Læger Formidler
Du læser lige nu

Rejsningsproblemer

1
Tryg i livet infoblog

Rejsningsproblemer

rejsningsproblemer

 Ked a’, den hænger neda’? 

Har du mon prøvet det før? Din bedre halvdel er så klar, I har haft en skøn aften, og det lå ligesom bare i luften, hvad der skulle ske. Men nederste etage er bare ikke rigtig med på den idé, som øverste etage har fået, og som frustrationerne bliver større, sker der endnu mindre dernede. Du kender måske heller ikke nogen, der har prøvet det samme, fordi ingen rigtig taler om rejsningsproblemer…

Ikke den stiveste…i saunaen 

Rejsningsproblemer, erektil dysfunktion, impotens. Kært barn har mange navne. Fælles for dem alle er, at begrebet dækker over manglende evne til at opnå eller opretholde en rejsning hos manden. 

Rejsningsproblemer er særdeles almindeligt forekommende – og mange mænd rammes af rejsningsproblemer i forskellig grad på et tidspunkt i livet. Mere end hver fjerde mand over 65 år har potensproblemer. Alligevel er impotens behæftet med stort tabu, hvorfor det for manges vedkommende ikke tages op med lægen. 

Tabu og myter

Når noget er svært at tale om, men samtidig er meget udbredt, er det, at myter opstår. En sejlivet myte er derfor, at rejsningsproblemer opstår, når romancen i forholdet går på hæld. Naturligvis kan problemer med rejsning opstå som følge af problemer i parforholdet eller anden psykisk stress, men i op mod 80% af tilfælde opstår rejsningsproblemer som følge af fysisk sygdom.  

Er det farligt?

Nej. Impotens er ikke i sig selv farligt, men kan være tegn på fysisk sygdom – det forholder sig således at impotens ikke i sig selv er en sygdom, men et symptom på eventuelt underliggende sygdom, som kan være både fysisk og psykisk. Særligt taler det for underliggende kropslig sygdom (såsom åreforkalkning, diabetes, neurologisk- eller hormonsygdom, hjerte-kar-sygdom samt tidligere operation, skade eller strålebehandling i bækkenområdet eller visse typer medicin (blandt andet doping!)), hvis rejsningsproblemerne starter gradvist, eller hvis manden ikke længere har spontan rejsning om natten eller tidlig morgen. Endelig bør det understreges, at rygning er en vigtig risikofaktor i udviklingen af rejsningsproblemer. 

Der findes desuden for mange fortsat normal sexlyst og -interesse. 

‘Den lille blå pille’

Der er hjælp at hente, hvis man oplever problemer med rejsningen. Først og fremmest retter behandlingen sig mod den udløsende årsag: Er du overvægtig, bør du tabe dig, og fysisk aktivitet og bækkenbundstræning har vist sig at hjælpe. Desuden bør du undgå tobak og store mængder alkohol. Udover det er der i op mod 20% af tilfældene en psykisk udløsende årsag. Har du overvejet at tale med din partner eller en terapeut (såkaldt psykoseksuel terapi)? 

Der findes forskellige typer af medicinsk behandling, og den mest berømte er Viagra, som de fleste kender af navn. Der findes også andre præparater, der har tilsvarende virkningsmekanisme. Endelig findes denne type af medicin også til placering i urinrøret.

I Danmark er de receptpligtige. Der er nogle forholdsregler, som man skal tage sig, før man starter med denne type medicin, som lægen vil tale med én om – men brugen af denne type medicin forudsætter normal sexlyst. 

Der findes ydermere andre typer af behandling heriblandt vacuumpumpe, støttekondomer, indsprøjtninger af medicin i penis samt mandligt kønshormon til indsprøjtning, i plastre og i tabletform. 

Hvis man ikke oplever effekt af nogle af de nævnte, kan man blive henvist til et kirurgisk indgreb med et penisimplantat. 

Hjælp – jeg tror jeg er impotent!

Det er vigtigt, at du ser din læge, hvis du oplever ændringer i din rejsning, hvor den tidligere har fungeret normalt. Din læge vil hjælpe dig med at afsøge eventuel underliggende årsag og lægge en plan for din behandling. 

Der er i dag gode muligheder for, at du kan få hjælp med problemet. 

Forfatter

Patricia Andersen, læge

Redaktion

Mia Demant