Din veninde gør det. Din nabo gør det nogle gange. Din kollega synes, det er spild af tid. Din svigermor glemmer det. Din mor har gjort det engang. Din mormor ved ikke, hvad det er… Men gør du det? Kniber du?
Hvad er inkontinens efter en fødsel?
Den type inkontinens, de fleste oplever efter en graviditet og fødsel, kaldes stressinkontinens. Man taler om stressinkontinens, når man ufrivilligt drypper eller tisser i forbindelse med nys, host, løft, løb, eller andre aktiviteter, hvor bækkenbunden og lukkemusklen ved blærehalsen giver efter.
Alt for mange kvinder affinder sig i årevis med at gå og småtisse i bukserne. Det kan være socialt invaliderende, hvis man frygter at lugte af tis, eller ikke kan dyrke den sport, man gjorde før graviditeten. Hver tredje af alle danske kvinder over 45 år oplever ufrivillig vandladning, og inkontinens er et problem, der forværres med alder.
Graviditet, fødsel og inkontinens
Der findes flere årsager til inkontinens, og én af de hyppigste er svækket bækkenbund efter en graviditet og fødsel. Er du gravid og oplever inkontinens, er der større risiko for, at du også vil være inkontinent efter fødslen.
I ugerne efter fødslen kan det være normalt at opleve inkontinens. Nogle kvinder vil sågar opleve komplet tab af blærekontrol i en periode. Heldigvis er tilstanden reversibel, og langt det meste dryptisseri eller større lækager vil aftage i takt med, at bækkenbunden styrkes. Kvinder, der har født vaginalt, eller har fået fødselshjælp i form af klip, tangforløsning eller sugekop, har større risiko for skader på bækkenbunden, og derfor at blive inkontinente efterfølgende.
Vidste du: Gravide, som laver knibeøvelser, mindsker risikoen for at udvikle inkontinens i graviditeten og op til seks måneder efter fødslen.
Vedvarende inkontinens og komplikationer
Lad os være ærlige: Inkontinens er ikke noget, vi taler om. Det er tabubelagt. Men et år efter en fødsel, er 4 ud af 10 kvinder inkontinente. Nogle kvinder vil have skader på bækkenbunden eller andre udfordringer, der kræver professionel hjælp på en specialklinik, men langt de fleste kvinder kan afhjælpe problemet selv, evt med råd og vejledning fra fagfolk. En svag bækkenbund kan udover urininkontinens, også resultere i nedsunken livmoder, lændesmerter og smerter i bækkenet.
Hvad kan jeg selv gøre?
Du har nok allerede gættet, hvad du skal til: Du skal til at træne din bækkenbund. Knib, knib, knib. Det kan ikke siges for mange gange. Knibeøvelser er røvsyge (så er det sagt), men det er en simpel, billig og let måde at forebygge og behandle inkontinens. Stopper du med at lave knibeøvelser, svinder effekten, så knibeøvelser skal ikke ses som en 3-måneders bootcamp eller en træningsøvelse. De skal betragtes og indlæres som gode vaner og en investering i din krop. Det kan tage op mod 3 måneder at fange knibet efter en fødsel, så hav tålmodighed og vedholdenhed, hvis du ikke ser resultater med det samme. Nogle kvinder har brug for vejledning fra en fysioterapeut med særlig viden om inkontinens efter en fødsel. Det kan være en god investering at få undersøgt, om du kniber korrekt, er overspændt, eller om der er tegn på andre årsager til inkontinens. Din læge kan henvise dig, hvis der er behov, eller du kan selv tage direkte kontakt til en klinik.
Knibeøvelser kan påbegyndes eller genoptages på alle tidspunkter af livet: Om du er ung eller gammel, har født i går eller planlægger graviditet.
Din krop, dit underliv, din egenomsorg starter i dag!
Du kan guides i knibeøvelser igennem forskellige apps, for eksempel den fra GynZone.
For at forhindre urininkontinens, kan du derudover:
- Undlade overdreven indtag af væske
- Lade vandet regelmæssigt i intervaller på under 3-4 timer, samt før fysisk aktivitet
- Undgå forstoppelse
- Undgå overvægt
- Rygestop (hoste øger trykket på blæren)
Hvornår skal jeg søge hjælp?
Du skal snakke med din læge om problemets omfang ved 8-ugers undersøgelsen, eller hvis bækkenbundstræning ikke er tilstrækkeligt. Der er gode behandlingsmuligheder for stressinkontinens. Din læge kan hjælpe dig videre.
Skal alle kunne hoppe på trampolin?
Det korte svar er ja – langt de fleste kvinder, men ikke alle, vil kunne træne deres underliv op til små eller større trampolin-hop med familien. Har du derimod behov for specialistbehandling, sætter I en fælles målsætning på klinikken.
Mens mange kvinder har travlt med at tro, at alle de andre super-mødre bouncer tilbage i superwoman-form få uger efter fødslen, glemmer de, at de ikke har spurgt dem om, hvordan det går med at hoste, nyse og hoppe. Inkontinens er ikke et tabu. Det er en konsekvens af din graviditet og fødsel. Det sker for dig, mig, Dronningen, din mor, din veninde og din chef.
Få mere inspiration og viden
Patienthåndbogens vejledning om knibeøvelser
Find flere indlæg fra Læger Formidler om tiden op til og efter fødslen på Trygge Maver bloggen eller lyt til Trygge Maver Podcasten.
Eller er det måske den lille der er syg? Så lyt til Trygge Forældre podcasten eller se indlæg på Trygge Forældre Infobloggen.
Forfatter: Læge Sophie Brinck Andersen
Redigeret af: Læge Mette Thunbo