Jeg har en muskelknude i min livmoder – hvad betyder det?
Hos nogle kan underlivssmerter og menstruationsforstyrrelser igennem længere tid være forårsaget af muskelknuder i livmoderen, men for langt de fleste giver muskelknuder ingen symptomer og erkendes tilfældigt, ifm. undersøgelse af underlivet. Hvad er muskelknuder egentligt? Hvordan kan det behandles? Og er det farligt?
Hvad er en muskelknude i min livmoder?
Størstedelen af din livmoder består af muskulatur. Det er i denne muskulatur, at de omtalte muskelknuder dannes. På fagsprog kaldes de for fibromer. De kan være alt fra få mm til flere cm i størrelsen. Muskelknuderne kan være placeret forskellige steder i din livmoder som f.eks. dybt i muskulaturen eller på ydersiden af din livmoder, så de buler ud derfra. Det er faktisk meget almindeligt, at have muskelknuder i livmoderen. Man mener, at de findes hos mindst 25 % af alle kvinder og forekommer hyppigere hos kvinder, der nærmer sig overgangsalderen.
Muskelknuder og hormoner
Muskelknuder påvirkes af hormoner, hvorfor størrelsen af dem kan ændre sig gennem livet. Blandt andet kan de påvirkes af p-piller, overgangsalderen og graviditet. Det er særligt hormonet østrogen, som påvirker en muskelknude. Hormonet progesteron har også en indvirkning. På grund af ændringerne af hormoner under en graviditet vil nogle muskelknuder vokse under en graviditet, dog ikke altid. Da mængden af hormonet østrogen falder i overgangsalderen, oplever mange, at deres muskelknuder skrumper, når de går i overgangsalderen.
Jeg har symptomer på en muskelknude – hvordan skal jeg forholde mig?
Langt oftest har man ingen symptomer på en muskelknude. Det gælder faktisk for 50 % af de kvinder, der har en muskelknude, hvilket hænger sammen med, at deres muskelknude blive fundet tilfældigt ved undersøgelse af underlivet af anden årsag. Da muskelknuder kan være lokaliseret flere forskellige steder i din livmoder, er symptomerne mere afhængig af deres placering i din livmoder end selve størrelsen på dem. Hvis der er symptomer kan det være:
- Kraftigere og/eller længerevarende menstruationsblødning end vanligt (gælder for ca. 30 %)
- Små pletblødninger mellem menstruationer
- Smerter ved menstruation
- Smerter i underlivet
- Gener ved vandladning og afføring
- Nedsat fertilitet
Ovenstående symptomer er dog symptomer mange kvinder oplever uden, at det har noget med en muskelknude at gøre. Det anbefales altid at søge læge ved store mave- og underlivssmerter og pletblødninger for at vurdere, hvad årsagen er.
Muskelknuder og graviditet
I nogle tilfælde kan en muskelknude være med til at besværliggøre en graviditet. Den kan f.eks. medføre unormal fosterstilling, skabe en mekanisk fødselshindring ved at aflukke for fødselsvejen fra din livmoder, og den kan øge risikoen for blødning efter en fødsel. Hvis du allerede ved, at du har en muskelknude, bør du derfor informere din læge om dette, når du bliver gravid.
Jeg har fået påvist en muskelknude i min livmoder – skal jeg være bekymret?
For langt de fleste vil ordet ”knude” give bekymringer og henlede ens tanker på kræftsygdomme. Heldigvis er muskelknuder langt oftest ganske ufarlige, og det er kun i yderst sjældne tilfælde, at muskelknuder udvikler sig til kræft.
Behandlingsmuligheder
I de fleste tilfælde er der ikke behov for hverken behandling eller kontrol af din muskelknude. Det gælder særligt, hvis man ingen symptomer har fra muskelknuden, eller hvis knuden er lille og/eller langsomt voksende. Hvis det vurderes af en læge, at din muskelknude behøver behandling kan dette gøres enten medicinsk eller kirurgisk alt efter bl.a. knudens placering i livmoderen, dens størrelse, dine symptomer, graviditetsønske og alder. Medicinsk behandling kan være tilskud af hormoner i form af f.eks. en hormonspiral.. Muskelknuden kan også fjernes kirurgisk og i værste tilfælde kan man blive nødt til at fjerne hele livmoderen, hvis knuden er for stor eller for generende.
Så, ordet ”muskelknude” og nok mere ordet ”knude” giver oftest bekymringstanker, men i langt de fleste tilfælde skal du huske, at disse muskelknuder er helt ufarlige og oftest ikke behøver en behandling. Derudover er det en, som mange kvinder har, så husk, at du sjældent er alene om dette og dine tanker.
Få mere inspiration og viden
F.eks.:
Muskelknude i livmoderen, Patienthåndbogen
Menstruationssmerter og endometrisoe
Den gynækologiske undersøgelse, Læger Formidler
Forfatter
Læge Julie Juul Jørgensen
Redigeret af: Læge Cæcilie Weber Thomsen, Læge Sophie Brinck Andersen
Kilder
Patienthåndbogen https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/kvindesygdomme/sygdomme/svulster-og-cyster/muskelknuder-i-livmoderen/
Bogen, ”Obstetrik og Gynækologi”, Lawrence Impey og Tim Child, 3. danske udgave, 2016