Læger Formidler
Du læser lige nu

Hudsygdomme i vulva   

0
Trygge Kvinder blog

Hudsygdomme i vulva   

Har du oplevet kløe, irritation eller sviende smerte i hud eller slimhinde i vulva (omkring kønslæber og skede)? Har du kløet og kradset, og blevet bekymret for, om det nogensinde går væk igen? Måske har du overvejet, om det skyldes betændelse, svamp eller en kønssygdom, men har du overvejet, om det kunne være en hudsygdom? Hudsygdomme kan opstå alle steder på kroppen – også i vulva. Herunder gennemgås nogle af de hudsygdomme og -tilstande, der kan give kløe og smerte i vulva.

Lichen Sclerosus

En kronisk hudsygdom, der oftest sidder i vulva og omkring endetarmsåbningen. Årsagen er mest sandsynligt autoimmun, hvilket vil sige at hud og slimhinde bliver angrebet af kroppens eget immunforsvar. Huden og slimhinden får et hvidligt, plettet udslæt, og efterhånden vil huden blive tyndere og mere skrøbelig. Udslættet giver ofte kløe, svie og ømhed i området.

Lichen sclerosus kan behandles med binyrebarkhormoncreme, der i de fleste tilfælde har god effekt, og virker lindrende på svie og kløe. Hvis der er brug for mere intensiv behandling kan laser eller kirurgi blive relevant. Sygdommen er oftest ufarlig og nem at behandle. Det er dog vigtigt at holde øje med udslættet og specielt sår, der ikke vil hele, da lidelsen i sjældne tilfælde kan udvikle sig til hud- eller slimhindekræft.

Se også vores andet blogindlæg om netop Lichen Sclerosus.

Lichen Planus

En hudsygdom, mest sandsynligt autoimmun, der kan opstå flere steder på kroppen, heriblandt i vulva og slimhinden i skeden. På den måde kan man se forskel på Lichen sclerosus og Lichen planus, da Lichen sclerosus ikke rammer skedens slimhinde. 

Hududslættet ses fladt, glinsende og violet. I slimhinden ses et hvidligt, plettet eller stribet udslæt. Symptomer på Lichen planus i vulva og skede kan være kløe, irritation, smerte ved samleje eller vandladning, gulligt udflåd eller blødning ved samleje. Lidelsen kan også være helt uden symptomer. 

Lichen planus behandles med binyrebarkhormoncreme og i svære tilfælde tabletbehandling med binyrebarkhormon eller immundæmpende medicin. Derudover anvendes fedtcreme til at lindre symptomer som kløe, og det er vigtigt at undgå irritanter (fx sæbe og produkter med parfume). 

Lichen Simplex Chronicus

Denne kløende lidelse er ikke som sådan en hudsygdom. Den kan opstå, hvis huden udsættes for varme, fugtighed, betændelse eller eksem, og derfor klør meget i et bestemt område. På grund af den heftige kløe i området, reagerer huden ved at blive fortykket og rødbrun. Ofte vil der også være mindre behåring, og området vil blive mere kløende, jo mere man klør i det. De kløende områder opstår typisk omkring vulva eller omkring endetarmsåbningen. 

Behandlingen gælder om at bryde den onde cirkel af kløe. Dette gøres med binyrebarkhormoncreme og fugtighedscreme. Derudover er det vigtigt at skåne huden mod irritanter (fx produkter med parfume), og behandle eventuelle betændelsestilstande i huden. 

Kontakteksem

Et kløende hududslæt, der enten er udløst af bestemte irritanter eller allergi. I huden ses rødme, hævelse og små blærer de steder, der har været udsat for den udløsende årsag. 

  • Irritativt eksem i vulva kan udløses af overfølsomhed overfor sæbe, der bruges i området eller bestemte typer af bind eller trusseindlæg. 
  • Allergisk eksem udløses af ting, man er allergisk over for fx parfume eller gummikemikalier. Hvis der mistænkes allergisk eksem, kan man blive testet for allergi ved en hudlæge, når den akutte tilstand er ovre.  

Kontakteksem behandles med binyrebarkhormoncreme og fugtighedscreme med højt fedtindhold. Hvis der bliver kløet hul på huden, kan der opstå betændelse, som også skal behandles.

Hidrosadenitis Suppurativa

En hudsygdom, der giver betændelse omkring hårsækkene specielt i lysken og armhulerne, men som også ses i vulva og mellemkødet (området mellem skede- og endetarmsåbning). Grundet tilstoppede hårsække kan ellers ufarlige bakterier medføre betændelse i området. Betændelsen kan udvikle sig til bylder, knuder i huden og med tiden ar. Sygdommen kommer i udbrud, og er meget forskellig i sværhedsgrad for den enkelte. Den smitter ikke, og skyldes ikke dårlig hygiejne. 

Behandlingen består af flere tiltag alt efter sværhedsgrad. Området vaskes med klorhexidinsæbe for at mindske mængden af bakterier. Betændelse behandles med antibiotika enten som creme eller tabletter. Hvis man får en byld, kan det blive nødvendigt at få den åbnet op og tømt for pus på sygehuset.

Det vil sige… 

Der er mange forskellige grunde til, at der kan opstå udslæt, kløe eller smerte i vulva, og der er hjælp at hente ved at få stillet den korrekte diagnose og starte relevant behandling. Derfor er det altid en god idé at få det undersøgt hos din læge, hvis du har gener fra vulva. 

Få mere inspiration og viden

Læs mere i blogindlægget Lichen Sclerosus.

Læs mere om andre årsager til underlivsgener i blogindlægget Ubalance i underlivets flora

Forfatter: Læge Lene Lund Andersen

Redigeret af: Læge Pauline Kromann Reim

Kilder

Lægehåndbogen: Lichen Sclerosus

Lægehåndbogen: Lichen Planus

Lægehåndbogen: Lichen Simplex Chronicus

Lægehåndbogen: Kontakteksem

Lægehåndbogen: Hidrosadenitis Suppurativa