Læger Formidler
Du læser lige nu

Børnepolypper

1
Trygge Forældre Infoblog

Børnepolypper

Kl. er 20 og børnene sover. Men pludselig lyser alarmen op og du kan høre, at der bliver sovet uroligt på værelset. Da du går ind og tjekker, kan du høre snorken og se, at dit barn sover uroligt. Åh nej, er der nu sygdom under opsejling igen. Det har der været en del af på det seneste, specielt mellemørebetændelse. Der snorkes også altid meget højt, når der er sygdom. Er dit barn måske også begyndt at trække vejret mere gennem munden og snakke lidt uklart? Kunne der være noget andet på spil end “bare” forkølelse? Hvorfor snorker barnet så meget – også når barnet ikke er syg?

Hvis børn snorker så meget at det påvirker søvnen, kan det være et tegn på, at de har børnepolypper.

Hvad er børnepolypper?

I lægefaglige termer kaldes børnepolypper adenoide vegetationer og skal ikke forveksles med polypper i selve næsen, som mest ses hos voksne. Børnepolypper er i stedet opbygget af samme type væv (lymfevæv) som halsmandlerne. De sidder i næsesvælget i overgangen mellem næsen og mundsvælget. De vokser fra fødslen og frem til 5-7 års alderen, og aftager som oftest herefter. Størrelsen kan dog variere meget. Børnepolypper er ikke farligt.

Billedet er fra Patienthåndbogen

Børnepolypper er en helt normal del af immunsystemet og smitter derfor ikke. Ved mange gentagende infektioner, kan børnepolypperne hæve op og være vedvarende hævet og nemt inficeres af virus og bakerier, i de situationer vil barnet kunne smitte. I de tilfælde vil smitten skyldes virus eller bakterier og ikke børnepolypperne i sig selv. Barnet kan have en øget tendens til mellemørebetændelse, kroniske forkølelser og næse-bihulebetændelse. I nogle tilfælde kan det give væske på ørerne, som kan påvirke sprogudvikling.

Læs desuden vores blogindlæg Øresmerter hos børn og Dræn i ørerne.

Symptomer på forstørrede børnepolypper:

  • Barnet mundånder
  • Snøvlende tale med nasal klang
  • Snorken som kan påvirke søvnen og dermed øget træthed i dagstid
  • Natlige vejrtrækningspauser (apnø)

Oftest stilles diagnosen ud fra sygehistorien og ved tvivl, kan øre-næse-halslægen foretage en kikkertundersøgelse via næsen (fiberskopi). 

Hvordan behandles de?

I de lette tilfælde kræver børnepolypper ingen behandling, da de med tiden vil forsvinde af sig selv. Der er kun let eller begrænset effekt af medicin, som fx brug af næsespray.

I svære tilfælde (hvor symptomerne er udtalte) kan børnepolypper fjernes kirurgisk. Operationen vil foregå ambulant (man kommer hjem igen samme dag) og tager mellem 10-20 min. Barnet skal observeres for blødning efterfølgende, men risikoen er heldigvis meget lille. Barnet bør holdes hjemme fra institution den første døgn efter. Operationen er i meget sjældne tilfælde nødvendig at gentage.

Hvornår skal man opsøge læge?

Oplever I at jeres barn igennem 1-2 måneder konstant trækker vejret gennem munden, konstant er forkølet eller simpelthen er begyndt at snorke og holder vejrtrækningspauser, når barnet sover, bør man opsøge egen læge eller øre-næse-halslæge med henblik påvurdering, råd og vejledning.

Kilder:

Lægehåndbogen – børnepolypper

Patienthåndbogen – børnepolypper

Forfatter: Mette Hartmann Nonboe

Redigeret af: Cecilie Clemmesen (læge)

Om forfatteren

Læge siden januar 2021. Har bl.a. arbejdet på Rigshospitalets semi-intensive børneafdeling og hos en børnelæge i indre København. Arbejder pt på urologisk afdeling. Bor på Vesterbro med min mand og søn.