Læger Formidler
Du læser lige nu

P-piller og pause

56
Trygge Kvinder blog

P-piller og pause

P-piller og pause

Nogle kvinder vælger at bruge p-piller uden at holde pause. Hvor længe du ønsker at tage dine p-piller uden at holde pause, bestemmer du selv. Der er nemlig intet medicinsk belæg for, at du skal have en simuleret menstruation hver tredje uge. Om du tager dine p-piller i 2, 3 eller 4 måneder i træk, eller helt undlader pausen, er op til dig. I dette indlæg kan du læse mere om, hvad du skal være opmærksom på, hvis du tager p-piller uden pause. 

Menstruation og p-piller

Når du anvender p-piller, er det faktisk ikke menstruation, du får, når du holder pause. Almindelig menstruation opstår, fordi ægget fra din ægløsning ikke er blevet befrugtet. Benytter du p-piller, har du ikke ægløsning, og der er derfor ikke noget ubefrugtet æg, som skal ud. Det er derimod blødning fra kunstigt stimuleret livmoderslimhinde, som er skyld i din ”menstruation”. Hvis du helt undlader at holde pause, skal du være opmærksom på, at der kan opstå gennembrudsblødninger, og det er kroppens måde at fortælle dig på, at det er på tide med en pillefri periode (dog ikke mere end 7 dage for at p-pillerne fortsat kan beskytte mod uønsket graviditet). Du behøver derfor ikke holde pause med p-pillerne for at ”rense kroppen ud”. Den skal nok sige til, når den har brug for en pillefri periode.

Gennembrudsblødninger

Vælger du helt at undlade at holde pillefri perioder, kan der opstå gennembrudsblødning. En gennembrudsblødning sker, når slimhinden i livmoderen er blevet for tyk grundet stimulation af hormoner i p-pillen og bliver udskilt fra kroppen. Oplever du sådan en situation, er det en god ide at holde 4-7 dages pause fra p-pillerne. Det er forskelligt, hvor længe der går mellem gennembrudsblødninger fra kvinde til kvinde og fra gang til gang. Der kan også opstå små pletblødninger, men det behøver du ikke holde pause fra p-pillerne for. Det er meget almindeligt, og kan opstå, hvis du har glemt en enkelt pille (læs indlægssedlen, hvis du har glemt en pille). Hvis du ikke holder pause, skal du ikke være nervøs for, at du bløder mere, næste gang du holder pause. Det gør nemlig ingen forskel.  

Vidste du at

John Rock, som er en af de forskere, der var med til at opfinde p-pillen var katolik og overbevist om, at kirken ville acceptere p-pillen som en form for ”naturlig” prævention, hvis den blot efterlignede kvindens naturlige cyklus. Hvis kvinder tog p-piller uden at holde pause, kunne der gå måneder imellem hver menstruation, og det ville være afskrækkende på folk. John Rock og kollegaen Gregory Pincus besluttede derfor, at p-pillen skulle indtages i cyklusser på fire uger med ”tre uger på pillen og den fjerde uge på inaktive piller, så kvinder ville opleve pauseblødning”. I dag er den måde vi anbefaler at tage p-piller på fortsat udformet på baggrund af den katolske kirkes ønsker. Der var og er således intet medicinsk belæg for at holde pause. 

Få mere inspiration og viden

Find flere indlæg fra Læger Formidler om fordele og ulemper ved p-piller på Trygge Kvinder bloggen ”myter om p-piller” og ”p-piller og blodpropper”. 

Patienthåndbogens vejledning om p-piller https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/kvindesygdomme/sygdomme/praevention/p-piller/

Forfatter: Læge Yagmur Sisman

Redigeret af: Læge Mette Thunbo, læge Jeanett Lykke Møller

Kilder

Lægehåndbogen vejledning ”p-piller”. 

Dansk Selskab for Gynækologi og Obstetriks vejledning ”p-piller generelt”

Videnskabelig artikel: Henzl, MR, Polan ML. Avoiding menstruation: a review of health and lifestyle issues. Journal of Reproductive Medicine. 2004;49(3):162-174. 

Om forfatteren

Læge og PhD studerende. Har både klinisk og forskningserfaring indenfor pædiatri, gynækologi og obstetrik. Desuden arbejdet på kirurgisk afdeling i Nuuk, Grønland. Skriver aktuelt PhD indenfor æggestokkræft og personlig medicin.