Læger Formidler
Du læser lige nu

Kroppen efter et kejsersnit

27
Trygge Kvinder blog

Kroppen efter et kejsersnit

kejsersnit

Kejsersnit

Du kender formentligt én, der har fået kejsersnit. Måske skal du eller din partner snart have foretaget et kejsersnit, eller måske er du allerede “kejserinde”. I Danmark fødes 20% af alle børn ved akut eller planlagt kejsersnit. Et kejsersnit er en større operation i maven, så hvordan er det nu lige med arret, kroppen og tiden efter et kejsersnit?

Minutterne efter et kejsersnit

De første minutter efter et kejsersnit bruges på operationsbordet, hvor åbningen i maven skal syes sammen igen. Dette tager ofte længere tid end selve forløsningen af barnet. Hvis mor og baby er okay, kan tiden bruges hud-mod-hud, hvor barnet lægges helt tæt med mors overkrop, hals og/eller ansigt

Timerne efter et kejsersnit

Efter 4-6 timer skal den nyopererede krop i gang igen. På afdelingen vil der være fokus på at den nybagte mor skal op og stå, i gang med at spise og drikke, samt på toilettet. Det er vigtigt at komme hurtigt i gang for at undgå komplikationer som lungebetændelse, blodpropper i benene, eller forstoppelse. 

Dagene efter et kejsersnit 

Når man har født ved kejsersnit er man ofte indlagt nogle dage, og herefter starter barslen derhjemme. Et kejsersnit er en stor operation, så det er helt normalt, hvis man er træt, udmattet og har smerter. Der vil være lagt en plan for smertelindring inden udskrivelse, men nogle kvinder har ondt i flere uger efter operationen. Det er vigtigt at være smertedækket størstedelen af døgnet. Det hjælper kroppen med at komme i gang efter operationen. Smerter er udmattende, og al energi skal bruges på den lille ny samt egne basale behov. Langt de fleste er smertefri ved 8-ugers undersøgelsen. 

Søg læge hvis der opstår 

  • feber eller sygdomsfornemmelse uden kendt årsag
  • kraftige mavesmerter eller rødme, hævelse eller blødning fra arret
  • smerter eller hævelse i ryggen hvor bedøvelsen blev lagt 

Vidste du: Mælkeproduktionen går i gang på samme måde, ligegyldigt om barnet er født ved kejsersnit eller ved vaginal fødsel. Mælken kan måske tage et par ekstra dage om at løbe til, men det er individuelt hvornår det sker. Smerter i forbindelse med sårheling, samt den stress der kan være knyttet til f.eks. akut kejsersnit, kan påvirke mælkeproduktionen. Tøv ikke med at bede hospitalets personale, sundhedsplejersken eller ammevejledningen om hjælp eller vejledning. 

Ugerne efter et kejsersnit 

Fokus er fortsat egenomsorg og at pleje den lille ny “kejsersnitte”. Hvis den nybagte mor er træt og udmattet, så er det fortsat helt normalt. Efter et kejsersnit må man ikke løfte noget, der er tungere end baby i en lift de første 14 dage, og herefter kan man stille og roligt øge belastningen ift smertegrænsen.

Man kan tidligt gå i gang med at pleje arret, f.eks. ved arvævsmassage. Brug englehud i op til 3 måneder efter operationen, det giver et pænere ar. Er der strandtur på programmet, så beskyt arret mod solen i et år efter operationen.

Husk: Drop karbad, svømmehal og tamponer, så længe det bløder fra skeden. Det kan bløde fra skeden i op til 8 uger efter et kejsersnit – på helt samme måde som ved en vaginal fødsel. Dette kaldes barselsflåd.

Måneder efter et kejsersnit

Nogle kvinder føler sig klar til motion kort efter deres kejsersnit, mens andre har brug for flere måneder før det mærkes rigtigt i kroppen. Så hvordan er det nu lige med anbefalingerne? 

  • Umiddelbart efter kejsersnit: Knibeøvelser. Gang og cykling, når det føles ok.
  • 4-6 uger: Specialiseret efterfødselsgymnastik fx pilates eller yoga, hvor genoptræning af lige og skrå mavemuskler stille og roligt kan påbegyndes, gerne under supervision af fagprofessionel.
  • 8 uger: Svømning
  • 3 måneder: Løb, motionscenter, boldspil, ridning
  • 6 måneder: Kamp, turnering, elitesport

Husk den allervigtigste anbefaling: Lyt til din krop. Er du usikker? Så vent, og snak med din læge til 8-ugers undersøgelsen. 

Hvis der opstår gener fra arret, dryptisseri eller tyngdefornemmelse, er genoptræningen gået for hurtigt. Underlivet og bækkenbunden har været belastet af en tung graviditet, så husk nu de knibeøvelser! Nogle vil opleve en brændende fornemmelse, føleforstyrrelser i arret eller ømme mavemuskler. Det er normalt og svinder ofte efter 3-6 måneder. 

År efter et kejsersnit

I sjældne tilfælde kan et ar springe op under veerne ved den næste fødsel. Risikoen for at arret brister øges, hvis der går kort tid imellem graviditeterne (mindre end 18 måneder), eller hvis kvinden har fået foretaget flere kejsersnit. I disse tilfælde anbefales det ofte, at næste fødsel sker ved kejsersnit. Hvis der kun er et enkelt kejsersnit i bagagen, kan man ofte planlægge en vaginal fødsel. Det afhænger dog af årsagen til kejsersnittet. Fødselslægen informerer om mulighederne for en vaginal fødsel ved næste graviditet. 

Vidste du: Blandt kvinder, der planlægger at føde vaginalt efter et tidligere kejsersnit, føder 75% vaginalt og 25 % får akut kejsersnit.

Arret efter et kejsersnit kan opføre sig forskelligt fra kvinde til kvinde. Nogle vil have et usynligt ar, mens andre vil opleve brede eller ujævne ar. Nogle kvinder vil miste følelsen omkring arret, eller opleve, at deres mave ser anderledes ud over arret. Det er ikke til at sige, hvordan netop dit ar bliver, men uanset udfaldet, fortæller dit ar historien om fødslen af din baby. 

Få mere inspiration og viden

Patienthåndbogens vejledning om kejsersnit, eller på jordmoderforeningen

Du kan hente vejledning til bækkenbundsøvelser her

Find flere indlæg fra Læger Formidler om tiden op til og efter fødslen på Trygge Maver bloggen eller lyt til Trygge Maver Podcasten

Eller er det måske den lille der er syg? Så lyt til Trygge Forældre podcasten eller se indlæg på  Trygge Forældre Infobloggen.

Forfatter: Læge Sophie Brinck Andersen

Redigeret af: Læge Mette Thunbo

Kilder

AUH, kejsersnit

RHH, kejsersnit

Patienthåndbogen, kejsersnit

RHR, kejsersnit

Om forfatteren

Læge siden 2017. Har skrevet PhD om hvorvidt medfødte genetiske mutationer kan disponere til lammelser efter poliovirus infektion. Jeg har stor passion for genetik, DNA og kvindekroppen. Klinisk erfaring fra kirurgisk afdeling og almen praksis. Arbejder i en kvindepraksis, men er aktuelt på barsel med lillesøster Vilma.