Læger Formidler
Du læser lige nu

Halsbetændelse

0
Trygge Forældre Infoblog

Halsbetændelse

Halsbetændelse er hyppigst i vinter- og forårsmånederne og skyldes infektion i mandlerne med enten virus (70%) eller mindre hyppigt bakterier. For de mindste børn forårsages halsbetændelse næsten altid af virus, og for børnehave- og skolebørn bliver bakterieinfektionerne hyppigere. Halsbetændelse som skyldes bakterier smitter fra ca. to dage før symptomerne starter til symptomerne er begyndt at forvinde, eller barnet har fået penicillin i 2 dage.

Symptomer
Hals- og synkesmerter er de dominerende symptomer. Når bakterier er årsagen, bliver mandlerne betændte med hvide/gullige belægninger, og ofte kan bemærkes en karakteristisk dårlig ånde. Ofte er feberen høj og lymfeknuderne på halsen hævede. Når halsbetændelse skyldes bakterier er der ikke hoste. Når halsbetændelsen skyldes virus er der til gengæld ofte hoste, men ingen belægninger på mandlerne og lymfeknuderne er ikke altid hævede. Der kan være middel til høj feber. Barnet vil ofte være mere alment påvirket, have mere ondt i halsen og højere feber, når halsbetændelsen skyldes bakterier.

Behandling
Virus halsbetændelse kan ikke behandles med antibiotika, men går over af sig selv i løbet af 3-7 dage. Det kan være en god ide at give barnet Panodil efter vægt, så almentilstanden løftes en smule, og så barnet får energi til at spise og drikke. De fleste børn foretrækker flydende mad, når de har ondt i halsen, f.eks. yoghurt, og mange børn føler lindring ved kulde – prøv med en sodavandsis og husk at være opmærksom på, hvor meget barnet drikker og tisser. Halssmerterne gør, at de vil forsøge at undgå at
drikke, så ha’ din timing i orden og stå klar med drikkevarerne ca. 30 minutter efter der er givet Panodil. Desuden kan et halstørklæde varme og lindre om halsen. Når halsbetændelsen skyldes bakterier behandles med antibiotika i 10 dage. Antibiotika tager ikke smerterne, så også her er det vigtigt at supplere med Panodil.

Hvad kan jeg selv gøre?
Hvis du ønsker selv at undersøge, om dit barns halssmerter skyldes virus eller bakterier, kan du bruge en lommelygte til at lyse ind i munden. Bed barnet sige ”ahhh” og brug evt. skaftet af en ske og pres forsigtigt tungen ned, så du kan se mandlerne bagerst i munden på overgangen til svælget. Bed evt. barnet sige som en løve: ”Waaarrrrr”. Du skal være hurtig – ofte får man blot lov at se et glimt af mandlerne. Ser du belægninger, så er det en god ide, at få barnet tilset af læge. Det kan godt vente til næste morgen, når egen læge åbner. Giv barnet Panodil og brug hellere aftenen/natten under dynen end i et venteværelse. Barnet skal selvfølgelig ses med det samme, hvis der er andre grunde til bekymring. F.eks. dårlig kontakt, sløvhed/slaphed.

Vil du vide mere?

Du kan lære mere om halsbetændelse på www.sundhed.dk,, som også viser et billede af mandlernes placering bagerst i munden

Foto fra Unsplash

Om forfatteren

Flere læger fra Læger Formidler er gået sammen om dette indlæg. Læs om medlemmerne i Læger Formidler under "Om om" sektionen.

Følg os