Læger Formidler
Du læser lige nu

Smertestillende/paracetamol

4
Trygge Forældre Infoblog

Smertestillende/paracetamol

Når de små er syge med feber eller smerter, kommer smertestillende ofte på tale. Men hvordan er det nu med det smertestillende? Her har vi samlet en lille guide med info og gode råd.

Hvorfor overhovedet give smertestillende?

Nogle børn er helt upåvirkede når de har feber, og kravler lige så tosset op ad væggene som de plejer 🙂 Andre bliver mere klattede, og har tydeligt ubehag. Sådan har vi voksne det oftest også. Feber er ikke sjovt, og tit har man ondt i kroppen og lav appetit. Er dit barn over 6 måneder vil det ofte være en god idé, at give dit barn smertestillende når det er påvirket af sin feber. Ikke hele tiden, ikke i lang tid, og det er vigtigt at holde sig til den angivne mængde. Spørg altid din læge, hvis du er i tvivl om det er en god idé. 

Hvornår bør man give sit barn smertestillende?

Panodil (også kaldet Pinex eller Pamol, men for nemhedens skyld kalder vi det panodil i teksten) virker smertestillende og febernedsættende. Hos børn virker det særligt godt imod øresmerter, halssmerter og tandsmerter. Og særligt øresmerter gør altså forbandet ondt hos de små. Her vil smertestillende hjælpe dem bedre gennem natten.

Den febernedsættende effekt er vigtig at kende til hos børn, da de fleste børn med feber får det bedre når feberen falder. Når feberen falder kan de nemmere drikke – og måske spise lidt – og på den måde få ekstra energi, så de hurtigere kan blive raske. Ofte falder temperaturen 1 grad når man bruger paracetamol (godt at vide når du skal vurdere, om dit barn fortsat har feber)

Til små børn gives medicinen enten som mikstur (kan drikkes), eller som stikpille (op i numsen). Heldigvis er der tilsat sødt smagsstof til miksturen, så de fleste børn kan faktisk godt lide smagen. Der findes forskellige mærker. Nogle er tyktflydende, andre mere tyndtflydende. Hvis barnet synes det er lidt kvalmt med det tyktflydende, kan man forsøge med et andet mærke (spørg på apoteket). Medicinen kan købes i håndkøb på apoteket og i de fleste supermarkeder.

Vil du have nogle gode råd til hvordan du giver dit barn mikstur eller stikpille, så se vores lille film på under 2 min (link). 

Det er eksempelvis ret nyttigt at vide, at den flade ende skal ind først, når du giver barnet en stikpille. Det er ikke lige til at gætte, når man står med den i hånden. Og vidste du, at de helt små børn har en pusterefleks, så du lettere får dem til at synke medicinen? Filmen ovenfor viser dig, hvordan du gør.

Hvordan virker det?

Det aktive indholdsstof er paracetamol. Virkning aftager efter 4-6 timer, og det må derfor gives flere gange i døgnet – typisk 3-4 gange med mindst 6 timers mellemrumBarnet vil kunne mærke effekten efter en halv times tid, og effekten mærkes hurtigst hvis barnet får medicinen som mikstur. Effekten vil også kunne mærkes af barnet i lidt længere tid ved mikstur, fremfor stikpiller, og kan derfor anbefales. Men hvis barnet kaster op, eller ikke gider at drikke miksturen, kan man naturligvis vælge stikpillen. Stikpillerne bør dog først bruges når barnet vejer mere end 10kg, da du ikke kan dosere medicinmængden. Det kan du lettere med mikstur. 

Har det bivirkninger?

Det er vigtigt at panodil gives i de angivne doser, da for store doser kan være giftigt. Men hvis man giver det i de korrekte doser, ser man meget sjældent bivirkninger. 

Hvor meget skal man give?

Her må i frem med lommeregneren. Er dit barn under 12 år skal det have 50 mg/kg i døgnet, fordelt på 3-4 doser med mindst 6 timers mellemrum. Det vil også stå på flasken med mikstur, eller stikpille-pakken. Det er vigtigt at I altid holder jer til den anbefalede dosis. 

Hvad med børn under 2 år?

På medicinpakkerne står der,  at børn under 2 år kun må få præparatet såfremt man har rådført sig med en læge. Dette skyldes, at børn under 2 år har en umoden lever som endnu ikke kan nedbryde medicin fuldstændigt. Det er derfor vigtigt altid at følge doseringsvejledningen. 

I kan dog sagtens behandle et i øvrigt sundt og raskt barn under 2 år med paracetamol derhjemme, hvis barnet eksempelvis ser ud til at have smerter fra ørene. 

Men husk, at man ikke må fortsætte med behandlingen gennem længere tid, før man har fået afklaret hos lægen hvorfor barnet har feber eller smerter.

Hvis man er bekymret for barnet bør man altid tale med en læge. Det kan også være en god idé at være forudseende og evt. tale med sin læge om smertestillende/febernedsættende behandling hvis man alligevel skal derop til undersøgelse, vaccine eller andet. Så er man forberedt hvis ens barn skulle få behov for smertestillende senere på aftenen eller natten.

Hvad kan jeg ellers gøre?

Husk: har dit barn feber, så er det vigtigt at:

  1. Sørge for, at det ikke har det for varmt. Klæd det af, eller hold rummet køligt.
  2. Sørge for, at dit barn får rigeligt at drikke. Saftevand og sodavandsis er ofte populært 🙂 

Vil du vide mere om panodil og febersænkende behandling, og hvad du kan gøre hvis dit barn har feber, så lyt til vores podcastepisode om feber.

Her kan du også finde gode tips til, hvordan du hjælper dit barn til at få nok at drikke.

Og er du nervøs for, om barnet får nok at drikke? Så læs her, om tegn på væskemangel.

Vil du vide mere om smertebehandling hos børn, så kan du også lytte til vores podcastepisode om smerter og smertebehandling.

Er du i tvivl om hvad du skal holde øje med hos dit barn, når det er syg, så læs om vores SAFE! Cirkel, som vejleder i dette. 
Eller lyt til vores podcastepisode om SAFE! Cirklen.

Rigtig god bedring med dit barn!

Kilder: pro.medicin.dk

Om forfatteren

Flere læger fra Læger Formidler er gået sammen om dette indlæg. Læs om medlemmerne i Læger Formidler under "Om om" sektionen.