Læger Formidler
Du læser lige nu

Medicin og graviditet

4
Trygge Maver Infoblog

Medicin og graviditet

Medicin gravid

Skader jeg mit ufødte barn, når jeg bruger medicin, mens jeg er gravid? Skal jeg klare mig igennem vinteren uden mulighed for at bruge næsespray, og skal jeg bide smerterne i mig, når hovedpine, halsbetændelse og svampeangreb sætter ind? Er du i tvivl, så læs med her.

Generelt gælder det, at man i graviditeten skal undlade at tage medicin, hvis ikke det er nødvendigt. Udvendig behandling er generelt mere skånsomt end piller, men der findes typer af udvendig behandling du bør undgå som gravid. Læs indlægssedlen og hvis ikke andet er aftalt med din læge bør denne følges. Det anbefales generelt at anvende medicin i så lav dosis og så kort tid som muligt. Der kan dog være grunde til, at du bør tage medicin fast under din graviditet, for eksempel, hvis du har en kronisk sygdom.

Næsespray

Du må gerne bruge saltvandsnæsespray, mens du er gravid. Hvis det ikke er nok, så konsulter egen læge, der kan behandle med samme type næsespray, som man benytter mod allergi. Man ved ikke med sikkerhed om detumescerende næsespray (fx Otrivin) er skadeligt under graviditeten, men optaget i blodbanen er formentligt meget lille. Derfor kan der heller ikke gives en klar anbefaling om det kan anvendes i graviditeten. Af forsigtighedsprincip frarådes det oftest. Hvis du vælger at bruge det, så anbefales behandlingen så kort tid som muligt (max tre gange dagligt i 10 dage). Hvis du er gravid med et væksthæmmet barn, så skal du snakke med din fødselslæge, inden du benytter detumescerende næsespray.

Er du meget generet af tilstoppet næse, har allergi eller tendens til bihulebetændelse, så kan der være effekt af at skylle næsen med saltvandsopløsning. Konsulter din læge, øre-næse-hals læge eller apoteket vedrørende råd til, hvordan dette gøres korrekt.

Smertestillende (panodil, ipren, Treo)

Det anbefales kun at tage smertestillende medicin i graviditeten, hvis du har behov for smertelindring, der ikke kan afhjælpes på anden måde end medicinsk behandling. Panodil er 1. valg, hvis du har smerter., at Panodil skader formentligt ikke dit foster, så længe du indtager den anbefalede mængde og i så kort tid som muligt. Er du nødt til at tage panodil over en længere periode, så bør du tale med din læge om det.

Ipren kan tages i 2. trimester, hvis det anvendes kortvarigt, og du bør kontakte din læge, hvis du har behov for længerevarende behandling. I 1. trimester er der måske en let øget risiko for spontan abort, men kun ved længerevarende brug – du kan derfor spise ipren en dag og max to uden risiko for dit ufødte barn. I 3. trimester må du ikke bruge ipren, da det kan skade fosteret.

Risikoen ved brug af Treo er ikke klarlagt, hvorfor det frarådes, med mindre det sker i forbindelse med fx et svært migræneanfald og er efter aftale med din læge. Det frarådes generelt at tage det i 3. trimester. 

Antibiotika

Du må heldigvis bruge langt de fleste typer af antibiotika under din graviditet. Hvis du får en infektion, skal du huske at oplyse din læge om, at du er gravid. Så kan din læge nemt finde et præparat, du kan tage uden risiko for dit barn i maven. 

Svamp i underlivet

Mange kvinder får svamp i underlivet, når de er gravide. Lokalbehandling med fx Canesten som creme og stikpiller er førstevalg, og dette kan bruges uden restriktioner. Hvis det ikke er nok, kan man få sin læge til at ordinere behandling med tabletter, som man skal synkes.  

Kronisk sygdom

Hvis du har en kronisk sygdom som fx astma, gigt, epilepsi, stofskiftesygdom, forhøjet blodtryk, sukkersyge eller depression skal du snakke med din læge om medicinforbruget helst allerede inden du bliver gravid, når du opdager, at du er gravid eller senest ved første graviditetskonsultation. Behovet for medicin kan ændre sig meget i forbindelse med en graviditet, og det er vigtigt at få justeret dit medicinforbrug så hurtigt som muligt. Stop aldrig en behandling for kronisk sygdom uden at snakke med din læge først. Kort fortalt skal du bruge den medicin, der er nødvendig – også under din graviditet. Der kan dog være tilfælde, hvor man må ændre til en anden type medicin fx, hvis du tager blodtryksnedsættende medicin. 

 Få mere viden og  inspiration

Hvis du er i tvivl om, hvilken medicin du må tage, kan du snakke med din læge. Bor du i Region Hovedstaden, så kan du ringe til TrygMor på 38636363 (mandag og torsdag 9-12). Her kan du få personlig og lægefaglig rådgivning om medicin og naturmedicin i relation til graviditet (og amning). Læs mere om TrygMor  her. Du kan – uanset hvor du bor – også følge dem på Facebook eller Instagram, få råd og mere viden om anvendelse af medicin i graviditeten og under amning. 

Find flere indlæg fra Læger Formidler om tiden op til og efter fødslen på Trygge Maver bloggen eller lyt til Trygge Maver Podcasten. Lyt blandt andet til episoden om første graviditetsundersøgelse hos egen læge. 

Eller er det måske den lille der er syg? Så lyt til Trygge Forældre podcasten eller se indlæg på  Trygge Forældre Infobloggen. Her kan du blandt andet læse om graviditetsundersøgelser , graviditet og kronisk sygdom  og smertestillende medicin i graviditeten.

Forfatter

Læge Hanne Trap Wolf

Redaktører:

Læge Anna Grynnerup

Faglig opdatering og redigeret 06-04-2022: Læge Cæcilie Weber Thomsen og Læge Mette Thunbo

Kilde:

Medicin.dk  

Janusmed.se

sst.dk  

Om forfatteren

Har arbejdet som læge siden 2010 og har sideløbende forsket i for tidlig fødsel. Arbejder aktuelt på fødeafdelingen på Hvidovre Hospital. Er travlt beskæftiget efter arbejdstid som mor til tre børn på henholdsvis to, fem og otte år.