Læger Formidler
Du læser lige nu

Håndhygiejne

0
Trygge Forældre Infoblog

Håndhygiejne

“Vask hænder, sprit af, hold afstand”, sådan lød det gentagne gange fra sundhedsmyndighederne og Mette Frederiksen til pressemøderne under coronapandemien. Man kunne ikke gå ind i en butik eller restaurant, uden der stod håndsprit fremme. Nu er det et par år siden, og efter restriktionerne er blevet ophævet, er der ikke længere samme fokus på håndhygiejne. Men hvorfor er det forsat vigtigt? Det er det bl.a. pga. alle de luftvejsinfektioner, der raser over Danmark i denne vinter. Læs med, hvis du gerne vil blive klogere på, hvad håndhygiejne egentligt indebærer, og hvordan det udføres korrekt, så vi undgår smitte.

Hvad er håndhygiejne?

Håndhygiejne betyder rengøring af hænderne – enten ved håndvask eller afspritning. Afspritning vil sige, at man bruger et desinfektionsmiddel (fx håndsprit), der dræber bakterier og virus. Håndhygiejne skal altid udføres før rent arbejde (fx madlavning i køkkenet, borddækning) og efter man har rørt ved noget beskidt (fx bleskift, toiletbesøg, arbejde i haven). Hvis man bruger handsker på arbejdet, bør håndhygiejne også altid udføres efter brug. Det skyldes, at handskerne ikke er fuldstændig tætte, og at hænderne kan forurenes, når man tager dem af. Derudover kan hudens naturlige flora af mikroorganismer vokse under den fugtige handske samtidigt med, at handsken kan afgive kemikalier.

Hvorfor er det vigtigt med håndhygiejne?

Den hyppigste smittevej for virus og bakterier er kontakt via hænderne og genstande. Derfor er håndhygiejne den vigtigste metode til at forebygge spredning af smitte.

Smitterisikoen er størst, når mange mennesker er samlet på mindre plads. Det gælder især om vinteren, hvor vi er mere indendørs. Eksempler på dette er fx influenza eller coronavirus, som jo bekendt er i fuld flor i øjeblikket. Derfor er det ekstra vigtigt med fokus på håndhygiejne om vinteren.

Men hvornår bør man vaske, og hvornår skal man spritte?

Håndvask:

Man bør altid vaske hænderne, når de er synligt snavsede eller våde, efter toiletbesøg og bleskift.

Sådan vasker du hænderne korrekt:

  1. Hænder, håndled og evt. underarme skylles med rindende vand, før håndsæbe påføres.
  2. Håndsæbe gnides mellem fingrene, ovenpå og under hver finger, håndryg, håndflade og rundt om håndleddet.
  3. Hænderne vaskes i min. 15 sekunder
  4. Skyl sæben grundigt af
  5. Tør hænderne fuldstændigt. Husk ofte at skifte håndklædet.
  6. Bør i alt tage ca. 1 min.

Afspritning

Hånddesinfektion bør udføres, når hænderne er synligt rene og tørre. Her er det en fordel at bruge håndsprit fremfor håndvask, da vand og sæbe kan udtørre og irritere huden, især hvis man vasker hænder mange gange dagligt. Hvis gentagne håndvaske ikke kan undgås, kan man bruge håndcreme efter vask til at fugte huden igen.

Sådan desinficerer du hænderne korrekt:

  1. Gnid hænderne med håndsprit (Husk håndled, håndryg, håndflade, mellem fingrene samt ovenpå og under hver finger ligesom ved håndvask)
  2. Der skal tilføjes så meget håndsprit, at huden holdes fugtigt i minimum 30 sekunder.
  3. Forsæt med at gnide, indtil hænderne og håndled er helt tørre.

Husk at hjælpe børnene med den gode hygiejne. Som udgangspunkt anbefales afspritning ikke til børn, men det kan anvendes ved hjælp fra en voksen.

Andre gode råd til forebyggelse af smitte

Følgende vil ringe genklang fra tiden med coronapandemien, men det er stadig gode råd til at undgå smittespredning:

  1. Bliv hjemme, hvis du er syg
    Undgå tæt og langvarig kontakt med andre. Det betyder, at du ikke skal møde ind på arbejde, skole eller institutioner, går til fritidsaktiviteter eller sociale arrangementer. Du behøver dog ikke at isolere dig fuldstændigt i dit hjem.
  2. Luft ud og skab gennemtræk
    Udluftning forebygger dråbesmitte indendørs. Ved nysen eller hoste vil nogle af de mindste dråber blive hængende i luften i længere tid. Man skaber effektiv udluftning ved at lave gennemtræk i 5 minutter mindst 2 gange dagligt. Gerne oftere, hvis I er flere personer indenfor i længere tid.
  3. Gør rent, særligt overflader som mange rører ved
    Man bør ofte rengøre kontaktpunkter dvs. håndtag, gelændere, stikkontakter, vandhaner osv., da risikoen for kontaktsmitte er stor herfra. Man kan bruge almindelige rengøringsmidler til dette.
  4. Host eller nys i ærmet
    Ved hoste og nys i ærmet forebygges smitte gennem dråber i luften. Du undgår også at overføre virus til dine hænder og videre til andre mennesker eller kontaktpunkter. Hvis du alligevel hoster eller nyser i hænderne, anbefales håndhygiejne straks bagefter.

Nu burde du være godt klædt på til at vaske vinterens mange infektioner af dig – og være med til at forebygge videre smitte! 🙂

Læs vores indlæg om håndeksem her

Læs om vores indlæg om de nævnte luftvejsinfektioner her

Kilder:

Smitsomme sygdomme hos børn og unge af Sundhedsstyrelsen

Nationale infektionshygiejniske retningslinjer: Håndhygiejne af SSI

Vask Korrekt af SSI

Generelle råd til forebyggelse af smitte af Sundhedsstyrelsen

Foto: Yogendra Singh fra Unsplash

Forfatter: Ida Staby (Læge)

Redigeret af: Stine Schaldemose (læge) og Mimmi Torp (læge)