Læger Formidler
Du læser lige nu

Soleksem

15
Trygge Forældre Infoblog

Soleksem

Soleksem

Særligt om foråret og tidlig sommer, hvor vores hud ikke har været udsat for solens stråler gennem mange måneder, er UV-lyset meget hård ved huden. Derfor er det vigtigt, at beskytte huden. Det kan man gøre med tøj, ved at holde pauser i skyggen og selvfølgeligt ved at benytte en høj solfaktor.

Vi ved alle at for meget sol kan give solskoldninger, men der findes også en hudreaktion på solens stråler, som kun behøver en meget lille dosis sol for at udvikles. Dette såkaldte soleksem er en meget almindelig og meget generende tilstand, for dem det rammer. Man mener at det skyldes at huden ikke er vant til solen efter vinteren og at huden reagerer som om solstrålerne er noget fremmed, derfor forekommer udslættet næsten altid kun forår og tidlig sommer. 

Hvordan ser det ud

Udslættet kan se ud på mange måder. Ofte bliver huden højrød, og der dannes små blærer. Desuden klør det voldsomt. Udslættet kommer ofte inden for et par døgn efter soludsættelse og sidder kun der hvor huden har været udsat for sol, f.eks. på bryst, nakke, arme og ben. Ansigtet er sjældent involveret, det er nok fordi ansigtshuden udsættes for lidt sol hele året og dermed er vant til det. 

Efter 4-6 dage forsvinder udslættet af sig selv. Antihistaminer (allergipiller) og mild hormoncreme, som kan købes uden recept på apoteket, kan lindre kløen. Mens udslættet står på, er det selvfølgeligt vigtigt at holde sig væk fra solen. 

Hvem får soleksem

Personer med lys hud er mere udsatte for at få soleksem. Der er også nogle typer medicin som kan øge hudens følsomhed for solen, og dermed risikoen for soleksem, mens man tager det. Hos de fleste holder udslættet op med at komme i løbet af sommeren, men hos mange kommer det igen foråret efter.

Hvad kan man gøre

Den mest effektive måder at forebygge soleksem er, at beskytte sig mod solen. Det bedste er at dække huden med tøj. Husk at tyndt bomuldstøj kun beskytter for en del af solens stråler. Solcremer med høj faktor – over 30 – og filter for både UVA- og UVB-stråling har en god forebyggende virkning. Det er vigtigt at smøre et relativt tykt lag på, og man bør smøre sig ind mindst 30 minutter før, man skal i solen. Husk også at smøre dig og børnene ind flere gange om dagen hvis i er ude en hel dag. 

Soleksem er ikke farligt på samme måde som solskoldning er. Der er er ikke set nogen alvorlige komplikationer til soleksem. Det er med andre ord en ufarlig, men for mange en meget generende lidelse, særligt fordi den for mange komme igen hvert forår/sommer, hvis man ikke er meget påpasselig med at passe på huden.

Men det betyder ikke, at I ikke skal nyde sommeren og solen. På med solcreme, hat og solbriller og så er det ellers bare afsted ud i det blå. God sommer 🙂

Skrevet af Læger Formidlers redaktion

Kilder:

Lægehåndbogen.dk

Billede: By Vidar Nordli-Mathisen (unsplash)

Om forfatteren

Flere læger fra Læger Formidler er gået sammen om dette indlæg. Læs om medlemmerne i Læger Formidler under "Om om" sektionen.