Læger Formidler
Du læser lige nu

Ringorm

1
Trygge Forældre Infoblog

Ringorm

Ringorm

Hvad er ringorm?

Ringorm er ikke en orm! Pyha, så er det ikke så ulækkert som det lyder. Ringorm er en meget almindelig tilstand i huden, især hos børn. Ringorm skyldes en gruppe af svampe, kaldet dermatofytter, som angriber hudens øverste lag. Infektion med ringorm er helt ufarlig, men bør behandles, så man ikke smitter andre og for at svampen ikke ødelægger hudens funktion som naturligt værn mod bakterier.

Ringorm ses som et rundt rødligt udslæt, som udvikler sig til en større ring. Kanten, som kaldes ”randzonen”, er rund og rød, let skællende og kan klø. Det er her svampen er aktiv. Tit ses der flere ringe. Ringorm kan sidde næsten overalt på kroppen, undtagen i håndflader og fodsåler.

Hvordan får man ringorm?

Ringorm kan sprede sig fra dyr til menneske – det er det mest almindelige. Svampene kommer typisk fra kat, hund og gnavere, men kan også komme fra andre dyr. 

Smitten kan også sprede sig mellem mennesker eller hvis man har rørt ved noget en smittet person har rørt ved, f.eks. har delt håndklæde eller hårbørste.

Hvordan behandles ringorm?

Ringorm behandles i de fleste tilfælde nemt med svampedræbende creme, f.eks. creme med terbinafin. Den fås i håndkøb på apoteket. Cremen smøres på det angrebne område og i et område ca. 2 cm udenfor udslettet. Spørg på apoteket for nærmere instrukser. Hvis udslættet ikke er blevet bedre efter 1-2 ugers behandling, bør man snakke med sin læge om det er den rette diagnose.

Det er vigtigt at forsøge at finde kilden til smitten, så man ikke bliver smittet igen. Har man kæledyr, er det en god idé at kigge dem efter og evt. behandle dem. Svampen kan her se ud som en skaldet plet i pelsen.

Hvornår kan barnet komme i institution?

Ringorm er smitsomt, men ikke meget mennesker imellem. Børnene kan komme i institution og skole dagen efter behandlingen er påbegyndt, da smittefaren hurtigt ophører.

Skal man søge læge?

Hvis man er sikker på at det drejer sig om ringorm og evt. har prøvet det før, er der ikke noget i vejen for at opstarte behandling med håndkøbscreme fra apoteket. Hvis behandlingen ikke har effekt, bør man lige snakke med sin læge. Udover at der kan være tale om en svamp, som ikke er følsom for den afprøvede creme, kan udslættet forveksles med f.eks. børneeksem, udslæt ved flåtbid, fransk rosen, psoriasis m.fl. Lægen vil kunne hjælpe med at skelne, evt. ved at tage et lille skrab fra huden og sende det til undersøgelse.

Ringorm. Billede fra Lægehåndbogen.dk

Litteratur:

Lægehåndbogen

Dansk Dermatologisk Selskab

Forfatter: Stine Foss (læge)

Redigeret af: Amanda Bjerre Andersen (læge), Malene Toft (læge)

Om forfatteren

Læge siden 2015, skal være praktiserende læge. Har læge-erfaring fra lungeafdeling, psykiatri, demensudredning og almen praksis samt rigeligt mor-bekymringserfaring. Mor til to.