Læger Formidler
Du læser lige nu

Kløende øjne, tilstoppet næse og talrige nys – en ægte forårsbebuder

43
Tryg i livet infoblog

Kløende øjne, tilstoppet næse og talrige nys – en ægte forårsbebuder

Allergi

Aaaaatjuu! Måske er du også en af dem, der bemærker forårets komme med en kaskade af nyseture, tilstoppet næse og våde, kløende øjne? Bare rolig – du er ikke alene. Det anslås, at omkring 1 mio. danskere har pollenallergi, som særligt i forårsmånederne og om sommeren kan give dig gener.

Men hvorfor sker det?

Vores top-avancerede immunsystem fungerer blandt andet ved lave antistoffer, som genkender bakterier og virus. Det er et system, som skal hjælpe os. Men ved allergiske reaktioner sker der en fejlkodning, hvor vores immunsystemer tager fejl og pludselig tror, at de små pollen, der kommer fra naboens birketræ, er en fjende for kroppen. Derfor opruster kroppen med en række små stoffer, som skal forsøge at passe på os, men i stedet ender med at give os pollenallergi. Det er ikke sikkert, hvornår denne fejlprogrammering sker, men det er mest sandsynligt i barndommen, at pollenallergien etableres.

Krydsreaktioner

Selvom det ikke er pollensæson, kan man alligevel være generet af sin fejlkodning. Spiser du eksempelvis en frisk kiwi, kan det være svært for kroppen at kende forskel på kiwien og de mikroskopiske birkepollen, og derfor får du måske kradsen, kløe og ubehag i munden af kiwi? Årsagen er, at de stoffer i kiwi som kroppen genkender som fjende, kemisk ligner birkepollen. For at beskytte sig selv laver kroppen en allergisk reaktion, selvom kiwien jo er ufarlig. Der findes mange såkaldte krydsreaktioner, så din pollenallergi kan give dig allergi-symptomer, når du spiser en særlig gruppe frugter og grøntsager. Græspollenallergikere klarer kiwien men kan tynges af tomater. Hvis du varmetilbereder disse frugter og grøntsager, kan det imidlertid afhjælpe generne.

Der er faktisk en række småting, man kan gøre for at få foråret lidt lysere. 

Fifs til dig med pollenallergi:

  1. Selvom en pollenkalender bestemt kan lyde langhåret, kan det faktisk være en god idé at følge med i, hvilke pollen der findes i luften hvornår. Hvis du ved, hvornår dine nyseture begynder, kan du nemlig forberede dig til næste år. Astma-Allergi Danmark har udviklet en app til formålet. Appen hedder “Dagens Pollental” (App Store: https://apps.apple.com/dk/app/dagens-pollental/id621301387?l=da eller Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=dk.woerk.pollental&hl=da)
  2. Begynd tabletbehandlingen med antihistaminer før pollensæsonen starter. På den måde er kroppen klar, når der på en solskinsfyldt forårsdag pludselig er pollen i luften. Markér i din kalender 4 uger før din pollensæson starter og begynd behandlingen der.
  3. Luft ud om morgenen eller efter regnvejr, hvor der er færrest pollen i luften.
  4. Vask/skyl dit hår fri for pollen om aftenen og prøv at undgå kontakt mellem dit udendørs-tøj og sengetøjet. På den måde kan du undgå at få de fleste af dagens pollen med i sengen. Sengetøjet samt dyne, puderne og madras bør derudover vaskes regelmæssigt. 
  5. Undgå rygning, da det kan forværre allergien.

Medicinsk behandling

På apoteket findes der forskellige hjælpemidler, der med god sandsynlighed kan gøre dine forårsmåneder gode igen. Mange antihistaminer til behandling af pollenallergi fås som håndkøbsmedicin, men på recept fra din egen læge er der også andre muligheder for behandling. Antihistaminer kan godt give træthed som bivirkning, og hvis man oplever det, kan man prøve en anden type og ellers kan tabletten tages før sengetid. Ved siden af tabletbehandlingen er der derudover mulighed for at tage øjendråber og næsespray. Mange pollenallergikere synes også, at næseskylninger med saltvand kan lindre symptomerne. Tal med din læge om dine symptomer, hvis du ikke føler, at du er hjulpet af den medicin, du tager.

Til sidst, så findes der også muligheden for en såkaldt allergivaccination eller hyposensibilisering med enten indsprøjtninger eller tabletter. Princippet bag denne behandling er, at tilføre allergikeren det stof, fx pollen, som han eller hun ikke kan tåle, og dermed  “tilvænne” kroppen det, så den er forberedt, når fx græspollensæsonen går i gang. Behandlingen tager noget tid og tålmodighed, men kan være en sand hjælp til dem, som er særlig hård ramte. 

Vær opmærksom

Hvis du skulle være plaget af periodevis åndenød, længerevarende tør hoste (især om natten) eller pibende vejrtrækning, kan det være en god idé at blive undersøgt for astma, da høfeber og astma (og eksem) ofte hænger sammen.

Forfatter:

Mette Rugbjerg, læge på ældremedicinsk afdeling

Redaktion:

Cecilie Kiel, læge i Forsvaret samt Lungemedicinsk afdeling.

Laura Kverneland, medstifter af Læger Formidler, kommende ældremediciner.

Om forfatteren

Læge siden 2017 med erfaring fra medicinsk afdeling og almen praksis. Arbejder aktuelt på ældremedicinsk afdeling på Herlev Hospital. Er mor til 2 små.