hævelse og rødme i huden omkring stikket kan virke voldsom, går der meget sjældent betændelse i huden. Derfor er antibiotika typisk ikke nødvendigt efter et hvepsestik.
Det anbefales, at man altid bliver set af en læge, hvis man er blevet stukket i mund eller hals, da der er risiko for at hæve så meget op, at det er svært at få luft.
Hvad med allergi?
Nogle børn kan udvikle allergi for hvepsestik. Det viser sig ved kraftig rødme, hudkløe eller nældefeber, enten lokalt eller på hele kroppen. I sværere tilfælde kan der komme utilpashed, besvær med vejrtrækningen, opkast eller fx fornemmelse af at skulle besvime. Man kan først udvikle allergi, hvis man er blevet stukket før. Det er dog ikke altid til at vide, om barnet tidligere har været stukket, da børn indimellem får stik, som man ikke har lagt mærke til. Hvis man er allergisk, bliver reaktionen på et hvepsestik mere og mere voldsom, for hver gang man bliver stukket. Hvis man reagerer kraftigt på et hvepsestik, anbefales det, at man bliver undersøgt for allergi via egen læge. Læs mere om overfølsomhedsreaktioner her.
Hvad kan man gøre som forældre?
- Vær rolig
- Se om der er stukket i mund eller på hals
- Hold øje med hud og vejrtrækning
- Fjern forsigtigt brodden med en pincet eller negl (hvis den stadig sidder i huden)
- Kom is på stikket
- Vask gerne stikket med vand og sæbe
- Antihistaminer kan hjælpe på eventuel kløe
- Hold øje med varme, rødme og hævelse i dagene efter for at sikre, at der ikke kommer betændelse
Hvornår skal man søge læge?
Altid hvis man er blevet stukket i/på halsen eller indeni munden. Hvis der kommer rødt udslæt på kroppen eller hvis barnet bliver utilpas, kaster op eller får lignende symptomer anbefales det også, at man kontakter læge. Hvis der er vejrtrækningsbesvær, skal man ringe 112 med det samme.
Kilder:
Lægehåndbogen – Allergi over for insektgift
Medicin.dk – 5 hurtige om insektstik
Region Midt – Hjælp! Jeg er blevet stukket
Apotek.dk – Hvepsestik og bistik
Forfatter: Mimmi Torp (læge)
Redigeret af: Ole Haubjerg Nielsen (læge) og Cecilie Clemmesen (læge)
Opdateret d. 04.06.24 af Maria Brangstrup Hansen (læge)
Redigeret af Ida Staby (læge)
Billede fra Unsplash – Dan Kb