Sommeren varer som bekendt ikke for evigt. Snart vender kulden, mørket og de hjemmestikkede strømper tilbage. Desværre er efterårs- og vintermånederne også højsæson for feber, hoste og ondt i halsen. Læs med i denne uges tirsdagsinfo og bliv klogere på, hvad halsbetændelse egentlig er for en størrelse.
Hvad er symptomerne på halsbetændelse?
Der er mange forskellige symptomer på halsbetændelse. De klassiske symptomer er feber, ondt i halsen, synkesmerter, dårlig ånde samt røde og hævede mandler, evt. med belægninger. Derudover kan man på en del børn også mærke ømme hævede knuder på halsen (hævede lymfeknuder).
Helt små børn kan dog oftest ikke fortælle os, at de har ondt i halsen. Symptomerne på halsbetændelse hos små børn kan være ‘atypiske’. Atypiske symptomer er fx manglende lyst til at spise og drikke, mavesmerter og opkast.
Hvad er halsbetændelse?
Halsbetændelse er betændelse i mandlerne bagest i svælget. Mandlerne er en del af kroppens immunsystem. Halsbetændelse kan skyldes både virus og bakterier, men skyldes oftest virus. Hoste, snot i næsen og ingen eller lav feber øger sandsynligheden for, at der er tale om en virus. Ved en halsbetændelse, der skyldes bakterier, vil der som regel være feber over 38,5 grader, fravær af hoste og hvide belægninger på halsmandlerne. Det er oftest “streptokok”-bakterier, der er årsagen til en bakteriel halsbetændelse.
Hvordan behandler man halsbetændelse?
De fleste halsbetændelser går over af sig selv i løbet af 3-7 dage uanset om de skyldes bakterier eller vira. Hvis der er tale om en bakteriel halsbetændelse kan lægen udskrive antibiotika. Vidste du, at antibiotika faktisk kun forkorter sygdomsvarigheden af en bakteriel halsbetændelse med 12-24 timer? Grunden til, at lægen alligevel ofte vælger at give antibiotika ved bakteriel halsbetændelse er, at det mindsker risikoen for smitte og komplikationer, der kan være alvorlige
Hvad kan man selv gøre?
Som forældre er det aldrig rart at se sit barn have det dårligt. Du kan hjælpe dit barn med at sikre, at det får rigeligt med væske. Nogle synes at, kølige drikke kan virke lindrende og andre foretrækker lunke drikke. Find sammen med dit barn frem til, hvad der virker bedst. Derudover kan du med fordel give dit barn panodil efter vægt (følg anvisningen på pakken), da det mindsker smerterne i halsen og sænker en eventuel feber. Læs vores indlæg om smertestillende her https://www.laegerformidler.dk/smertestillende-paracetamol/
De fleste børn spiser ikke så meget, når de er syge. Det er helt okay ikke at spise så meget i et par dage. Du kan med fordel tilbyde dit barn fyldende kost som suppe, yoghurt eller blødt brød, da det er lettere at synke.
Generelt er halsbetændelser en helt ufarlig og hyppig infektion, der i langt de fleste tilfælde kan klares hjemme med rigelig væske.
Hvornår skal man søge læge?
Det er altid en god ide at søge læge, hvis du er bekymret for dit barn. Brug evt. vores SAFE! cirkel til at vurdere dit barns velbefindende. Man kan oftest sagtens se en halsbetændelse an derhjemme i nogle dage. Kontakt en læge, hvis der ikke er nogen bedring efter 3 dage, barnet har høj feber, ikke vil drikke, bliver sløvt eller du bliver bekymret. Derudover skal børn altid vurderes af en læge, hvis de klager over stærke smerter i den ene side af halsen og/eller har problemer med at gabe, da dette kan være tegn på en halsbyld.
Kilder
Patienthåndbogen, halsbetændelse
Lægehåndbogen, streptokokhalsinfektion
Forfatter: Malene Toft (læge)
Redigeret af: Kim Foss (læge) og Mimmi Torp (læge)
Opdateret af: Ann Vissing Landgrebe (læge), august 2024