Læger Formidler
Du læser lige nu

Strandturen – gode råd til strand og varme

17
Trygge Forældre Infoblog

Strandturen – gode råd til strand og varme

Sommeren er over os, vejrudsigten lover sol, og soppebassinet i haven er måske blevet for trangt – så hvad er mere oplagt end en tur til stranden i sommervarmen? Bare tæer i sand og vand er et hit hos de fleste børn, men stranden kræver også lidt forberedelse og opmærksomhed fra en voksen. Her er nogle gode råd til strandturen:

1) Væske: Vand, saftevand, juice, sodavandsis. Fyld køletasken! På de her varme dage er det ekstra vigtigt, at børnene får masser af væske – hvilken væske de får, er ikke så vigtigt. Husk at sodavandsis også tæller med i væskeregnskabet.  

2) Solcreme: Børns hud er tyndere end voksnes, og de bliver derfor nemmere forbrændt i solen. Smør jer ind hjemmefra og igen cirka hver anden time samt efter en badetur. Solen er endnu skarpere ved vandet, så gå efter solcreme med høj solfaktor og som beskytter både mod UVA og UVB stråler. Forbrugerrådet Tænk har lavet en rigtig fin guide over, hvilken solcreme du skal vælge for at undgå solcremer med uønsket kemi. Find den her:

https://www.taenk.dk/test/kemitest-solcreme

3) Skygge: Undgå direkte sol mellem kl. 12-15, hvor den er kraftigst. Er der ingen skygge på stranden, så hav en parasol med. Husk solhat og let bomuldstøj. 

4) Overblik: Når I ankommer til stranden er det en god idé at afsøge området og danne jer et overblik. Se efter badeflaget. Er der livreddere på stranden? Hvor dybt er vandet? Gælder der særlige forholdsregler netop i dag? Er der områder I skal holde jer fra? Kig efter glasskår og andre farlige ting, der kan gemme sig i sandet. Læs om de 5 baderåd fra Trygfonden her: 

https://www.respektforvand.dk/forebyg-ulykker/en-sikker-tur-til-vandet/de-fem-baderaad?redirected=true

5) Brandmænd: Hvis man er uheldig, kan man møde brandmænd i vandet. Det er trådene fra brandmanden, der indeholder et giftstof og giver rødme, svie og hævelse i huden. Hold øje med løsrevne tråde, som kan flyde flere meter fra brandmanden eller ligge i strandkanten. 

Hvis du er blevet brændt: Fjern alle rester af brandmanden. Skyl forsigtigt huden med havvand, evt. skrab giften væk fra huden med et kreditkort eller en ispind. Man kan også skylle med husholdningseddike. Huden bør ikke skylles med ferskvand, da det kan få giften til at sprede sig. Smerten ophører som regel efter en halv til to timer, men kan efterfølges af kløe. Din læge kan hjælpe dig med en lokalbedøvende eller kløestillende creme, hvis det bliver nødvendigt. 

6) Fjæsing: er blevet en hyppigere gæst på de danske strande – og ikke en man har lyst til at stifte bekendtskab med. De graver sig ned i sandet og stikker med deres pigge, hvis man kommer til at træde på dem. Deres stik er som regel ikke alvorligt, men meget smertefuldt. Er man så uheldig at blive stukket, virker varmt vand (ca 40-45 grader) smertestillende. Skal man på stranden i et område, hvor der er mange fjæsinger kan det derfor være en god idé at tage en termokande kaffe eller lignende med, så man kan blande sig frem til den rette temperatur. Fjern også rester af piggen og vask med vand og sæbe. Kontakt egen læge eller giftlinjen, hvis du bliver bekymret. Brug evt badesko for at undgå at blive stukket.

Andre gode råd: 

Bliver du eller dit barn stukket af en hveps på stranden? Så læs vores gode råd til hvepsestik her. Læs også vores indlæg om, hvordan du bedst passer på de små i varmen, om gode råd til ferien, og om hvad du skal gøre, hvis du mistænker dit barn har væskemangel eller sidste uges indlæg om soleksem. 

God tur i bølgerne. Nyd sommeren og pas godt på jer selv og hinanden på stranden. 

Kilder: 

https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/kraeft/sygdomme/boern-og-unge-og-kraeft/raad-om-boern-og-sol/

https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/hud/sygdomme/saar-hudskader-bid/braendt-af-brandmaend/

https://www.bispebjerghospital.dk/giftlinjen/alt-om-gift/stik-og-bid/Sider/fjaesingstik.aspx

Billede: Vasiliki Theodoridou on Unsplash

Skrevet af Læger Formidlers redaktion.

Redigeret 06/06/23 af Cecilie Clemmesen (læge) samt 12/07/22 af Louisa Hebo Sparring (læge) og Malene Elise Toft (læge)

Om forfatteren

Flere læger fra Læger Formidler er gået sammen om dette indlæg. Læs om medlemmerne i Læger Formidler under "Om om" sektionen.