Læger Formidler
Du læser lige nu

Fysisk aktivitet under graviditeten 

0
Trygge Maver, Trygge Maver Infoblog

Fysisk aktivitet under graviditeten 

De fleste mennesker har en god forståelse af, hvor vigtig motion er for vores sundhed generelt. Når man bliver gravid, kan man dog nemt komme i tvivl om, hvorvidt man må fortsætte som man plejer. Bekymringer om man direkte kan skade barnet ved at dyrke motion, kan fylde meget, så skal man fx drosle ned eller skrue op for aktivitetsniveauet? 

Sundhedsstyrelsen anbefaler… 

Anbefalingen fra Sundhedsstyrelsen (for ukomplicerede graviditeter) lyder på 30 minutters daglig moderat fysisk aktivitet. Ved moderat fysisk aktivitet menes gåture, cykelture, svømning, let styrketræning eller hverdagsaktiviteter såsom havearbejde. Gerne en kombination af konditions- og styrketræning. Du skal blive forpustet, men stadig være i stand til at føre en samtale.
Hvis du inden graviditeten var vant til at være meget fysisk aktiv, så kan du fortsætte med dette, hvis du forbliver rask og velbefindende, men hvis man ikke har været vant til at dyrke motion før graviditeten, er det en god idé at starte op med fx en af de ovennævnte aktiviteter.  

Hvorfor skal jeg dyrke motion under graviditeten? 

Ved at dyrke motion opnår du som gravid de samme fordele som ikke-gravide i forhold til forebyggelse af bl.a. hjertekarsygdomme, sukkersyge og visse psykiske sygdomme. Det er desuden velkendt, at fysisk aktivitet under graviditeten nedsætter risikoen for fx graviditetssukkersyge og svangerskabsforgiftning.
Risikoen for komplikationer under fødslen reduceres også, og nogle studier peger endda på, at aktive gravide kvinder i mindre grad får foretaget et akut kejsersnit. Efter fødslen har det også gavnlige effekter at have været fysisk aktiv under graviditeten. Hurtigere restitutionstid hos den fødende og færre komplikationer hos det nyfødte barn er bare nogle af fordelene.
Nogle af de bekymringer, man ofte møder, er frygten for spontan abort eller at gå i for tidlig fødsel. Den eksisterende evidens peger dog på, at man ikke øger risikoen for hverken spontan abort eller for tidlig fødsel, hvis man er fysisk aktiv under sin graviditet!

Der er altså rigtig mange gode grunde til at få flettet motion ind i din gravide hverdag, da det både gavner dig selv og dit ufødte barn. 

Hvad skal jeg være opmærksom på? 

Aktiviteter med risiko for stød mod maven eller voldsomme fald frarådes under graviditeten. Det kan eksempelvis være boldspil, ketsjersport, mountainbike, skiløb eller andre former for kontaktsport. Desuden skal du altid lytte til kroppens signaler under fysisk aktivitet og reagere, hvis der er noget der føles forkert. 

Liggende træning efter ca. 20 ugers graviditet, kan resultere i et blodtryksfald, og man bør derfor være opmærksom på ikke at lave øvelser der kræver længerevarende liggende stilling efter dette skæringspunkt i graviditeten. Det er kombinationen med træning, der gør den liggende stilling udfordrende – du skal derfor ikke være nervøs over fx at ligge på ryggen og sove om natten.  

Hvis du har en kompliceret graviditet eller er i tvivl, kan du altid søge råd hos din læge eller jordemoder, som kan hjælpe med hvilke øvelser der er passende for netop dig. 

Hop du bare i træningstøjet 

For lige at opsummere: den nyeste forskning på området viser, at fysisk aktivitet under graviditeten ikke er forbundet med en øget risiko for barnet i maven – hverken i forhold til for tidlig fødsel, spontan abort eller dødfødsel. Derimod er der mange fordele ved at være fysisk aktiv, så du kan altså roligt hoppe i træningstøjet og gøre noget godt for både dig selv og din baby.  

Få mere inspiration og viden  

Find flere indlæg fra Læger Formidler om sundhed under graviditet og et tryggere liv i kvindekroppen generelt på Trygge Kvinder infoblog

Kilder 

https://www.sst.dk/-/media/Udgivelser/2023/Fysisk-aktivitet/Fysisk-aktivitet-gravide.ashx

https://www.sst.dk/-/media/Udgivelser/2022/Foerste-1000-dage/Sunde_vaner_8_-udgave-2022.ashx

https://journals.lww.com/greenjournal/fulltext/2020/04000/physical_activity_and_exercise_during_pregnancy.61.aspx

Forfatter: Læge Camille From Reese 

Redigeret af: Læge Margit Bistrup Fischer

Om forfatteren

Læge siden juni 2023. Jeg har primært erfaring indenfor specialet 'graviditet og fødsler', hvor jeg er igang med at færdiggøre et forskningsprojekt, men interesserer mig også for børnesygdomme og kvindesygdomme, herunder særligt fertilitet.