Læger Formidler
Du læser lige nu

Soleksem

0
Trygge Forældre Infoblog

Soleksem

Foråret er endeligt kommet og solen skinner! Det er skønt, men vi må huske på, at solens stråler er virkelig hårde mod huden.

Særligt om foråret, hvor vores hud ikke har været eksponeret for solstråler gennem mange måneder, er solens UV lys meget hård ved huden. Derfor er det vigtigt, at beskytte huden. Det kan man gøre med tøj, ved at holde pauser i skyggen og selvfølgeligt ved at benytte en høj solfaktor.

Hvad er soleksem – og hvad kan du gøre?

Vi ved alle at for meget sol kan give solskoldninger, men der findes også en hudreaktion på solens stråler, som kun behøver en meget lille dosis sol for at udvikles. Det såkaldte soleksem, som er en meget hyppig og meget generende tilstand, for dem det rammer. Huden bliver højrød, og der dannes små blærer. Desuden klør det voldsomt. Udslættet kommer ofte inden for 1 eller 2 døgn efter soludsættelse og ofte om foråret eller tidligt på sommeren. Efter 4-6 dage forsvinder udslættet af sig selv. Antihistaminer og mild hormoncreme, som kan købes uden recept på apoteket kan lindre på kløen. Mens udslættet står på, er det selvfølgelig vigtigt at holde sig væk fra solen.

Den mest effektive måde at forebygge soleksem er, at beskytte sig mod solen. Det bedste er at dække huden med tøj. Men det er vigtigt at være klar over, at tyndt bomuldstøj kun beskytter for en del af solens stråler.

Solcreme

Solcremer med højt faktortal over 30 og filter for både UVA- og UVB-stråling har en god forebyggende virkning. Det er vigtigt at smøre et relativt tykt lag på, og man bør smøre sig ind mindst 30 minutter før, man skal i solen. Husk at solcreme nedbrydes i løbet af dagen, og man skal derfor smøre sig ind igen. I forbindelse med badning er vandfaste solcremer bedst.

Skal man være bekymret?

Soleksem er ikke farligt på samme måde som solskoldning er. Der er er ikke set nogen alvorlige komplikationer og heller ikke øget risiko for hudkræft hos patienter med soleksem. Det er med andre ord en ufarlig, men for mange en meget generende lidelse, særligt fordi den for mange komme igen hvert forår/sommer, hvis man ikke er meget påpasselig med at passe på huden.

Men det betyder ikke, at I ikke skal nyde foråret og solen. På med solcreme, hat og solbriller og så er det ellers bare afsted ud i det blå.

Lyt også til vores podcast, som vi linker til på hjemmesiden, og som I også kan finde på Itunes eller Soundcloud.

Foto af Geof Livingston fra Epilepsiforeningens hjemmeside

Om forfatteren

Flere læger fra Læger Formidler er gået sammen om dette indlæg. Læs om medlemmerne i Læger Formidler under "Om om" sektionen.

Følg os