Læger Formidler
Du læser lige nu

Vacciner og graviditet

56
Trygge Maver Infoblog

Vacciner og graviditet

Vacciner

Udbrud af mæslinger? Skoldkopper i børnenes institution? Kighoste epidemi? Hvad har det af betydning for den lille inde i maven?

Der er mange forskellige sygdomme, man kan risikere at skulle forholde sig til som gravid – nogle kan heldigvis forebygges inden man bliver gravid, eller mens man er gravid. Vi vil her give en kort gennemgang af mæslingevaccinen (MFR-vaccinen) og nogle af de øvrige vacciner, der kan have betydning for dig, når du er gravid.

MFR-vacciner (Mæslinger, Fåresyge og Røde hunde)

Dette en det man kalder en levende vaccine, og den kan derfor ikke gives under en graviditet, da man teoretisk frygter at fosteret kan blive smittet med sygdommene. Vaccinen beskytter mod tre virus-sygdomme: mæslinger, fåresyge og røde hunde.

Alle kvinder der ønsker at blive gravide på et tidspunkt bør få denne vaccine INDEN de bliver gravide. De fleste er heldigvis allerede vaccinerede som børn fordi vaccinen indgår i børnevaccinationsprogrammet. Det er dog ikke alle der er vaccinerede eller har haft sygdommene og for dem er der flere rigtig gode grunde til at lade sig vaccinere inden en graviditet:

Mæslinger: Tidligt i graviditeten øger mæslinger risikoen for abort. Sidst i graviditeten er der risiko for at barnet smittes og bliver alvorlig syg efter fødslen. Dog er det ikke påvist at mæslinger giver fostermisdannelser.

Fåresyge: Tidligt i graviditeten kan fåresyge øge risikoen for abort, men øger ikke risikoen for misdannelser af fostret.

Røde hunde: Denne infektion er alvorlig for gravide, da den er forbundet med øget risiko for både abort og svære fostermisdannelser, hvis man bliver smittet i graviditetens første tredjedel (1. trimester).

Hvad skal man gøre som gravid hvis man bliver udsat for smitte?

Er du gravid eller har et ønske om at blive det, og ved du ikke om du er vaccineret eller om du har haft sygdommene som lille, kan du få det undersøgt med en blodprøve hos din egen læge.

Hvis du som gravid ikke er beskyttet mod de ovenstående sygdomme, er der ingen grund til panik og til at bure dig inde. I stedet vil vi råde dig til at tale med din læge, om der er nogle forholdsregler i hverdagen du bør tage. Vær især opmærksom på udenlandsrejser. Disse sygdomme er langt hyppigere andre steder i verdenen. Hold dig opdateret på om der er smitte i dit nærområde og sikre dig at resten af familien er vaccineret. Får du direkte kontakt til personer, der er smittet, bør du tale med din læge. Efter graviditeten vil det være en rigtig god idé at lade sig vaccinere. Både for din egen skyld og for dine fremtidige graviditeter.

Læs mere om vaccinen hos Sundhedsstyrelsen.

Skoldkoppe-vacciner (Varicella zoster-vaccinen)

Vaccinen mod skoldkopper indgår ikke i det danske børnevaccinationsprogram. Det skyldes blandt andet, at det ikke helt er afklaret hvor længe vaccinen beskytter. Men vaccinen indgår i børnevaccinationsprogrammet i flere andre lande. Dette er en levende vaccine, og derfor kan den ikke gives under en graviditet.

Skoldkopper er en almindelig børnesygdom som de fleste får i løbet af deres barndom og er meget sjældent en farlig sygdom for børn. Som voksen er der større risiko for at sygdommen bliver alvorlig, og især hos gravide kan sygdommen blive meget alvorlig og give risiko for fosterskader.

Hvad skal man gøre som gravid hvis man bliver udsat for smitte?

Har man været smittet som barn, er man beskyttet livslangt og behøver ikke bekymre sig om sygdommen. Man kan roligt passe og lege med børn der har skoldkopper.

Hvis du er gravid og aldrig har haft skoldkopper eller er i tvivl om du har haft skoldkopper kan man få det undersøgt i en blodprøve hos sin læge. Heldigvis vil omkring 80% af dem der tror, at de aldrig har haft skoldkopper, faktisk være smittet og derfor beskyttede uden, at de ved det. Man kan desværre ikke vaccineres under graviditeten, men hvis du kommer i kontakt med et barn, der har skoldkopper, bør du kontakte læge eller jordemoder, da man kan give medicin der forhindrer smitte (hvis en blodprøve først har vist, at du ikke er beskyttet). Når graviditeten er overstået, er det en rigtig god idé at få vaccinen af hensyn til fremtidige graviditeter.

Influenza-vacciner

Dette er en ikke-levende vaccine og den eneste vaccine, som anbefales til alle gravide i Danmark (Fra man er 12 uger henne eller tidligere hvis man har en kronisk sygdom). Det er der flere gode grunde til. For det første ved man, at man som gravid har større risiko for at blive alvorlig syg af influenza med f.eks. lungebetændelse. For det andet har undersøgelser vist at influenza øger risikoen for abort og for tidlig fødsel. Efter fødslen vil den nyfødte desuden, i en tid, være beskyttet af mors immunforsvar pga. vaccinen – og det er da også en god ting.

Men er vaccinen helt sikker for fosteret inde i maven? Ja. Det er grundigt undersøgt, og vaccinen øger hverken risikoen for misdannelser, abort, for tidlig fødsel eller lav fødselsvægt. Læs mere om vaccinen på Sundhedsstyrelsens hjemmeside. Du kan få den gratis ved din egen læge om efteråret og i vintermånederne. Du får den bedste effekt ved at få vaccinen tidligt på sæsonen dvs. oktober-november.

Hvad med andre vacciner?

Som udgangspunkt er de ikke-levende eller inaktiverede vacciner sikre at give til gravide, mens “levende” vacciner ikke skal gives til gravide, da man frygter at fosteret kan blive smittet med sygdommen. Derfor er det en god idé at være opmærksom på, om der er nogle vacciner du bør få INDEN du bliver gravid – f.eks. dem nævnt i dette indlæg. Hvis du skal ud og rejse til udlandet, er det en rigtig god idé at tale med en læge om vacciner i god tid inden rejsen. Som gravid skal du selvfølgelig så vidt muligt beskyttes ligesom alle andre. I de tilfælde hvor det ikke er muligt som gravid at blive beskyttet, må man overveje om rejsen kan udskydes til efter fødslen. Statens Serum Institut har her samlet nogle gode rejseråd til gravide.

Midlertidig vaccination mod kighoste

Statens Serum Institut har udmeldt, at vi i efteråret 2019 i Danmark har en epidemi af kighoste, som især kan være farlig for spædbørn. Kighostevaccinen tilbydes derfor gratis fra den 01.11.19 til den 31.01.20 til gravide fra uge 32 indtil en uge før termin. Det anbefales dog, at få vaccinen så tidlig som muligt, så der er god tid til at danne og videregive antistoffer via moderkagen. 

Om kighostevaccinen til gravide
  • Vaccinen har til formål at beskytte din nyfødte baby mod kighoste, frem til første børnevaccination i 3-måneders alderen. Studier har vist, at børn har en 91% mindre risiko for at få kighoste i de første leveuger, hvis deres mødre er blevet vaccineret i graviditeten. 
  • Vaccinen hedder diTeki Booster, og beskytter både mod kighoste, difteri og stivkrampe. 
  • I modsætning til bl.a. USA, England og Spanien hører kighoste vaccinen herhjemme ikke til de vacciner, der routinemæssigt gives i graviditeten (så som influenza vaccinen), men bliver fx. brugt som rejsevaccine. 
  • Vaccinen er grundigt undersøgt og vurderes som sikker for både mor og barn. De hyppigste bivirkninger er smerter, rødme og varme ved indstiksstedet og en mindre temperaturstigning. 
  • Du kan sagtens få kighoste vaccinen sammen med influenza vaccinen. 
  • Vaccinen er en ikke-levende vaccine. Det er umuligt, at få kighoste af kighoste-vaccinen.

Få mere viden 

Find en masse andre af Læger Formidlers indlæg om graviditet, fødslen og tiden derefter på Trygge Maver infobloggen. Du kan også lytte til Trygge Maver podcasten her på hjemmesiden eller via Itunes og Spotify.

Er det måske den lille der er syg? Så lyt til Trygge Forældre podcasten eller Trygge Forældre Infobloggen

Kilder:

Sundhedsstyrelsen

Statens Serum institut

Dansk Selskab for gynækolog og obstetriks gudieline “Varicella Zoster infektion i graviditeten”

Læge/patienthåndbogen

pro.medicin.dk

https://www.thelancet.com/…/PIIS0140-6736(14)60686…/fulltext

https://www.nhs.uk/…/p…/whooping-cough-vaccination-pregnant

https://www.ssi.dk/aktue…/nyheder/…/2019_10_kighoste_gravide

Forfatter: Anna Grynnerup (læge)
Redigeret af: Mads Langager Larsen (læge), Ida Biering-Sørensen (læge)

Om forfatteren

Har arbejdet som læge siden 2014 og har sideløbende arbejdet med sundhedsoplysning. Forsvarede sin ph.d. omkring kvindelig fertilitet i 2019. Arbejder på Hvidovre Hospital, men er aktuelt på barsel med tvillingedrengene Carlo og Viggo.

WordPress PopUp Plugin