Læger Formidler
Du læser lige nu

Generelt om hørelsen: Hvad er hørelsen, og hvad vil det sige at lide af et høretab?

0
Tryg i livet infoblog

Generelt om hørelsen: Hvad er hørelsen, og hvad vil det sige at lide af et høretab?

Er du også træt af at skulle gentage alting til svigermor, eller har du selv svært ved at høre, hvad der bliver sagt, når der er mange mennesker til stede? Måske har du, eller nogen omkring dig, et høretab? Hvordan virker hørelsen egentligt? I denne måned sætter vi fokus på hørelse.

Hvordan virker hørelsen?

Vores ører er altid på arbejde – også når vi sover. Øret har konstant travlt med at opfange lyd og sende informationerne videre til hjernen, som så forsøger at få det hele til at give mening. Det ydre øre opfanger lyden som en tragt og sender den gennem øregangen til trommehinden. Her får lyden trommehinden til at vibrere. Tre små knogler i mellemøret; hammeren, ambolten og stigbøjlen koncentrerer lyden, og den sidste af knoglerne i kæden, stigbøjlen, sender lyden videre ind i det indre øre. De kraftige vibrationer fra stigbøjlen sætter væsken i det indre øre i bevægelse. Bølger i væsken bevæger små hårceller i øresneglen. De små hår er sanseceller, og når de bevæges af væsken, laver de elektriske impulser, der sendes til hjernen via hørenerven. Herfra sendes de, via hjernestammen, videre ud til hørecentrene i hjernen. Disse områder i hjernen, er der, hvor den lyd, vi får ind, bliver til ord og musik. Det er også her, baggrundsstøj sorteres fra, så vi bedre kan koncentrere os om det, der er vigtigt.

Hvordan måler man hørelsen?

Når man får lavet en høretest, måles styrken af hørelsen i dB (decibel) ved forskellige toner (frekvenser). Har man en normal hørelse, hører man fint ved 20 dB. Men hvad er 20 dB? 20 dB svarer til, at man hvisker på 5 meters afstand. Et køleskab eller en stille samtale vil normalt have en lydstyrke på 50 dB, og en traktor larmer med en styrke på ca 96 dB. 

Hvad sker der når vi mister noget af hørelsen?

Alle mennesker får nedsat hørelse med tiden. Faktisk vil ca 80% af alle over 80 år have nedsat hørelse, og omkring 800.000 mennesker i Danmark lider samlet set af nedsat hørelse. Det er dog individuelt, hvornår den nedsatte hørelse begynder, og det er i sidste ende et samspil mellem genetik, miljø og livsstilsfaktorer, som afgør indsættelsen af høretabet. 

Årsager til høretab:

Høretab kan skyldes problemer med mekanikken i øret. Et såkaldt konduktivt (ledende) høretab er, når overførslen af lyden til det indre øre bliver beskadiget, i det ydre øre eller i mellemøret. Det kan ske ved et hul i trommehinden, når der er væske i mellemøret, eller når øreknoglerne er blevet beskadiget.

Sensorisk høretab betyder, at der er skade på det indre øre, hørenerven eller i hørecentrene i hjernen. Det opstår, når hårcellerne i det indre øre bliver beskadigede, eller når deres elektriske impulser ikke kan sendes videre til hjernen. Dette kan ske grundet støj, medicin, en tumor, blodpropper eller en blødning i hjernen. Det er dog også en del af den naturlige aldringsproces, idet hårcellerne bliver slidte med alderen. 

Hvad bruger vi ellers hørelsen til?

Noget de færreste tænker over, er, hvordan vi bruger hørelsen til at lokalisere, hvor lyd kommer fra. For at lokalisere lyd, sammenligner hjernen timing og intensitet af lyden mellem de to ører. Derudover, er refleksionen af lyd fra ørets form, inden det rammer øregangen, også af betydning for, at vi kan afgøre lydkildens oprindelse. Er man døv på det ene øre, vil man derfor have en nedsat evne til at opfatte, hvor lyd kommer fra. 

Tak til Audiolog David Harbo Jordell for inspiration og gennemlæsning. 

Forfatter:

Læge Cecilie Laustsen-Kiel

Udgivet d. 05.02.2022

Redigering: 

Anne Sophie Homøe.