Læger Formidler
Du læser lige nu

Graviditet og vacciner

56
Trygge Maver Infoblog

Graviditet og vacciner

Udbrud af mæslinger? Skoldkopper i børnenes institution? Kighosteepidemi? Opblussen af Influenza og covid-19? Hvad har det af betydning for den lille inde i maven?

Der er mange forskellige sygdomme, man kan risikere at skulle forholde sig til som gravid – nogle kan heldigvis forebygges inden man bliver gravid, eller mens man er gravid. Vi vil her give en kort gennemgang af nogle af de vacciner, der kan have betydning for dig, når du er gravid.

MFR-vaccinen (Mæslinger, Fåresyge og Røde hunde)

MFR-vaccinen er det, man kalder en levende svækket vaccine, og den kan derfor ikke gives under en graviditet, da man teoretisk frygter, at fosteret kan blive smittet med sygdommene. Vaccinen beskytter mod tre virussygdomme: mæslinger, fåresyge og røde hunde. 

Alle kvinder, der ønsker at blive gravide på et tidspunkt, bør få denne vaccine INDEN de bliver gravide. De fleste er allerede vaccinerede som børn, fordi vaccinen indgår i børnevaccinationsprogrammet. Det er dog ikke alle som er vaccinerede eller som har haft sygdommene, og for dem er der flere rigtig gode grunde til at lade sig vaccinere inden en graviditet:

Mæslinger: Tidligt i graviditeten øger infektion med mæslingevirus risikoen for abort. Sidst i graviditeten er der risiko for, at den lille i maven smittes og bliver alvorligt syg efter fødslen. Det er dog ikke påvist, at infektion med mæslingevirus under graviditeten giver fostermisdannelser.

Fåresyge: Tidligt i graviditeten kan infektion med fåresyge øge risikoen for abort, men øger ikke risikoen for misdannelser af fostret.

Røde hunde: Denne infektion er alvorlig for gravide, da den er forbundet med øget risiko for både abort og svære fostermisdannelser, hvis man bliver smittet i graviditetens første tredjedel (1. trimester.)

Hvad skal man gøre,hvis man som gravid bliver udsat for smitte?

Er du gravid, eller har du et ønske om at blive det, og ved du ikke om du er vaccineret eller om du har haft sygdommene som lille, kan du få det undersøgt med en blodprøve hos din egen læge.
Hvis du som gravid ikke er beskyttet mod de ovenstående sygdomme, er der dog ingen grund til panik eller til at bure dig inde! I stedet vil vi råde dig til at tale med din læge, om der er nogle forholdsregler i hverdagen du bør tage – vær især opmærksom på udenlandsrejser. Sygdommene er nemlig langt hyppigere andre steder i verden end i Danmark.
Får du direkte kontakt til personer, der er smittet, bør du tale med din læge. Efter graviditeten vil det være en rigtig god idé at lade dig vaccinere – både for din egen skyld og for dine fremtidige graviditeter.

Læs mere om MFR-vaccinen hos Sundhedsstyrelsen. 

Skoldkoppe-vaccinen (Varicella zoster-vaccinen)

Skoldkopper er en almindelig børnesygdom, som de fleste får i løbet af deres barndom, og den er meget sjældent en farlig sygdom for børn. Som voksen er der større risiko for at sygdommen bliver alvorlig, og især hos gravide kan sygdommen blive meget alvorlig og give risiko for fosterskader. Vaccination mod skoldkopper er en levende svækket vaccine, og derfor kan den IKKE gives under en graviditet. 

Vaccinen mod skoldkopper indgår ikke i det danske børnevaccinationsprogram. Det skyldes blandt andet, at det ikke helt er afklaret, hvor længe vaccinen beskytter. Vaccinen indgår i børnevaccinationsprogrammet i flere andre lande.

Hvad skal man gøre, hvis man som gravid bliver udsat for smitte med skoldkopper?

Har man været smittet som barn, er man beskyttet livslangt og behøver ikke bekymre sig om sygdommen. Man kan roligt passe og lege med børn der har skoldkopper.

Hvis du er gravid og aldrig har haft skoldkopper, eller er i tvivl om hvorvidt du har haft skoldkopper, kan du få det undersøgt i en blodprøve hos din læge. Omkring 80% af dem, der tror, at de aldrig har haft skoldkopper, har faktisk været smittet og er derfor beskyttet uden at de ved det.
Man kan desværre ikke vaccinere under graviditeten, men hvis du kommer i kontakt med et barn, der har skoldkopper, bør du kontakte din læge eller jordemoder (hvis en blodprøve har vist, at du ikke er beskyttet), da man kan give medicin der forhindrer smitte . Når graviditeten er overstået, er det en rigtig god idé at få vaccinen af hensyn til fremtidige graviditeter. 

Vil du vide mere, kan du læse vores blogindlæg om graviditet og skoldkopper. 

Vaccination mod influenza og covid-19

Både vaccinen mod influenza og covid-19 er det man kalder ikke-levende vacciner, og anbefales til alle gravide i vintersæsonen i Danmark. Man anbefaler at vaccinerne gives i 2. eller 3. trimester, men de kan gives allerede i 1. trimester, hvis man har en kronisk sygdom eller på anden vis er i øget risiko for et alvorligt sygdomsforløb. Derudover anbefales det, at man vaccineres mod covid-19 i 1. trimester, hvis man ikke tidligere er covid-19-vaccineret. Du må gerne få vaccinationen mod covid-19 og influenza samtidigt. 

De fleste gravide som smittes med influenza og/eller covid-19 vil have et ukompliceret sygdomsforløb. Man anbefaler vaccination fordi man som gravid har større risiko for at blive alvorlig syg af influenza og covid-19 med f.eks. lungebetændelse.
Bliver du vaccineret, vil det nyfødte barn også i en tid efter fødslen være bedre beskyttet mod influenza og covid-19. 

Men er vaccinerne nu også helt sikre for både mor og den lille i maven? Svaret er ja. Begge vacciner er grundigt undersøgt og helt sikre at give.

Læs mere om vaccinerne på Sundhedsstyrelsens hjemmeside

Du kan få dem gratis i den relevante seæson og bestille tid på hjemmesiden www.vacciner.dk 

Vaccination mod Kighoste 

På baggrund af den seneste kighosteepidemi i efteråret 2023, er tilbuddet om kighostevaccination til gravide blevet gjort permanent fra 1. januar 2024.
Kighoste medfører ofte ikke-svære symptomer hos voksne og større børn, men kan være farlig for spædbørn. Kighostevaccinen tilbydes derfor gratis til gravide fra uge 25 indtil en uge før termin. Det anbefales dog at få vaccinen så tidligt som muligt, så der er god tid til at danne og videregive antistoffer til barnet via moderkagen. 

Om kighostevaccinen til gravide

  • Vaccinen har til formål at beskytte din nyfødte baby mod kighoste frem til første børnevaccination i 3-måneders alderen. Studier har vist, at børn har 91% mindre risiko for at få kighoste i de første leveuger, hvis deres mødre er blevet vaccineret i graviditeten. 
  • Vaccinen mod kighoste er undersøgt meget grundigt, og vurderes sikker for både mor og barn. Vaccinen har været anvendt rutinemæssigt i flere lande, blandt andet USA, England, Australien og Østrig. 
  • Du kan fx få kighostevaccinen i forbindelse med lægeundersøgelsen omkring uge 25 eller 32 hos din egen læge. 
  • Vaccinen er en ikke-levende vaccine. Det er derfor umuligt at få kighoste af kighostevaccinen.

Læs mere om kighoste og om tilbuddet af kighostevaccination til gravide i vores blogindlæg om Kighostevaccination under graviditeten. 

Vaccine mod RSV 

Måske har du hørt, at der er kommet en vaccine mod respiratorisk syncytialvirus (RSV.)
RSV er et forkølelsesvirus, som mange børn får flere gange i barndommen. Der ses ofte epidemier med RSV i vinterhalvåret. Særligt børn under 6 måneder risikerer at blive alvorligt syge af RSV. Læs mere om RSV i vores blogindlæg fra Trygge Forældre: RSV- Rimelig Snottet Ven 

Vaccinen Abrysvo® er godkendt af det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) til gravide kvinder, som kan vaccineres i graviditetsuge 24-36.
Ved at vaccinere den gravide får den lille i maven antistoffer via moderkagen, som beskytter mod RSV. Et studie har vist, at denne beskyttelse er på ca 70-80% mod alvorlig RSV infektion hos de 0-6 mdr gamle spædbørn. Studiet fandt også, at vaccinen var sikker for både mor og baby. 

Det er en forholdsvis ny vaccine, hvorfor den også er underlagt øget overvågning. Den er ikke indført som del af de danske vaccinationsprogrammer og er ikke blandt de vacciner, som tilbydes gratis til gravide i Danmark. Der foreligger endnu heller ikke nationale retningslinjer for brug af vaccinen i Danmark. Hvis du ønsker at få denne vaccine, kan du henvende dig til din egen læge for at høre mere. 

Hvad med andre vacciner?

Som udgangspunkt er de ikke-levende eller inaktiverede vacciner sikre at give til gravide, mens “levende” vacciner ikke skal gives til gravide, da man frygter, at fosteret kan blive smittet med sygdommen. Derfor er det en god idé at være opmærksom på, om der er nogle vacciner du bør få INDEN du bliver gravid – f.eks. vacciner nævnt i dette indlæg.

Hvis du skal ud og rejse til udlandet, er det en rigtig god idé at tale med en læge om vacciner i god tid inden rejsen. Statens Serum Institut har her samlet nogle gode rejseråd til gravide.

Få mere viden 

Find en masse andre af Læger Formidlers indlæg om graviditet, fødslen og tiden derefter på Trygge Maver infobloggen. Du kan også lytte til Trygge Maver podcasten her på hjemmesiden eller via Itunes og Spotify.

Er det måske den lille der er syg? Så lyt til Trygge Forældre podcasten eller Trygge Forældre Infobloggen

Kilder: 

Sundhedsstyrelsen

Statens Serum institut

Dansk Selskab for gynækolog og obstetriks gudieline “Varicella Zoster infektion i graviditeten”

Læge/patienthåndbogen

pro.medicin.dk

SSI: Respiratorisk syncytialvirus (RSV-) vaccine (Abrysvo)

Pubmed: Bivalent Prefusion F Vaccine in Pregnancy to Prevent RSV Illness in Infants

Sundhedsstyrelsen: Information til dig, der er gravid eller ammer om vaccination mod COVID-19

Sundhedsstyrelsen: Gravide tilbydes vaccination mod influenza og covid-19

Forfatter: Læge Anna Grynnerup

Redaktører: Læge Mads Langager Larsen og læge Ida Biering-Sørensen. 

Publiceret første gang den 22/10/20 og fagligt opdateret den 25/01/24 af læge Anna Lando Talbot og læge Sophie Brinck Andersen

Om forfatteren

Har arbejdet som læge siden 2014 og har sideløbende arbejdet med sundhedsoplysning. Forsvarede sin ph.d. omkring kvindelig fertilitet i 2019. Arbejder på Hvidovre Hospital, men er aktuelt på barsel med tvillingedrengene Carlo og Viggo.