Læger Formidler
Du læser lige nu

Dræn i ørene

23
Trygge Forældre Infoblog

Dræn i ørene

Da min datter var 15 måneder gammel, fik hun lagt dræn i begge ører hos en ørelæge. Da havde hun haft fire mellemørebetændelser på fire måneder. Fire var også cirka det antal timer, vi fik sovet om natten. Vi skiftedes til at sidde med hende i armene, for det trykkede i hendes ører, når hun lå ned. Det krævede masser af kaffe og kram, og selvfølgelig håbede vi på, at væsken på ørene forsvandt af sig selv med tiden, som den ofte gør. I nogle tilfælde bliver problemerne langvarige, og dræn kan komme på tale. Læs mere om drænanlæggelse i denne uges tirsdagsinfo. 

Hvad er dræn? 

Et dræn er et lille cylinderformet rør på cirka 2×2 mm, som opereres ind i mellemøret. Ørelægen prikker først hul på trommehinden og suger eventuel væske ud af mellemøret, hvorefter drænet indsættes i hullet. Drænet danner herved en “ventil” fra øregangen til mellemøret, og man undgår at væske hober sig op i mellemøret og giver øresmerter. 

Fotokilde: https://www.kidshealth.org.nz/grommets

Hvorfor skal mit barn have dræn i ørene?

Dræn i ørene overvejes hos de børn, der har længerevarende problemer med ørene. Det er helt almindeligt, at små børn i perioder oplever øreproblemer og kan være generet af væske på ørene, særligt i forbindelse med en øvre luftvejsinfektion. Hos mange børn vil væsken forsvinde af sig selv, men dette er ikke altid tilfældet. 

Symptomerne på væske i mellemøret kan være urolig søvn, irritabilitet og nedsat hørelse, som på længere sigt kan føre til forsinket sprogudvikling. 

Hvis dit barn får feber og stærke øresmerter, skal du være opmærksom på, at det kan være tegn på akut mellemørebetændelse, som i nogle tilfælde kan være nødvendigt at behandle med antibiotika. Der kan gå hul på trommehinden og løbe pus ud af øret. 

Læs mere om øresmerter hos børn her

Det kan være en god idé at få din praktiserende læge eller en ørelæge til at kontrollere barnets ører, hvis du har mistanke om, at der er væske på ørene. Lægen kigger i øret med et otoskop (en lille tragt med lys) og måler eventuelt trykket med et tympanometer. Hvis der er væske, vil ørelægen typisk anbefale at se tilstanden an i nogle måneder, hvor man i mellemtiden afventer, at væsken forsvinder af sig selv. Det sker nemlig i de fleste tilfælde.

I følgende tilfælde vil ørelægen overveje dræn: 

  • ved langvarig væske på begge ører (3 måneder eller længere) 
  • gentagne akutte mellemørebetændelser (3 tilfælde på 6 måneder eller 4 tilfælde på et år) 

Hvordan foregår indgrebet?

Operationen foregår for det meste hos en praktiserende ørelæge. 

Barnet skal være fastende, da det skal lægges kortvarigt i fuld narkose.

Selve operationen varer kun 5-10 minutter. Efter indgrebet kan barnet opleve ubehag efter bedøvelsen samt let ømhed i øret, som kan lindres med Panodil. 

Barnet bør tage den med ro på dagen for operationen, men kan genoptage normal aktivitet samt komme i institution allerede dagen efter. 

Hvad skal jeg være opmærksom på, når mit barn har fået dræn i ørene? 

Det er normalt, at øregangen er lidt fugtig de første dage efter drænanlæggelsen. Er der tegn til infektion med smerter, feber og eventuelt tyk væske, der løber fra ørerne, behandles det med antibiotika øredråber, som man får af lægen. Barnet bør de første uger være forsigtig med at få vand i ørene. Det gælder både ved almindelig badning samt badning i svømmehal. Børn med dræn bør generelt kun bade i rent vand uden sæbe. Ved badning på turistdestinationer anbefales brug af ørepropper. Normalt får barnet en kontroltid, hvor ørelægen tjekker, om drænet sidder rigtigt. Drænet falder ud af sig selv efter nogle måneder. 

Skal dit barn have lagt dræn? Se evt. filmen “Finn skal have lagt dræn og bedøves” på sundhed.dk

https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/oere-naese-hals/illustrationer/animationer/finn-skal-bedoeves/

Kilder: 

Patienthåndbogen: Øredræn indsættelse  

https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/oere-naese-hals/sygdomme/behandling/oeredraen-indsaettelse/

Patienthåndbogen: Væske i mellemøret 

https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/oere-naese-hals/sygdomme/mellemoere/vaeske-i-mellemoeret/

Forfatter: Louisa Hebo Sparring (læge)

Redigeret af: Stine Schaldemose (læge) og Emilie Damgaard Brünner Hovendal (læge)

Om forfatteren

Læge siden 2018. Mor siden 2019. Erfaring fra medicinsk akutmodtagelse, psykiatrien og almen praksis. Erfaring fra forskelligt frivilligt arbejde med børn og unge. Også masser af mor-bekymringserfaring.