Efterårsmørket trænger sig på, og dagene bliver kortere. Når uret ringer om morgenen, er der stadig lang tid til, at solen står op. Senere på dagen når man nærmest ikke hjem fra arbejde, før det igen er mørkt. Mange synes, at vinteren kan føles lang og hård at komme igennem, men for nogle påvirker vintermørket humøret i ekstra høj grad. Hvis du hver vinter føler dig nedtrykt og træt, så har du måske en vinterdepression?
Termen “vinterdepression” er faktisk ret omdiskuteret. Der er uenighed i lægeverdenen, om det er på sin plads at kalde tilstanden for en egentlig “depression”. På engelsk betegnes tilstanden Seasonal Affective Disorder med den passende forkortelse SAD. Det er endnu ikke vedtaget som en egentlig medicinsk diagnose i Danmark. På trods af dette er der mange mennesker på vores nordlige halvkugle, som hvert år oplever symptomer som nedtrykthed, nedsat energi, større søvnbehov, større appetit og nedsat sexlyst, når dagene bliver kortere og koldere. Kendetegnende for tilstanden er, at symptomerne kommer år efter år, begynder om efteråret/vinteren og går over af sig selv igen, når foråret kommer.
Skal man gå til lægen, hvis man tror, at man lider af vinterdepression?
Hvis man går og føler sig nedtrykt, kan det være en god ide at tale med sin læge om det. Det er nemlig vigtigt at skelne mellem vintertristhed og -træthed, som går over af sig selv igen, og en egentlig depression, som kan kræve behandling. Kernesymptomerne på depression er:
- Nedtrykthed
- Nedsat lyst og interesse
- Nedsat energi
Disse kan være ledsaget af blandt andet: skyldfølelse, nedsat selvtillid, selvbebrejdelse, koncentrationsbesvær og i værste tilfælde tanker om død og selvmord.
På samme måde kan der være mange andre årsager til træthed. Hvis man føler sig mere træt end vanligt, og det begynder at gå ud over ens daglige aktiviteter, er det en god ide at tale med lægen om det.
Hvad kan man selv gøre for at komme vinterdepressionen til livs?
Når du har fået afklaret, at der ikke er tale om en behandlingskrævende depression, er der nogle ting, som du selv kan prøve at gøre for at mindske symptomerne. Sørg for at komme så meget ud i dagslyset, som du har mulighed for. Dyrk motion regelmæssigt og bevæg dig hver dag. Gå tidligere i seng og sørg for at få nok søvn. Nogle har også gavn af lysterapilamper. Lysterapilamper fås i mange varianter og prisklasser, men gå efter en, der kan præstere en høj lysintensitet (mindst 10.000 lux). En almindelig lampe har desværre ikke samme effekt. Man får størst effekt, hvis man sidder foran den mindst 30 minutter om dagen og i mindst 1-2 uger. Det er værd at bemærke, at brug af solarie ikke har dokumenteret effekt mod vinterdepression! Endeligt kan man planlægge en rejse til de varme lande (når dette engang kan lade sig gøre igen!).
Forfatter
Anneline Seegert, læge
Redaktion
Cecilie Kiel, læge
Simon Gartner, psykiater
Referencer
Melrose S. Seasonal Affective Disorder: An Overview of Assessment and Treatment Approaches. Depress Res Treat. 2015
Nussbaumer B, et al. Light therapy for preventing seasonal affective disorder. Cochrane Database Syst Rev. 2015
https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/psyke/sygdomme/depression/vinterdepression/