Læger Formidler
Du læser lige nu

Testikelkræft

0
Tryg i livet infoblog

Testikelkræft

Som mand er det helt naturligt, at være bekymret for om sine testikler er helt som de skal være. En af de mere alvorlige bekymringer kan være, om man har eller kan få kræft i testiklerne. Hvilke tegn er det lige, man skal holde øje med? Og hvornår skal man reagere?

I dette indlæg ridser vi det vigtigste op for dig, så du kan komme din og dine testiklers sundhed en smule nærmere. Vi gennemgår, hvilke symptomer og tegn, du skal være opmærksom på ved mistanke om testikelkræft og hvad der ellers mere hyppigt kan være årsagen til knuden. Til sidst i indlægget får du også en lille guide til, hvordan du nemt kan tjekke pungen for neden.

Kort om testikelkræft

Kræft i testiklerne er den hyppigste ondartede sygdom hos yngre mænd i alderen 15 til 35 år. I Danmark er der de sidste fem årtier sket en stigning i tilfælde af testikelkræft. I dag opdages ca. 300 nye tilfælde om året. Heldigvis er det en af de kræftformer med bedst overlevelse efter behandling. Over 95 % af dem, der får diagnosen testikelkræft, bliver helbredt. Men det er afgørende at opdage sygdommen tidligt. Jo tidligere man opdager den, desto større er chancen for en mere ukompliceret og helbredende behandling.

Hvilke symptomer skal jeg være opmærksom på?

Der er en række tegn du kan holde øje med. Hvis du opdager en eller flere af følgende tegn, bør du søge læge:

1)   Ændring i størrelse og form af testikel. Et af de tidligste og hyppigste tegn på testikelkræft er, hvis din testikel er vokset i størrelse eller hvis du føler en knude i testiklen. I nogle tilfælde ser man også at testiklen er mindre end normalt.

2)   Øget tyngdefornemmelse i testiklen. Dette er et af de andre hyppige symptomer.

3)   Ændring i konsistensen af testiklen. Man kan opleve, at testiklen bliver mere hård eller knudret.

4)   Ubehag og ømhed. Kun nogle føler ubehag eller ømhed i testiklerne. Andre kan også opleve nedsat følsomhed i testiklen.

Et andet sjældent tegn på testikelkræft kan være hævelse og smerter i brystvorten, der kan være et tegn på en bestemt hormonproducerende testikelsvulst.

Testikelkræft opdages nogle gange først, når det har spredt sig til andre dele af kroppen. Hvis der er tale om spredning af testikelkræft kan man opleve generelle symptomer som gælder for de fleste typer af kræft. Det kan være øget træthed, et utilsigtet vægttab, mangel på appetit eller man kan opleve, at man vågner om natten badet i sved. Symptomer på spredning er typisk også afhængige af det sted, det har spredt sig til. Der kan være tale om hoste eller åndenød ved spredning til lungerne, mens spredning til lymfeknuder kan forårsage hævede ben, forstørrede lymfeknuder på halsen eller rygsmerter.

Hvis jeg finder en knude, har jeg så kræft?

Det er vigtigt at tage kontakt til lægen, hvis man oplever nogle af de ovennævnte symptomer eller hvis man generelt oplever ændringer i sine testikler. I langt de fleste tilfælde, vil der være tale om nogle helt godartede tilstande. Der kan for eksempel være tale om væskeansamling, lyskebrok eller åreknuder. Opstår der varme, hævelse, ømhed eller smerter, er der sandsynligvis tale om infektion i testiklen eller bitestiklen, som kan behandles med antibiotika.

Hvem er i øget risiko for at udvikle testikelkræft?

Ofte er mænd, der udvikler testikelkræft, mellem 20 og 40 år udvikler testikelkræft, men tilstanden ses i alle aldre. Årsagen til testikelkræft er oftest ukendte, men fremkommer hyppigere ved en række omstændigheder. Det drejer sig om følgende:

1)   Hvis du ved fødslen har manglet en eller begge testikler i pungen.

2)   Hvis din far, bror eller søn har haft testikelkræft.

3)   Hvis du tidligere har haft testikelkræft.

4)   Ved nedsat sædkvalitet.

5)   HIV-infektion.

Hvis man tilhører en af disse grupper, bør man derfor være særligt opmærksom på symptomer på testikelkræft. 

Sådan undersøger du dig selv for testikelkræft

For lettere at kunne reagere på ændringer i sine testikler, skal man have en fornemmelse af, hvad de ændrer sig fra. Derfor er det er en god idé regelmæssigt at undersøge sine testikler. Det er ikke altid sikkert, at man ved, hvordan det skal gribes an. Her får du fem trin til, hvordan du nemt kan komme til at kende dine testikler smule bedre.

1)   Tag et varmt bad – det varme vand gør nemlig pungen mere blød og elastisk og er derfor lettere at undersøge.

2)   Brug begge hænder til at undersøge med – det gør det nemmere at kontrollere undersøgelsen.

3)   Lad pungen hvile i begge hænder og læg mærke til tyngden og størrelsen på testiklerne. Det er normalt med en anelse størrelsesforskel på de to testikler og at den ene hænger lavere end den anden.

4)   Testiklerne undersøges en ad gangen og nulres i hele dens overflade mellem tommelfingeren og pegefingeren. Dette gentages på den anden.

5)   Bitestiklen undersøges. Den findes på toppen og bag testiklerne. De skal normalt føles bløde og snørklede.

Testiklerne skal føles glatte, faste og elastiske. Hvis du opdager en ændring i størrelse, form, konsistens, hårdhed, mærker en øget tyngdefornemmelse eller smerter fra testiklen, bør du søge læge og få det undersøgt.

Hvilke behandlinger er der?

Din egen læge vil i første omgang altid spørge ind til symptomerne og undersøge dine testikler. Man vil som regel få taget blodprøver og blive henvist videre til at få lavet en ultralydsscanning af testiklerne. Behandling af testikelkræft er en specialistopgave. Hvis der er mistanke om testikelkræft, vil du af egen læge blive henvist til videre undersøgelser på hospitalet. Alle med testikelkræft bliver tilbudt operation med fjernelse af den syge testikel. Hvis der er tegn til spredning, bliver man tilbudt kemo- eller stråleterapi.

Kan jeg få børn, hvis jeg får testikelkræft?

Efter operation vil den tilbageværende raske testikel stadig kunne producere tilstrækkelig mandligt kønshormon og sædceller. Derfor vil man stadig kunne føre et aktivt seksualliv og få børn efter. Modtager man kemo- eller stråleterapi, kan man opleve midlertidig tab af fertilitet. Typisk tager det 1-2 år før man kan producerer sædceller igen. Der kan dog opstå længerevarende problemer med fertiliteten. Alle med testikelkræft bliver derfor tilbudt at få frosset sit sæd ned inden operation, hvis man senere ønsker at få børn ved kunstig befrugtning. Læs evt. mere om infertilitet hos mænd i et af vores tidligere indlæg her

Er der noget, jeg kan gøre for at undgå testikelkræft?

Der er ikke noget du kan gøre for at undgå testikelkræft. Men du kan forhindre udvikling i testikelkræft ved at søge læge, lige så snart du opdager en ændring i dine testikler.

Dette indlæg er skrevet for at give dig et generelt billede af testikelkræft. Hensigten er at ruste læseren til at være opmærksom på,  hvornår man bør søge læge ved mistanke om testikelkræft. Kontakt din læge, hvis du har spørgsmål eller bliver i tvivl. Hvis du vil vide mere om sygdommen, udredning, behandlinger og videre forløb så læs evt. videre via links nedenfor.

Forfatter:

Mohsin Aslam, læge

Redaktion:

Cecilie Kiel, læge

Læs mere her:

https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/maend/sygdomme/pungen/testikelkraeft/

Kilder:

https://www.cancer.dk/testikelkraeft-testescancer/hvad-er-testikelkraeft-testescancer/

https://www.sst.dk/da/udgivelser/2016/pakkeforloeb-for-testikelkraeft

https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/laegehaandbogen/mandlige-koensorganer/tilstande-og-sygdomme/scrotum-og-testikler/testikelkraeft/

Om forfatteren

Flere læger fra Læger Formidler er gået sammen om dette indlæg. Læs om medlemmerne i Læger Formidler under "Om om" sektionen.