Læger Formidler
Du læser lige nu

Blødning i graviditeten

37
Trygge Maver Infoblog

Blødning i graviditeten

blødning i graviditeten

Blødning i graviditeten kan skabe frygt og bekymring. Men vidste du at omkring en fjerdedel af alle der føder har haft en blødning i sin graviditet? Læs med her for at finde ud af hvad blødning under graviditeten kan skyldes og hvordan du skal forholde dig til det.

Skal jeg som gravid undersøges hvis jeg begynder at bløde?

Blødning i graviditetens sidste tredjedel skal altid undersøges straks, hvorimod let blødning tidligt i graviditeten oftest kan ses an en eller flere dage. Hvilke undersøgelser du bliver tilbudt afhænger af dine symptomer, men består typisk af gynækologisk undersøgelse, ultralyd og tæt på termin også en hjertelydskurve på barnet (CTG). Årsagerne er mange og det er ikke altid muligt at finde forklaringen, men farlige årsager skal selvfølgelig udelukkes.

Hvad skyldes blødning tidligt i graviditetens 1. trimester?

 • Implantationsblødning: Kan komme når det befrugtede æg sætter sig fast i livmoderens væg omkring det tidspunkt hvor du ellers havde fået menstruation. Er ufarligt for din graviditet.
 • Spontan abort: Typisk både rigelig blødning og kraftige smerter
  Er hyppigst før uge 12. Ved en abort er der typisk smerter og blødning. Der er ingen behandling som kan ændre naturens gang ved en spontan abort. Hvis blødningen varer ved kan der behandles med medicin eller udskrabning. De fleste har dog ikke brug for behandling, da blødningen og smerterne aftager inden for et par timer.
 • Graviditet udenfor livmoderen: Det gør ondt men bløder ikke nødvendigvis. I cirka én ud af hundrede graviditeter sætter det befrugtede æg sig fast et andet sted end i livmoderen og kan ikke rykke sig herfra. Udenfor livmoderen er der ikke plads til at en graviditet kan vokse, og typisk omkring uge 6-8 opstår der svære smerter i den side graviditeten sidder. Behandlingen afhænger af, hvor graviditeten sidder. Nogle gange går en graviditet udenfor livmoderen til af sig selv og skal blot følges med blodprøver. Andre gange er det nødvendigt at behandle med medicin eller operation.
 • Ukendt årsag: Hos mange finder man aldrig en årsag til blødning i starten af graviditeten.

Hvad skyldes blødning i graviditetens 2. og 3. trimester?

 • Tegnblødning: Tegnblødning er en normal, ufarlig og lille blødning du kan få når fødslen nærmer sig. Den kommer fordi livmoderhalsen begynder at åbne sig.
 • Foranliggende moderkage: Kan bløde men gør som oftest ikke ondt.
  Hvis moderkagen har placeret sig foran livmodermunden, der hvor babyen skal ud, så kan du få blødningsepisoder som typisk ikke gør ondt, men udgør en risiko for løsning af moderkagen og ved hver eneste blødning skal du derfor undersøges på dit fødested. Ved kraftig blødning eller hvis fosteret bliver påvirket under en blødningsepisode kan akut kejsersnit blive nødvendig, men ellers planlægges kejsersnit til omkring uge 38. Hos stort set alle opdages foranliggende moderkage ved gennemscanningen og følges med scanninger resten af graviditeten.
 • Løsning af moderkagen: Gør ondt men bløder ikke nødvendigvis.
  Moderkageløsning er en alvorlig tilstand, der kan give kraftige konstante smerter, og nogle, men ikke alle, får samtidig blødning. Livmoderen er som regel meget øm og spænder op som en lang ve. Hvis der er kraftig blødning eller fosteret er påvirket, kan akut kejsersnit blive nødvendig. Nogle gange går blødning fra en mindre løsning i sig selv og fødslen kan afventes. Hvis graviditeten har varet mere end 36 uger vil man ofte anbefale igangsættelse, for at ikke udsætte dig eller din baby for unødvendig fare. Risikoen for moderkageløsning mindskes når du undgår alkohol, rygning, stoffer og kun tager medicin efter aftale med læge.

Kontakt straks læge eller dit fødested hvis

 • Du ikke er ultralydsskannet tidligt i din graviditet og får pludselige stærke smerter og eventuelt også blødning. Graviditet udenfor livmoderen skal udelukkes.
 • Du bløder i sidste tredjedel af graviditeten.

Vil du vide mere?

Læs mere på Patienthåndbogen.

Vi har også lavet en podcastepisode om frygten for at tabe en graviditet som du kan finde her.

Find en masse andre af Læger Formidlers indlæg om graviditet, fødslen og tiden derefter på Trygge Maver infobloggen. Du kan også lytte til Trygge Maver podcasten her på hjemmesiden eller via Itunes og Spotify.

Er det måske den lille der er syg? Så lyt til Trygge Forældre podcasten eller læs med på Trygge Forældre Infobloggen.

Kilder

Patienthåndbogen og Lægehåndbogen

Forfatter: Læge Rebecka Hansen
Redaktører: Mads Langager Larsen (læge) og Anna Grynnerup (læge)

Om forfatteren

Har arbejdet som læge siden 2013 og på Hvidovre med gynækologi, graviditet og fødsler siden 2016. Forsker sideløbende i jernstatus under graviditeten. Mor til en skøn vildbasse på 4 år.