Læger Formidler
Du læser lige nu

Nældefeber

1
Trygge Forældre Infoblog

Nældefeber

Hvad er Nældefeber?

Der findes mange forskellige udslæt, knopper og pletter på huden. Langt de fleste er uden betydning og forsvinder hurtigt igen. Nogle kan se farlige ud uden at være det, og nogle pletter klør og kan være meget generende.

Nældefeber (urtikaria) er en meget almindelig form for udslæt, som de fleste i løbet af barndommen vil opleve en eller flere gange i mere eller mindre udpræget form.

Selve udslættet skyldes, at såkaldte ”mastceller”, som findes i huden afgiver lokalirriterende stoffer, som får karrene i huden til at udvide sig og lække lidt væske, og derfor bliver huden rød og hævet. Desuden kan nældefeber klø voldsomt, og kløe/manipulation af huden vil blot udløse mere kløe, fordi mere af de lokalirriterende stoffer frigives. Huden vil føles varm, men barnet får ikke feber, selvom navnet kunne antyde dette. Oftest forsvinder det enkelte udslæt indenfor 24 timer, men nye ”pletter” kan så bryde frem andre steder på kroppen. Derfor kaldes nældefeber ofte for ”flygtigt” udslæt, fordi det kan flytte sig rundt på kroppen.  

Nældefeber er for det meste helt ufarlig. Nældefeber kan fremkaldes af stimuli som kulde, varme, insektstik, virusinfektioner, sollys og meget andet. Her er det nok at fjerne sig fra den ting, som giver udslættet. Barnet reagerer ikke nødvendigvis på samme måde, næste gang det udsættes for samme stimuli.

Nældefeber: En allergi?

Sjældent kan nældefeber være et tegn på allergi. Årsager til allergisk nældefeber kan være: komælksallergi hos spædbørn. Større børn kan være allergiske for f.eks. fisk, skalddyr, æggehvider el nødder. Også lægemidler kan give allergisk nældefeber, særligt antibiotika og acetylsalicylsyre (smertestillende).

Har du mistanke om, at dit barn reagerer på noget specifikt som f.eks. nødder, jordbær eller andet, er det en god idé, at spørge lægen til råds. En såkaldt priktest kan svare på, om barnet er allergisk, og i så fald skal barnet holdes helt fra denne ting.

I sjældne tilfælde, når der er tale om allergisk nældefeber, kan tilstanden brede sig til læber, mund og slimhinderne i luftvejene, hvilket kan besværliggøre vejrtrækning. Ved nældefeber og besværet vejrtrækning skal barnet straks ses af en læge. I sådanne tilfælde skal man ringe 112.

Hvad kan du gøre?

Behandlingen består i at undgå det som udløste udslættet, men det kan som nævnt være nemmere sagt end gjort. Kolde bade og klude lindre på kløen og ved udtalt kløe kan antihistamin hjælpe. Antihistamin kan købes på apoteket uden recept.

Forårets mange virusinfektioner kan give anledning til mangeartede udslæt, herunder nældefeber. Så hermed håber vi, at I er rustede til at møde et evt. nældefeberudslæt, som kan se noget så skræmmende ud, men som langt overvejende er helt og aldeles harmløst.

#tryggeforaeldre#laegerformidler#lytmed#podcast

Om forfatteren

Flere læger fra Læger Formidler er gået sammen om dette indlæg. Læs om medlemmerne i Læger Formidler under "Om om" sektionen.