Læger Formidler
Du læser lige nu

Bleeksem

3
Trygge Forældre Infoblog

Bleeksem

Åh nej, den lille har fået rød numse. Du smører og smører med forskellige cremer, men lige lidt hjælper det. Rødmen spreder sig, og den lille er ulykkelig, når bleen skal skiftes. Bleeksem opstår når huden i bleområdet bliver irriteret. Det er først og fremmest hudens kontakt med urin og afføring som giver anledning til irritation.

Læs mere om bleeksem, hvordan man behandler det, og hvad man skal være opmærksom på i denne uges tirsdagsinfo.

Hvad er bleeksem?

Bleeksem er en irritation af huden i bleområdet, der først og fremmest skyldes kontakt med urin og afføring, som irriterer huden. Bleeksem ses primært hos spædbørn og småbørn, men kan også ramme ældre børn og voksne, som bruger ble af den ene eller anden årsag.

Ved bleeksem svier huden og kan gøre ondt, og børnene græder derfor ofte ved bleskift eller berøring af området. Det kan faktisk være så generende for dem, at det forstyrrer søvnen. Over halvdelen af alle babyer bliver på et tidspunkt ramt af rød numse, mens cirka 5% udvikler et regelret bleeksem.

Bleeksem smitter ikke, men den irriterede hud vil være mere modtagelig overfor infektion med hudsvamp – hvilket sker relativt hyppigt – eller sjældnere bakterier.   Fugtighed under bleen gør huden mere udsat, hvorfor bleeksem forekommer hyppigere i sommervarmen eller ved feber, samt ved tynd mave eller hyppige afføringer. Utilstrækkelig vask af bleområdet kan også være en årsag.

Hvordan ser bleeksem ud?

Bleeksem viser sig oftest som et større område med røde pletter eller røde plamager skarpt afgrænset fra den raske hud. Udslættet har ofte en skinnende overflade. Det røde udslæt sidder omkring kønsorganerne og kan strække sig op mod navlen og/eller ned mod ballerne svarende til det område, som bleen dækker. Huden kan blive skællende eller væskende, og i slemme tilfælde kan der opstå deciderede sår. Hvis der er tale om samtidig svampeinfektion findes selve rødmen som regel i hudfolderne, hvor huden er mere tilbøjelig til at blive fugtig.  Svampeinfektion kan også vise sig som små, pusfyldte knopper eller afskalning af huden i kanten af udslættet. Ved bleeksem med bakterier oveni, kan der være gullige belægninger.

Hvordan behandles det?

Det vigtigste er at holde huden i bleområdet så ren og tør som muligt. Bleen bør skiftes hyppigt og straks efter, at der har været afføring. Engangsbleer er bedre til at holde huden tør end stofbleer. Vask huden forsigtigt med vand og dup forsigtigt huden helt tør bagefter. Bleområdet kan efterfølgende smøres med et tyndt lag vandafvisende salve, for eksempel zinksalve, som fås i håndkøb. Man kan også lade barnet gå rundt uden ble for at give den ellers indelukkede hud lidt luft.

Hvis barnet får bleeksem gentagne gange på trods af ovenstående råd, kan man evt. forsøge at skifte til et andet blemærke, da nogle bleer kan irritere huden – det er meget forskelligt fra barn til barn. Hvis der er tale om svær bleeksem med kraftig rødme og irritation af huden, kan huden smøres med en mild binyrebarkhormoncreme (fx Mildison Lipid) eller tjæreholdig creme (fx Inotyol). Disse findes i håndkøb på apoteket, men vær opmærksom på at det til børn under to år kun bør kun anvendes efter aftale med din egen læge. En anden mulighed er kaliumpermanganatbade eller binybarnhormoncremer, hvor der er tilsat svampedræbende eller bakteriedræbende midler, som eventuelt kan være nødvendigt i svære tilfælde med samtidig infektion – disse kræver recept fra lægen.

Hvornår skal man kontakte læge?

Man kan oftest komme rigtig langt med hyppige bleskift og zinksalve. Hvis der ikke er bedring på dette, hvis huden er meget væskende, eller hvis man er i tvivl om der er infektion med svamp eller bakterier, bør man få sit barn undersøgt af sin egen læge. Lægen kan vurdere, om der er behov for behandling med binyrebarkhormoncreme eller antibiotikacreme, eller om der eventuelt skal podes fra udslættet. Hvis barnet har påvirket almentilstand (feber, sløv, dårlig kontakt) skal man ligeledes kontakte læge. Se evt. SAFE!-cirklen ift. vurdering af barnets almentilstand

Læs også vores indlæg om:

Børneeksem

Håndeksem

Soleksem

Kilder

Bleeksem – Patienthåndbogen på sundhed.dk

Bleeksem – Lægehåndbogen på sundhed.dk

Skrevet af: Mimmi Torp (læge)

Redigeret af: Kim Foss (læge), Stine Foss (læge)

Opdateret april 2024 af Maria Brangstrup Hansen (læge), redigeret af Kristina Aagaard og Maria Soelberg Schjødt

Om forfatteren

Læge siden 2018. Kasserer i Læger Formidler og tidligere teamleder for Trygge Forældre. Har klinisk erfaring fra almen praksis, intern medicin og reumatologi og har tidligere haft et vikariat i Grønland. Er ved at specialisere sig til at blive praktiserende læge.