Læger Formidler
Du læser lige nu

Lejring og fladt/skævt baghoved

1
Trygge Forældre Infoblog

Lejring og fladt/skævt baghoved

Her kommer nogle gode til jer med helt små mennesker i hjemmet:

Det er naturligt at lægge de helt små babyer på ryggen, og det anbefales i dag, at alle babyer sover på ryggen, fordi dette markant sænker risikoen for vuggedød.

Men babyers knogler er bløde, og derfor bliver deres baghoveder flade eller skæve, hvis de ligger for meget på ryggen, eller hvis de har en favoritside, som de helst ligger på.

Derfor er det en god ide, at indarbejde gode rutiner i babys vågne timer, så barnet ligger mest muligt på maven. At ligge på maven er vejen frem i livet. Ad den vej lærer man at løfte hovedet, at løfte sig i armene, at mestre balance, at ”møve” sig frem, at kravle og sidenhen at gå. Men det er hårdt arbejde at lære disse ting, og derfor bliver babyer ofte utilfredse, når de lægges på maven. Derfor er det ikke altid den mest tillokkende beskæftigelse, når man har en vågen, mæt og tilfreds baby. Ikke desto mindre er det altså meget vigtigt, at babyer ligger mest muligt på maven.

Her er nogle gode råd til tid på maven:

Gør det til vane at lægge baby på maven på puslebordet efter hver bleskift, så baby kan kigge ud over bordet. Her får baby et godt udsyn, og det er nemt for dig, at komme ”ned i niveau” og snakke med baby. Husker du dette, hver gang bleen skiftes, er du allerede godt på vej.

Hav legetøj liggende på puslebordet, så der er noget at kigge på og gribe ud efter, og så du kan aflede og derved forlænge tiden på maven.

Læg dig ned på gulvet foran baby, så han eller hun har selskab. Vi ved alle, at det er sjovest at gå i fitnesscenter, når man har en ven med – mavetid er babys fitnesstid? – hav igen lejetøj parat og tal eller syng for barnet.

Når baby bliver stærkere og balancen styrkes, lægges lejetøjet lidt på afstand, så han eller hun skal række ud efter det. Herved motiveres barnet til at ”møve sig fremad”.

Husk: det er rigtigt hårdt arbejde, og det er ok at baby blive sur. Hold ud lidt endnu, ros den lille superhelt og giv så barnet en pause hos mor eller far.

Med tiden, vil barnet kunne ligge i længere og længere tid, og før I ved af det, får I travlt med at følge efter et lille menneske, som udforsker verden.

Barnet kan selvfølgeligt også have pauser, men når det ligger på ryggen, skal vi hjælpe det med at ligge med hovedet til begge sider. Babyer vil naturligt kigge efter lys, så hvis barnet har en fast plads i stuen, så vær opmærksom på, om det f.eks. kigger efter vinduet og vend det om, for at undgå, at hovedet bliver skævt. Det samme gælder i sengen, hvor barnet naturligt vil vende hovedet mod mor og/eller far og dermed få en favoritside, som kan give anledning til skævt baghoved. Drej da forsigtigt hovedet, mens barnet sover f.eks., når du selv går i seng og efter hvert måltid.

Har jeres lille guldklump alligevel fået et fladt baghoved, så fortvivl ikke, for de bløde knogler kan rette sig fint ud, hvis I følger ovenstående råd. Husk – at ligge på maven er vejen frem i livet Så ned på gulvet, så det er hyggeligt for den lille at ligge der. Rigtig god fornøjelse!

Om forfatteren

Flere læger fra Læger Formidler er gået sammen om dette indlæg. Læs om medlemmerne i Læger Formidler under "Om om" sektionen.