Læger Formidler
Du læser lige nu

Dehydrering

33
Tryg i livet infoblog

Dehydrering

Kroppen består af cirka 2/3 vand, afhængig af køn, alder og ernæringstilstand. Kroppen sikrer sig, under normale omstændigheder, mod både overhydrering og dehydrering, ved at balancen mellem indtaget og udskillelsen af vand går lige op. Har man drukket for lidt, føler man tørst, drikker mere og tisser mindre (urinen bliver mere koncentreret). Har man drukket for meget, tisser man mere. Smart, ikke?

Men der er situationer, hvor balancen kan komme ud af spil. Fx. når det er varmt, når vi udfører hårdt fysisk arbejde, og når vi er syge med feber, opkast eller diarré. I de situationer er kroppen særligt udsat for at komme til at mangle vand, hvilket kan give nyrepåvirkning og forstyrrelser af saltbalancen.

Med alderen aftager kroppens evne til at føle tørst og til at koncentrere urinen. Har man samtidig svært ved at gå ud at hente et glas vand, fordi balancen føles usikker, eller er man bekymret for ikke at nå toilettet i tide, er man i ekstra stor risiko for dehydrering. 

Selve definitionen på dehydrering er baseret på et hurtigt vægttab på grund af væske på mindst 5 kg. Når jeg er på arbejde er det ofte symptomerne, historien om hvad der er sket og blodprøvesvarene, der leder mine tanker mod diagnosen. 

Hvad er symptomerne? 

Dehydrering kan resultere i mange forskellige symptomer, fra en let følelse af tørst til tiltagende sløvhed og bevidstløshed. Andre symptomer er kvalme, muskelkramper og svaghed. Man skal være opmærksom på, om man tisser mindre, om urinen bliver mørkere, og om slimhinderne bliver tørre. Man kan føle sig svimmel og rent faktisk besvime, hvilket skyldes, at blodtrykket falder. 

Hvad kan man selv gøre?

Hvis du er sund og rask, og fanger de tidlige symptomer på dehydrering, er det som oftest nok at selv sørge for at drikke mere væske. Hvis dehydreringen skyldes diarré eller at du fx har svedt meget, kan der være behov for væske med salttilskud (rehydreringsvæske). Ellers kan du drikke, hvad du har lyst til, men det er en god ide at undgå alkohol. Drik hyppige små slurke. Hvis du har svært at få væsken ned kan vandmelon eller sodavandsis være et godt tip til at få tilstrækkeligt med væske. I de fleste tilfælde er den grundlæggende årsag til dehydrering tydelig. Fx. efter en varm dag, intensiv træning i solen eller når man har haft omgangssyge med opkast og diarré. 

Ældre, skrøbelige personer er som sagt i ekstra stor risiko for dehydrering. Deres symptomer er ofte slørede, hvorfor man skal være ekstra opmærksom. Hvis man mistænker dehydrering hos en person, er det en god idé at servere noget lækkert koldt i et glas og at hjælpe vedkommende med at drikke, hvis der er behov for det. Hold øje med hvordan tilstanden udvikles, og kontakt lægen, hvis du bliver bekymret. 

Nogle ældre får vanddrivende medicin, som kan forværre tilstanden og derfor muligvis skal pauseres. Tal med lægen om det og om der er anden medicin, som skal justeres pga. dehydrering.

Hvornår skal man kontakte læge?

Hvis dehydreringen er udtalt, og personen bliver forvirret, tiltagende sløv eller bevidstløs, skal du kontakte lægen. Mistænker lægen betydelig dehydrering, kan der tages blodprøver for at se, hvordan saltbalancen er, og om nyrerne er påvirkede som følge af dehydrering. Afhængigt af personens almentilstand, hvor svær dehydreringen er, og hvorvidt personen selv kan drikke, kan en indlæggelse være nødvendig.

Det er en klar fordel, hvis personen kan drikke så meget som muligt selv. Under en indlæggelse er det oftest behov for at supplere med væske i drop. Under behandlingen holder man øje med, hvor meget personen drikker og får i droppet, samt hvor meget personen tisser og udskiller på anden måde (fx. diarré). Desuden følger man udviklingen af blodprøverne og vægten. Når almentilstanden og blodprøverne er ved at normaliseres, kan personen som regel udskrives. 

Hvordan undgår man dehydrering?

For at undgå dehydrering, skal vi alle huske at drikke tilstrækkeligt med væske, især når det er varmt! Vi skal tilbyde ældre, svækkede personer væske, også når de ikke føler tørst.

Nogle tips til hvordan man får drukket nok er at gøre det mere “spændende” at drikke vand (fx med agurk, citron eller jordbær i glasset). Brug telefonen med en alarm eller en app eller servér mad, der indeholder mere væske, såsom suppe eller koldskål. For at holde styr på hvor meget der bliver drukket, kan det være en god idé at sætte en eller to kander med vand i køleskabet om morgenen, som skal drikkes i løbet af dagen.

Take home message

  • Dehydrering betyder, at kroppen mangler vand. Det kan ramme alle, men spædbørn, ældre og skrøbelige er ekstra udsatte.   
  • Symptomerne varierer fra følelse af tørst, kvalme og muskelkramper til nedsat bevidsthed og besvimelse.
  • Kontakt lægen hvis du eller en anden bliver tiltagende sløv, forvirret og bevidsthedspåvirket. 
  • Husk at drikke ekstra her i sommervarmen, og hjælp dem der ikke selv kan drikke. 

Her kan du læse mere:

https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/akutte-sygdomme/foerstehjaelp/varme-og-kulde/dehydrering-indtoerring

https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/mave-og-tarm/symptomer/toerst-og-udtoerring

Forfatter:

Emma Wilson, kommende speciallæge i ældremedicin

Redaktion: 

Laura Kverneland, medstifter af Læger Formidler og kommende speciallæge i ældremedicin

Mette Rugbjerg, læge på ældremedicinsk afdeling