Skal man spise for to, når man er gravid? Hvordan er det nu lige med sushi? Og må jeg overhovedet drikke kaffe?!
Det kan være svært at holde styr på de officielle anbefalinger til kosten under graviditeten. Denne uges indlæg forsøger at give et kort og overskueligt overblik over nogle af de vigtigste kostanbefalinger under graviditeten.
De officielle kostråd
Når du er gravid, deler du din kost med dit foster/ufødte barn. Det er derfor vigtigt at spise sundt og varieret, så fosteret kan vokse og udvikle sig optimalt. Det er dog en myte, at man skal spise for to. Faktisk stiger dit energibehov ikke med mere end 500 kalorier mod slutningen af graviditeten, og det forudsætter at dit normale aktivitetsniveau opretholdes.
Fødevarestyrelsen anbefaler, at gravide spiser efter de officielle kostråd. Dog er der nogle få fødevarer, som du bør undgå eller begrænse. Det drejer sig primært om store rovfisk pga. indholdet af kviksølv, alkohol og koffeinholdige produkter som f.eks kaffe og nogle typer te. Man bør også undgå visse typer fødevarer, som giver risiko for at blive smittet med bakterien listeria. Gravide bliver sjældent selv alvorligt syge af listeria, men der er i gennemsnit én abort eller dødfødsel årligt grundet listeriasmitte i Danmark.
Fisk
Det er sundt at spise fisk – også når du er gravid. Spis gerne 350 gram fisk om ugen, hvoraf 200 gram skal være fede fisk.
Rovfisk og tun
De fisk, du skal holde igen med, er de store rovfisk som f.eks. de store tun, rokker, helleflynder, sværdfisk og sildehaj. Det er fisk, som er øverst i fødekæden og derfor ophober større mængder kviksølv, som er skadeligt for det ufødte barn. De fleste dåsetun er derimod lavet af mindre tun, der ikke har levet så længe og derfor ikke har ophobet så meget kviksølv. Anbefalingen er derfor, at du gerne må spise én dåse tun om ugen, så længe dåsen ikke indeholder hvid tun eller albacore tun.
Laks
Gravide bør holde sig fra Østersølaks grundet højt indhold af dioxin, som kan skade den lille i maven. Østersølaks er ikke noget, der normalt ligger i køledisken eller hos fiskehandleren. Det er derimod opdrætslaks fra Norge, som du finder disse steder. Opdrætslaks har ikke et højt indhold af dioxin, og derfor må gravide gerne spise disse laks.
Rå, gravad og røget fisk
Spis kun røget og gravad fisk, når det er helt frisk for at undgå smitte med listeria. Bruger du fisken i en varm ret, dræbes eventuelle listeriabakterier.
Sushi
Og hvordan er det så lige med sushi?
Man må gerne spise sushi, når man er gravid. Vores fødevaresikkerhed er i top i Danmark, og der er derfor strenge krav til sushirestauranterne. Naturligvis bør man dog begrænse antallet med store rovfisk som f.eks. tun.
Ost og mælk
Al mælk i de danske supermarkeder er pasteuriseret. Enkelte importerede oste er lavet på upasteuriseret mælk. Det er disse oste, som gravide bør undgå. En pasteurisering dræber nemlig listeriabakterien.
Kød og pålæg
Gravide må gerne spise kødpålæg, men spis det, imens det er frisk for at undgå listeria.
Kød skal generelt være gennemstegt for at undgå smitte med toxoplasmose, der også kan skade den lille i maven.
Lever og levertran
Som gravid må du gerne spise leverpostej, men styr uden om pate, levertran og lever, da det kan indeholde store mængder A-vitamin, som kan være skadeligt for dit ufødte barn.
Kaffe og koffeinholdige produkter
Du må gerne drikke kaffe eller koffeinholdige drikke, men begræns dit indtag. Store mængder koffein kan være skadeligt for dit ufødte barn. Koffein passerer fra moderkage til fosteret, og derfor vil den mængde koffein moderen indtager også påvirke fosteret, der ikke selv er i stand til at nedbryde koffein.
Anbefalingen fra Fødevarestyrelsen er max 2 små kopper kaffe pr. dag, hvilket svarer til 2,5 dl kaffe om dagen. Der er dog også koffein i mange andre produkter end kaffe, såsom te, chokolade og cola, og disse produkter bør derfor begrænses. Desuden bør gravide helt undgå produkter, der er mærket med ”højt koffeinindhold”, som f.eks. energidrikke.
Alkohol
Alkohol kan passere moderkagen. Undgå derfor at drikke alkohol – så enkelt er det!
Da der ikke er fastsat en grænse for hvor meget alkohol, der kan skade fosteret, er anbefalingen helt at styre uden om drikkevarer med procenter i.
Kosten kort fortalt
Som gravid er der naturligvis mange andre fødevarer, som man kan komme i tvivl om kan skade den lille i maven, men husk, at man kommer rigtig langt med sund fornuft – så spis sundt og varieret!
– Fisk er rigtig godt, men gravide bør holde sig fra de store rovfisk. Højst én dåse tun om ugen.
– Laks kan man sagtens spise i Danmark, så længe det ikke er Østersølaks.
– Gammelt kødpålæg skal smides ud, og alt kød skal gennemsteges.
– Spis ikke lever, levertran eller pate, men spis gerne leverpostej.
– Gravide bør begrænse koffeinindtaget og husk, at det ikke blot er kaffe, som indeholder koffein!
– Alkohol bør du styre helt udenom!
– Sidst, men ikke mindst, anbefales det, at du tager kosttilskud til gravide. Er du i tvivl om hvilke, så spørg på apoteket eller hos din læge eller jordemoder.
Få mere inspiration og viden
Er du gravid eller ønsker at lære mere om kostanbefalinger til gravide, så gå ind på fødevarestyrrelsens hjemmeside, hvor du blandt andet kan læse om ingefær, tang, krabber, rejer og kosttilskud. Her kan du også læse om kostanbefalinger til ammende kvinder. Du kan også downloade Sundhedstyrelsens pjece ”Sunde vaner – før, under og efter graviditet”. Eller lyt til Læger formidlers podcast om kost, kosttilskud og graviditet her.
Vil du lære mere om kosttilskud i graviditeten, så læs med her
Se de officielle kostråd her
Kilder
Patienthåndbogens vejledning om kost under graviditet
Patienthåndbogens vejledning om kaffe og graviditet
Forfatter: Læge Sophie Brinck Andersen
Redigeret af: Læge Julie Juul Jørgensen