Læger Formidler
Du læser lige nu

Anden trimesterskanning

0
Trygge Maver Infoblog

Anden trimesterskanning

Anden trimester skanning (1)

Din graviditet og terminsdato blev bekræftet ved første ultralydsskanning, og nu er det tid til den anden og sidste skanning i graviditeten. Det er fantastisk at se, hvordan den lille på kort tid er gået adskillige frugter op i størrelse. Men udover muligheden for at kende det biologiske køn, vil man ved anden trimesterskanning gennemgå fosteret fra top til tå for misdannelser. Man bekræfter, at fosteret vokser som det skal og at moderkagen ligger korrekt.

Hvad indebærer anden trimester skanning? 

Du er nu i 19. – 21. graviditetsuge, og det er blevet tid til din anden trimesterskanning. Skanningen foregår udvendigt på maven og kaldes også for misdannelsesskanningen eller gennemskanningen, fordi man skanner fosteret igennem for misdannelser og kigger på alle organerne. Man ser også efter tegn på, om fosteret har kromosomafvigelser, om det vokser som forventet, og hvor moderkagen sidder i livmoderen. 

Fostervækst og moderkage 

Til anden trimesterskanningen tages mange mål af den lille for at følge væksten. Man måler hovedets omkreds, maveomkredsen og længden på lårbensknoglen. Computeren beregner en estimeret vægt på fosteret og sammenligner det med vægten, man forventer fosteret bør have ud fra graviditetsugen. På den måde kan man se, om fosteret er for stort eller lille i forhold til gennemsnittet.

Ultralyd er den bedste metode til at undersøge moderkagens placering. Moderkagen ligger på indersiden af livmoderen og sikrer, at fosteret får ilt og næring gennem navlestrengen. Ved anden trimester skanning vil ca. 5-6% af alle gravide have en moderkage, der blokerer for fosterets udgang gennem livmoderens åbning til vagina. Dette kaldes en forliggende moderkage. Heldigvis vandrer moderkagen opad under graviditeten og derfor vil kun 0,5% af alle gravide på terminsdagen have en forliggende moderkage. Ser man ved anden trimesterskanning at moderkagen er forliggende eller ligger tæt på livmoderens åbning, vil du blive tilbudt en kontrolskanning omkring graviditetsuge uge 32-34.

Sandsynligheden for misdannelser 

Man skanner fosteret igennem fra top til tå dvs. ansigtet, ryggen, arme, ben og alle de indre organer som hjernen, nyrerne, mavesækken osv. Desuden, hvis man ønsker det, får man løftet sløret for barnets biologiske køn. Men formålet ved anden trimesterskanningen er også at udelukke tilstande hos barnet, som ubehandlet vil øge risikoen for fosterdød, svære mentale eller fysiske handicap. Sådanne misdannelser er sjældne, men studier har vist, at ved at opdage de alvorlige misdannelser under graviditeten, kan man mindske risikoen for sygelighed og dødelighed hos barnet.  

Hvad hvis min undersøgelse ikke er normal..

 • Nedsat fostervækst 
  • Hvis fosteret er mindre end man forventer, vil man undersøge, hvorfor dette er tilfældet og typisk følge graviditeten tættere med flere ultralydskanninger. 
  • For mere information kan du læse vores indlæg om nedsat fostervækst her
 • Forliggende moderkage
  • Hvis moderkagen er forliggende ved skanningen, skanner man igen senere i graviditeten. Langt de fleste moderkager blokerer ikke længere fødselskanalen på terminsdatoen. Hvis den blokerer, anbefales kejsersnit.  
  • Vi har skrevet et indlæg om moderkagens placering her
 • Misdannelser 
  • Hvis misdannelser mistænkes, tilbydes ekspertskanning af en speciallæge. Det videre forløb kan eks. være tilbud om at undersøge fosterets kromosomer eller følge graviditeten tættere med ultralydsskanninger. Ofte får man afkræftet, at der er noget galt, hvilket giver stor tryghed i resten af graviditeten. I sjældne tilfælde hvor man finder alvorlige misdannelser, kan afbrydelse af graviditeten overvejes. Heldigvis er langt fra alle misdannelser alvorlige.

Ovenstående er ikke en udtømmelig liste over tilbud og undersøgelser, men blot ment som et lille overblik over nogle af dem. Man tilpasser tilbuddende til den enkelte graviditet. Speciallægen informerer om fordele og ulemper, før den gravide beslutter sig.  

Gode råd og opsummering

Ved anden trimesterskanningen undersøger man for misdannelser, fostervækst og moderkagens placering. Meget kan gøres, hvis graviditeten ikke er helt som forventet. Alvorlige misdannelser er sjældne, men viser skanningen noget unormalt, er det kvindens ret at afgøre, hvad der skal ske. Heldigvis er langt, langt de fleste graviditeter sunde og raske, hvilket giver stor tryghed i resten af graviditeten. 

Få mere inspiration og viden

Du kan finde mange flere indlæg fra Læger formidler op til eller efter fødslen på Trygge Maver bloggen eller Trygge Maver Podcasten, herunder artiklen om “Første trimester skanning”. 

Du kan læse om første trimesterskanningen her

Du kan også bl.a. lytte til denne spændende podcast, der tager dig gennem alle graviditetsundersøgelserne fra positiv graviditetstest til egen læge, jordemoder og sygehus her

Eller er det måske den lille, som er syg? Så lyt til Trygge Forældre podcasten eller se indlæg på Trygge Forældre Infobloggen

Du kan også finde yderligere information på

Patienthåndbogens vejledning om ultralydskanning i graviditeten her

Sundhedsstyrelsens vejledning om fosterdiagnostik her

Forfatter

Forfatter: Anne-Sofie Ahlers Rechnagel, læge

Redigeret af: Margit Bistrup Fischer, læge

Publiceringsdato: 12/01/2023

Kilder

Lægehåndbogen

Dansk Føtalmedicinsk Selvskabs vejledning om “Gennemskanning andet trimester”