Har du et forstoppet barn, hvor de almindelige råd om gode toiletvaner og de naturlige afføringsmidler mod hård mave endnu ikke har givet pote? Og er du i tvivl om, hvornår du bør gå til lægen efter medicinske afføringsmidler? Her følger lidt baggrundsviden om hvornår, hvordan og hvor længe, man behandler forstoppelse hos børn.
Men først lidt baggrundsviden
20% af børn i alderen 4-18 år har på et tidspunkt været forstoppede. Det er sjældnere for 0-2 årige (3%).
95% af tilfældene har ikke nogen bestemt årsag.
Den normale afføringshyppigheden afhænger af alder:
- Ammede spædbørn: afføring fra 6 gange dagligt til hver uge (eller sjældnere).
- Flaske-ernærede børn: 1 afføring dagligt.
- Småbørn: 1-2 afføringer dagligt.
- Større børn: 1 afføring dagligt.
Hvis du til en start vil vide mere om, hvad forstoppelse er, og hvad man selv kan gøre ved det, kan du læse med her eller lyt til vores podcast episode om forstoppelse hos børn.
Hvornår skal forstoppelse behandles?
Lette gener ved forstoppelse forsvinder typisk af sig selv og kræver sjældent medicinsk behandling. Det kan fx opstå, hvis dit barn i en periode indtager mindre væske, som ved feber- eller diarrésygdom, eller under længere rejser, som fx i bil eller fly. Her fungerer ro og tålmodighed. Forsøg at sikre dig, at dit barn får rigeligt væske, grov og fiberrig kost (ikke for meget og ikke for lidt), får rørt sig og har gode toiletvaner. Børn over 2,5-3 år bør have faste afføringsvaner, når de er sluppet af med bleen. Sigt efter toiletbesøg i mindst et kvarter efter 1 eller 2 af døgnets hovedmåltider (ofte aftensmaden). Dit barn skal sidde godt på toiletbrættet med god fodstøtte og må gerne forsynes med en tegneserie eller lignende. Naturlige afføringsmidler som svesker og loppefrøskaller kan have god effekt hos større børn og voksne. Er forstoppelsen blevet langvarig eller særlig smertefuld for dit barn, skal du søge læge.
Hvordan behandles forstoppelse?
Det er først og fremmest vigtigt, at man som forældre (eventuel i samarbejde med egen læge) forsøger at opklare, om der er en årsag til forstoppelsen. Det kan være, at dit barn er bange for at lave afføring andre steder end hjemme. At det har en rift, der gør ondt, hvorfor det holder på afføringen. Eller at barnet simpelthen ikke får væske eller motion nok i hverdagen, hvorfor afføringen bliver (for) hård at presse ud.
Typisk starter man med at tømme tarmen for afføring ved hjælp af medicin før man starter en fast behandling. Man vil ofte gerne se 3-4 store diarré-agtige afføringer før udtømningen er afsluttet. Det er en god idé at starte udtømningen op til en weekend og blive omkring hjemmet, så der kan tages hånd om de store, diarréfyldte kvitteringer.
Derefter følger en periode med vedligeholdelsesbehandling. Hvilket præparat og hvilken dosis er meget forskellig fra barn til barn, og det er typisk jer som forældre, der justerer behandlingen for at opnå den dosis, der giver én daglig blød, formet og smertefri afføring uden bivirkninger. Hertil bruges Bristol skalaen: https://movicol.dk/bristol-skalaen/.
Endeligt er det vigtigt, at der følges op på behandlingen, typisk af egen læge. Hvis dosis skal justeres eller afsluttes, eller hvis I måske skal skifte eller tillægge et præparat.
Hvor længe skal forstoppelse behandles?
Generelt siges det, at det tager lige så lang tid at blive forstoppet, som at behandle forstoppelsen. Tarmen skal afvænnes fra at hobe afføringen op, og det tager sin tid. Typisk måneder, ofte 6-12 eller længere. Så vær tålmodig. 🙂
Hvilke medicinske afføringsmidler findes der, hvordan virker og bruges de?
Generelt deler man afføringsmidler op i to typer, hvor man typisk starter med den første type (de blødgørende/volumenøgende):
- Midler, der virker på tarmindholdets konsistens og volumen:
- Fx Laktulose (mixtur, kan anvendes til små børn), Movicol (pulver, mest anbefalede afføringsmiddel til børn over 2 år), Microlax (rektal tube) og Glyoktyl (rektal tube), Magnesia (tabletter, til større børn).
- Disse midler virker ved enten at holde væske tilbage i tarmen og dermed gøre tarmindholdet mere blødt, eller ved at smøre tarmindholdet, så det glider nemmere gennem tarmen.
- De skal indtages (gennem munden) med rigelig væske for at opnå effekt.
- Til små børn (0-1 år) starter man typisk med fast Laktulose mixtur (alternativt Movicol), mens man hos større børn (2-15 år) oftest starter med Movicol. Det afhængig af alder og det enkelte barns problematik, hvad lægen vælger.
- Midlerne begynder at virke efter 6-8 timer, men maksimal effekt ses først efter 2-3 dages behandling.
- Kan medføre rumlen og luft i maven.
- Midler, der stimulerer tarmens bevægelser:
- Fx Laxoberal (væske) og Dulcolax (tabletter/stikpiller).
- Stimulerer muskler og nerver i tarmvæggen, hvorved tarmbevægelserne bliver kraftigere. Samtidig holder de væske tilbage i tarmen og blødgør dermed tarmindholdet.
- Disse midler er bedst egnet ved akut forstoppelse (fx på rejser eller ved andre årsager til nedsat aktivitet).
- Laxoberal dråber bruges enten alene eller som supplement til Laktulose eller Movicol.
- Virker efter 6-12 timer.
- Kan medføre mavesmerter og kvalme.
- Findes også til brug i endetarmen mhp. at blødgøre afføringen og udløse tømningsrefleksen.
Til sidst lidt myter om behandling af forstoppelse
- Behandling med probiotika (mælkesyrebakterier) er ikke en del af forstoppelsesbehandlingen.
- Der er ikke fundet sammenhæng mellem komælksallergi og forstoppelse, hvorfor man ikke allergiudreder ved forstoppelse.
I kan læse mere om emnet her (under “afføringsmiddel” og “udtømning”):
https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/boern/sygdomme/mave-tarm/forstoppelse-hos-boern
Vi har tidligere lavet en podcast med børnemavetarmspecialist Anne-Mette Walsted fra Kolding Sygehus, hør med her: https://www.laegerformidler.dk/forstoppelse-hos-boern/
Vi har også lavet en lille film forstoppelse i samarbejde med SundhedsTV: https://www.laegerformidler.dk/forstoppelse-hos-boern-samarbejde-med-sundhedstv/
Forfatter: Anna Amalia Jepsen
Redigeret af: Ida Biering-Sørensen (læge) og Malene Toft (læge)
Kilder
www.paediatri.dk (Dansk Pædiatrisk Selskab)