Læger Formidler
Du læser lige nu

Nedsunken livmoder

2
Trygge Kvinder blog

Nedsunken livmoder

Nedsunken livmoder

Det er de færreste yngre kvinder, der overhovedet skænker det en tanke. Alligevel vil 50% af alle kvinder over 40 år, som har født, have en nedsunken livmoder. Det er dog meget varierende, hvor plaget en kvinde vil være, og kun få procent har symptomer. Men hvad er en nedsunken livmoder, hvorfor opstår det og hvordan kan det behandles? Læs med her i dagens blogpost. 

Livmoderen er hvad-for-noget?

Når muskler, væv og sener er svækkede og slappe i bækkenbunden, er der risiko for at livmoderen kan synke ned i skeden. Dette kaldes for en nedsunken livmoder eller fremfald af livmoderen (uterusprolaps på læge-latin). Oftest giver det ingen symptomer. I nogle tilfælde kan det give en tyngdefornemmelse i skeden eller en fornemmelse af, at noget fylder i skeden og er ved at falde ud. I de aller sværeste tilfælde kan livmoderen ses i skedeåbningen, og der kan komme sår på slimhinden. 

Andre hyppige gener er smerter i lænden, smerter ved samleje, gener ved gang og vanskeligheder, når man skal tisse eller have afføring. Ofteste tiltager symptomerne i løbet af dagen, og hvis man har stået op i længere tid. Nogle kan også opleve, at symptomerne forværres, når man hoster, ved forstoppelse og ved hårdt fysisk arbejde. 

Andre varianter

Ud over at livmoderen kan bule ned i skeden, kan blære, tarm og endetarm også bule ned i skeden. Urinblæren kan bule ind i skedens forvæg (cystocele). En del af tarmen kan bule ind i skedens bagvæg ved at synke ned mellem endetarm og skede (enterocele). Endetarmen kan bule ind i skedens bagvæg (rektocele). Det kan være svært at forstå, hvordan dette kan lade sig gøre, hvis man ikke har et overblik over anatomien. Der er gode illustrationer af de forskellige typer i Patienthåndbogens kapital om “Nedsunken livmoder”

Årsager til nedsunken livmoder

Der findes forskellige årsager til, at vævet bliver svækket, så livmoderen kan falde frem. Vævet kan blive svækket efter mange graviditeter og langvarige, komplicerede fødsler (for eksempel ved brug af sugekop). Vævet bliver også svagere med alderen, hvilket forværres af østrogenmanglen ved overgangsalderen. Hvis kroppen udsættes for stor vægtpåvirkning – for eksempel ved højt BMI eller arbejde med mange tunge løft – er der også øget risiko for svækkelse af vævet. Gentagen påvirkning af bækkenbunden ved sygdomme med hyppig hoste eller ved hyppig forstoppelse kan også påvirke styrken i vævet. 

Hvordan stilles diagnosen?

Diagnosen stilles af en læge på baggrund af symptombilledet og ved en gynækologisk undersøgelse. Hvis der ikke ses en prolaps umiddelbart ved den gynækologiske undersøgelse, kan hoste eller brug af bugpressen fremprovokere fremfald. 

Hvad kan man selv gøre?

Knibeøvelser er en effektiv måde at forebygge nedsunken livmoder, mens man er ung. Det kan også bruges som led i  behandlingen når man har fået en nedsunken livmoder og hjælper til at undgå forværring . Det kan være svært at lave knibeøvelser korrekt. GynZone har udviklet en app, hvor en fysioterapeut guider dig. Der kan også findes videoer på youtube.com. Det kan også være relavant at blive henvist  til en fysioterapeut af ens egen læge. 

Det kan det være relevant at nedsætte nogle af risikofaktorer. Hvis man er overvægtig, vil et vægttab være nyttigt. Forstoppelse skal behandles og forsøges undgået. Nogle kan også opleve, at det er svært at passe et arbejde med mange tunge løft.

Hvilken anden behandling kan man få?

  • Hvis  livskvaliteten i væsentlig grad er forringet grundet konstant tyngdefornemmelse, problemer ved vandladning, afføring eller seksuelle problemer kan der være indikation for at få anden behandling. 
  • Ved gener i overgangsalderen, kan lokalbehandling med østrogen i skeden hjælpe. Dette vil give mere styrke og smidighed i vævet i skeden, så vandladningsproblemer mindskes og seksuelle problemer forbedres. 
  • Hvis man har mange gener, og hverken har tilfredsstillende effekt af bækkenbundtræning og lokal medicinsk behandling,  så kan operation være en mulighed. Dette besluttes ved en speciallæge på området. Man kan foretage operationer som strammer vævet op, eller man kan overveje at fjerne livmoderen helt. Selvom man bliver opereret, vil der fortsat være behov for bækkenbundtræning resten af livet. 
  • Hvis man ikke ønsker operation eller operation ikke er en mulighed, kan der også forsøges med et pessar. Et pessar er en stor ring, der placeres i skeden. Defindes i forskellige størrelser. Når den rigtige størrelse er fundet til den enkelte kvinde, og pessaret er velplaceret, vil man ikke kunne mærke, at det sidder i skeden. Pessaret kan fjernes ved samleje, hvis man ønsker det.

Få mere inspiration og viden

Ønsker du at finde mere information om, hvordan en gynækologisk undersøgelse foregår, så læs med på Trygge Kvinder infobloggen. Det kan også være, at du vil læse mere om en af risikofaktorerne for nedsunken livmoder som sugekop-fødsel, så læs med på Trygge Maver Infobloggen. Lyt også til vores Trygge maver podcast om bækkenbunden.

Forfatter

Læge Mette Ø. Thunbo

Redigeret af: Læge Jeanett Nielsen og læge Cæcilie Weber Thomsen

Kilder

Patienthåndbogen “Nedsunken livmoder”

Lægehåndbogen “Genital prolaps”

Dansk Selskab for Gynækologi og Obstetriks guideline “Prolaps”

Om forfatteren

Bor i Aarhus. Læge siden 2018 og forsker aktuelt på Aarhus Universitetshospital i anvendelsen af flere typer medicin samtidigt under graviditeten og hvordan det påvirker risikoen for misdannelser og vækstforstyrrelser hos fosteret. Har erfaring fra arbejde i akutmodtagelse og almen praksis - og fra et års barsel.