Av mit hovede! Av min ryg! De fleste af os har prøvet at have smerter. I de tidligere indlæg denne måned, har vi talt om smerter generelt, samt hvordan man kan behandle kroniske smerter. Heldigvis kan lettere, kortvarige smerter ofte afhjælpes af smertestillende medicin, som man kan købe i håndkøb og således ikke kræver et lægebesøg eller en recept. I denne uges indlæg skal vi kigge nærmere på smertestillende medicin, man kan købe uden recept.
Hvilken slags smertestillende medicin kan man købe i håndkøb?
Der er overordnet to typer af smertestillende medicin, som man kan købe i håndkøb. Paracetamol (Panodil, Pamol, Pinex) samt NSAID (non-steroid anti-inflammatorisk lægemiddel), også kendt som “gigtmidler”. Til NSAID gruppen tilhører Ibuprofen (Ipren, Brufen, Ibumetin) og acetylsalicylsyre (Kodimagnyl, Treo). Begge ovenstående typer af smertestillende virker smertestillende og febernedsættende, dog virker NSAID lægemidlerne også dæmpende på inflammation.
Der findes også smertestillende i form af gel/creme med indholdsstofferne ibuprofen, diclofenac og piroxicam, som kan bruges lokalt. De hører alle til gruppen NSAID.
Er der bivirkninger ved håndkøbsmedicin? Når hovedpinepillen giver hovedpine…
Ligesom alle andre lægemidler, er der også bivirkninger ved håndkøbsmedicin. Risikoen for bivirkninger stiger, jo større doser man tager. Det samme gælder ved langvarigt forbrug, så man skal altid bruge den laveste virksomme dosis, i så kort tid som muligt.
Panodil har generelt få bivirkninger, men kan give leverpåvirkning.
Ibuprofen og acetylsalicylsyre kan give mavesmerter, og i værste fald et blødende mavesår. NSAID anbefales ikke til mennesker, der er kendt med astma, hjertesygdom, nyresygdom, i blodfortyndende medicin eller som tidligere har haft mavesår.
Tager man mere smertestillende medicin end ordineret, over en længere periode, kan man få hovedpine af selve medicinen, det, man også kalder “medicinoverforbrugshovedpine”. Det kan være en svær ond cirkel, at komme ud af – så døjer du med hyppig hovedpine? Og har du ofte brug for at lindre det med smertestillende? Så er det en god idé at snakke med din egen læge, så du kan undersøges nærmere, og I sammen kan finde en god behandling.
Hvad skal jeg så vælge?
En god regel er, at bruge noget, som tidligere har haft god effekt for dig.
Panodil har færrest bivirkninger og er derfor førstevalg for de fleste slags smerter, herunder hovedpine, muskelsmerter, tandpine og menstruationssmerter. For ledsmerter samt nyre- og galdestenssmerter anbefales NSAID, hvor ibuprofen er førstevalg.
Smertestillende cremer til lokalt brug har generelt få bivirkninger og kan anvendes ved akutte smerter som forstuvninger og forstrækninger.
Værd at huske om smertestillende medicin
Den smertestillende medicin lindrer smerterne, men behandler ikke årsagen til dem. Du skal altså ikke lade den ene pakke afløse den anden. Ved længerevarende behov for smertestillende bør du tale med din egen læge. Du skal aldrig overskride den anbefalede dosis, og er du kommet til at tage for meget, bør du tale med en læge.
For børn gælder andre doser end for voksne, da dosis skal tilpasses barnets alder og vægt.
Du kan læse sundhedsstyrelsens generelle anbefalinger om smertestillende håndkøbsmedicin her:
https://www.sst.dk/da/viden/laegemidler/smerte/fakta-om-smertestillende-haandkoebsmedicin
“Dette blogindlæg er skrevet for at give dig et generelt billede af smerter og til at gøre dig tryggere i et evt. sygdoms -og behandlingsforløb. Derfor går vi ikke i dybden med mere specielle/komplekse behandlinger eller komplicerede individuelle forløb. Kontakt din egen læge, hvis du har spørgsmål eller bliver i tvivl.”
Forfatter
Christina Krogerus, læge
Udgivet d. 30. april 2022
Redaktion
Niloofar Sherazi Dreyer, læge
Kilder
- https://www.sst.dk/da/viden/laegemidler/smerte/fakta-om-smertestillende-haandkoebsmedicin
- https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/kraeft/sygdomme/behandlingsmetoder/hvordan-behandler-man-smerter/
- https://www.sst.dk/-/media/Udgivelser/2019/Smerteguide.ashx
- https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/laegehaandbogen/neurologi/tilstande-og-sygdomme/hovedpine/medicin-stofrelateret-hovedpine/