
Dræn i ørene
Åååh nej! Ikke igen. Dit barn er ked af det, sover dårligt og tager sig til ørerne. Måske det er mellemørebetændelse igen, igen? Ørelægen luftede idéen om, at der kan anlægges et øredræn, hvis dit barn fik endnu en mellemørebetændelse. Uoverskueligt? Frygt ej, der er hjælp og information at hente! Mellemørebetændelse, herunder “væske” på ørene, er en af de hyppigste sygdomme hos småbørn, og i langt de fleste tilfælde går det over af sig selv uden behandling. A og til skal øret have en hjælpende hånd til at få væsken ud, og i den sammenhæng kan dræn i øret komme på tale. Læs mere om øresmerter og drænanlæggelse i denne uges tirsdagsinfo.
Jeg tror mit barn har ondt i øret – hvad skal jeg gøre?
Hvis du mistænker, at dit barn har ondt i øret; f.eks. fordi det tager sig til ørerne, sover dårligt eller er mere irritabelt end det plejer, er det en god idé at få enten jeres egen læge eller en ørelæge til at undersøge dit barn nærmere. Det er en læge, der vurderer, om dit barn skal tilses og behandles samme dag. Øresmerter hos børn opstår typisk under eller efter en forkølelse, hvilket kan være et pejlemærke til dig som forælder.
Læs mere om øresmerter hos børn her.
Hvad er et ”dræn”?
Et dræn er designet til at skulle hjælpe overskydende væske fra dit barns mellemøre ud på den forreste side af trommehinden og videre ud af øret. Det gør, at trykket i mellemøret falder. Det er det høje tryk i mellemøret, som giver anledning til øresmerten. Når trykket udlignes vil dit barn opleve, at smerten forsvinder eller mindskes.
Helt lavpraktisk er det et lille rør, ca. 2×2 mm som ørelægen kan indoperere i trommehinden, Drænet danner en “ventil” fra øregangen til mellemøret. Man undgår herved at væske hober sig op i mellemøret. For neden ses en illustration af drænets udseende samt hvordan det placeres i trommehinden på barnet.

Hvorfor skal mit barn have dræn i ørene?
Det er helt almindeligt, at små børn i perioder oplever øreproblemer og kan være generet af væske på ørene.Det ses særligt i forbindelse med og/eller efter en forkølelse. Hos de fleste forsvinder væsken af sig selv men ikke hos alle. Dræn i ørene overvejes hos børn, der har længerevarende problemer med ørene.t. Hvis dit barn har for meget væske i mellemøret, der ikke forsvinder af sig selv i løbet af 3-6 måneder, eller hvis dit barn har hyppige mellemørebetændelser over kort tid, kan ørelægen overveje at lægge dræn.
Længerevarende perioder med for meget væske i mellemøret kan give midlertidigt nedsat hørelse. På sigt kan det forsinke dit barns sproglige udvikling. Udover det, øges risikoen for Mellemørebetændelse hvis barnet har for meget væske i mellemøret.
Hvordan foregår indgrebet?
Operationen foregår oftest hos en privat praktiserende øre-næse-hals-læge. Operationen foregår under kortvarig fuld bedøvelse via maske og forældre må ofte være med på stuen til at sige godnat til barnet sammen med lægen. Selve operationen er hurtigt overstået og varer ca. 5-10 minutter, og du kan derefter komme ind til dit barn igen, mens det vågner.
Dit barn bør tage den med ro på dagen for operationen, men kan genoptage normal aktivitet samt komme i institution allerede dagen efter.
Hvad skal jeg være opmærksom på, når mit barn har fået dræn i ørene?
Man skal altid være opmærksom på tegn til infektion efter en operation. I dit barns tilfælde er det særligt feber, smerter fra ørerne, flåd fra ørerne med tyk og gullig væske eller et træt og slapt barn, som ikke opfører sig som sig selv. Kontakt da ørelægen.
Det er dog normalt, at øregangen hos dit barn er lidt fugtig de første dage efter drænanlæggelsen. De er jo netop lavet til at hjælpe væsken med at komme ud.
De første to uger skal du undgå, at dit barn får vand i øret, og du skal generelt sørge for at undgå, at dit barn får sæbevand i øret. Derefter må dit barn må gerne bade i rent vand herunder i svømmehal og rent havvand, men hvis I opholder jer på turistdestinationer kan det være en god idé at give barnet vandafvisende ørepropper i. Dog kan ørelægen anbefale jer, at barnet ikke må få hovedet under vand så længe der er dræn i – lyt altid til jeres egen ørelæge og spørg ham eller hende til råds.
Hvad sker der, efter mit barn har fået lagt et dræn i øret?
Dit barns hørelse vil stort set være normaliseret efter operationen, og hvis dit barn har haft sprog- eller udtaleproblemer, kan I opleve en stor udvikling i deres sprog allerede i ugerne og månederne efter. Ofte får dit barn en kontroltid, hvor ørelægen tjekker, om drænet fortsat sidder korrekt. Hvis alt er, som det skal være, vil drænet falde ud af sig selv efter nogle måneder (typisk 6-12 mdr.).
Skal dit barn have lagt dræn og vil du gerne vise dem, hvad der skal ske?
Så kan du sammen med dit barn evt. se filmen“Finn skal bedøves” på sundhed.dk, der handler om drengen Finn, der skal have lagt dræn og bedøves.
Mit barn har ondt i ørerne, fordi det har væske på ørerne, og vores læge har sagt, at jeg skal se tiden an – hvad skal jeg gøre indtil da?
Spørg lægen til råds og se eventuelt Børnelægernes Børnetips om ”Ondt i øret hos børn”.
Kilder
Netdoktor.dk: Dræn i ørene (Billede 1)
Patienthåndbogen: Øredræn indsættelse
Patienthåndbogen: Væske i mellemøret
Sundhed.dk: Drengen Finn skal have lagt dræn og bedøves
Regionh.dk: Ondt i øret hos børn
Hovedbillede af af Brent Ninaber på Unsplash
Skrevet af Maj Ósk Bruun Stangegård (læge), april 2025.
Redigeret af Julie Boesgaard Ribberholt (læge) og Maria Kirstine Wethelund (læge), april 2025.

