Læger Formidler
Du læser lige nu

Forkølelsessår / herpes infektion

1
Trygge Forældre Infoblog

Forkølelsessår / herpes infektion

Kender du det?

Mange kender til en tilbagevendende prikkende/brændende fornemmelse ved læberne, som på ingen måde er velkommen, og som altid kommer, når man allermindst har brug for at have et grimt sår i ansigtet. Måske kan du huske den fest du som 15 årig gik glip af, fordi du netop lige den dag skulle rammes af et forkølelsessår!

Små børn får også forkølelsessår, da det ofte er i barndommen at man bliver smittet med herpes virusset der forårsager forkølelsessår. Så her er lidt viden om infektionen hos børn, hvorfor så mange er generet af forkølelsessår, hvorfor de kommer igen og igen, og ikke mindst, hvad kan man gøre for at undgå, at de udvikles, når man mærker den prikkende fornemmelse.

Næsten alle møder Herpex simplex virus (HSV) i barnealderen og mange unge voksne vil desuden møde virusset som kønssygdom senere i livet. Herpesvirus 6 og 7, skoldkoppevirus, Cytomegalovirus og Ebstein-Barr virus, som hører til herpes-familien, møder vi også ofte i barndommen. Fælles for herpes infektioner er, at når sygdommen er overstået (primærinfektionen) forbliver virus ”sovende” i kroppen og kan blusse op senere i livet, særligt i situationer, hvor kroppens immunforsvar er svækket. Kroppen danner dog en vis ”modstandskraft” mod virus, som gør, at de senere infektioners forløb er mildere.

Symptomer

Første møde med HSV kan forløbe helt uden symptomer, men kan også gøre barnet meget medtaget og nogle børn får mundbetændelse, som er meget smertefuldt. På få timer dannes små blærer i munden, som brister og gør så ondt, at barnet næsten ikke kan spise og drikke. Desuden kan der være hævede lymfeknuder og høj feber evt. med kulderystelser. Den første infektion varer 7-10 dage. Genopblussen af sygdommen kommer som ”forkølelsessår”. Udbruddet føles som prikken/kløen i huden, typisk ved læberne og allerede efter timer (12-36) udvikles små smertefulde blærer, som fyldes med pus. Efter få dage brister blærerne og dækkes herefter af skorper. Udbruddet varer typisk en uges tid og ses ofte i forbindelse med forkølelser (heraf navnet), fordi kroppens immunforsvar her er svækket. Mange piger generes desuden af forkølelsessår under menstruationen. Nogle børn får kun et enkelt udbrud af HSV mens andre plages af gentagne (evt. månedlige) genudbrud. Genopblussen overstås ofte på 4-6 dage men kan vare op til 10 dage.

Behandling

Efter den overståede ”primære” infektion med HSV ligger virus som ovenfor nævnt ”sovende” i kroppen og kan reaktiveres som forkølelsessår. Forkølelsessår kan ikke helbredes, men man kan forsøge at behandle med Aciclovir, som findes i pilleform, som mikstur og som creme. Det er vigtigt, at behandlingen startes tidligt i forløbet og senest 3 dage efter udbrud, da den ellers ikke har nogen effekt. Jo før behandlingen startes, jo bedre virker den, så hvis barnet har haft forkølelsessår mere end en gang, bør man have en recept klar og eventuelt have Aciclovir liggende hjemme. Behandlingen bør startes så snart barnet mærker prikken, da udvikling af blærer da i nogle tilfælde kan undgås. I meget svære tilfælde af primær herpesinfektion kan indlæggelse være nødvendig og Aciclovir gives så i drop.

Ved mundbetændelse, som oftest kun ses ved den primære infektion, er god mundhygiejne vigtig. På apoteket kan man købe bløde skumbørster, som kan væddes i danskvand og give lindring samt rengøre. Gør dette mange gange dagligt. Desuden kan det være nødvendigt at give barnet fast smertestillende, fx Panodil efter vægt (10-15 mg/kg 4 gange i døgnet), for at tage toppen af smerterne i munden og dermed give barnet overskud til at drikke. Tilbyd sodavandsis, da kulden lindrer og barnet får samtidigt både en smule væske og sukker. Husk at være opmærksom på, at barnet får nok at drikke, da væskeunderskud er den egentlige fare ved HSV infektioner.

Hvornår bør man søge læge

Alle børn < 3 måneder med feber skal ses af en læge.

Børn der viser tegn på væskeunderskud: sløvhed, få koncentrerede/mørke vandladninger eller færre end 3 våde bleer/24 timer, mørke rander om øjnene.

Mistanke om infektion med bakterier i såret: ses som gule skorper og rødme der breder sig.

Sår der sidder tæt på øjet.

Smitte

Forældre smitter ofte deres børn med HSV via kys, da man kan smitte, før der udvikles blærer, og dermed før man er klar over, at et udbrud er på vej. Dermed ikke sagt, at man skal lade være med at kysse sine børn. HSV er en virus vi alle møder, og fordi virus også smitter via små dråber i luften er forebyggelse næsten praktisk umuligt. Omhyggelig hygiejne er selvfølgeligt en god ide under udbrud.

Forebyggelse
I forhold til genudbrud (forkølelsessår) ved vi, at forskellige former for stress kan give udbrud, og derfor kan fornuftige sengetider og sund kost forebygge. Desuden kan sol direkte på læberne give udslag i udbrud, så solblok på læberne en god ide i sommermånederne.

Daginstitution/skole

Der er ingen begrænsninger for, om barnet må komme i institution, men børn med primære infektioner, som er påvirket med feber og mundbetændelse bør selvfølgeligt være hjemme til de er feberfri, kan drikke og spise og lege som de plejer.

Følg følgende link til Sundhed.dk’s patientinformation, hvor du også kan se billede af forkølelsessår.

Læs også vores gode råd om forebyggelse af væskeunderskud under vores tirdagsinfo om væskemangel:

Væskemangel (dehydrering)

Om forfatteren

Flere læger fra Læger Formidler er gået sammen om dette indlæg. Læs om medlemmerne i Læger Formidler under "Om om" sektionen.

Følg os