Læger Formidler
Du læser lige nu

OCD

13
Tryg i livet infoblog

OCD

‘’Vask jeres hænder!’’. Gennem det sidste år har vi fået gentaget dette, hvor end vi ser hen.  En fornuftig handling, især i disse coronatider. Men kan man vaske hænderne for meget – kan det blive til en tvangshandling? Er det mon OCD?

Hvad er OCD?

Mange mennesker lider af det man kalder OCD. Det er en engelsk forkortelse, som står for Obsessive Compulsive Disorder. På almindeligt dansk kan det oversættes til en sygdom med tvangstanker og tvangshandlinger. Man kan have tvangstanker eller tvangshandlinger, eller begge dele samtidigt. 

Tvangstanker

Tvangstanker er ubehagelige tanker, der ufrivilligt dukker op i ens bevidsthed, og som ofte er svære eller føles umulige at komme af med. Eksempler på tanker kunne være:

  •  ”Min kone er mig utro” 
  • ‘’Jeg har kørt en person ned”
  • ‘’Jeg legede med min vens barn, jeg må være pædofil”  

Du ved godt, at det ikke er rigtigt, men tankerne presser sig på uanset, og de kan i tiltagende grad være svære at feje til siden eller aflede sig fra. Selvom man godt ved, at man ikke er f.eks. pædofil, så vil en påtrængende tanke om, at man er det, påvirke en. Det kan medføre selvhad, utryghed eller andre negative følelser. 

Tvangshandlinger

Tvangshandlinger er handlinger, som man føler sig tvunget til at gøre, selvom om man godt ved de ikke er nødvendige. Det kunne f.eks være:

  • At checke om ovnen er slukket, flere gange, selv om du egentlig udmærket ved at den er slukket
  • At vaske hænder fordi de skal være rene, flere gange, selvom du godt ved, at de ikke længere er beskidte 

Ofte kan tvangstanker og tvangshandlinger komme samtidigt, f.eks: Du skal tænde og slukke lys kontakten 6 gange ellers dør dine børn. Du ved jo godt, at det ikke passer, men du føler dig tvunget til det og tanken presser sig på. At undlade handlingen giver dig et voldsomt ubehag, måske så ulideligt, at du udfører det alene for at få ro i tanke og krop. Oplevelsen man får kan minde om et angstanfald, hvilket for mange er yderst pinefuldt. 

Hvem rammes af OCD?

Tilstanden kan ramme mange af os. På verdensplan anslår WHO at mellem 1.5-2.9% af alle mennesker vil rammes af det på et tidspunkt. Ofte ses det i alderen 22-36 år. Mange mennesker (14-29%) kan have små elementer af ovennævnte. Jeg skal f.eks selv ofte checke, at vandhanen er slukket, i en sådan grad, at jeg måske løber op af trappen for at dobbeltchecke. Det er irriterende, men det er ikke noget der vælter mit liv, eller er altopslugende. 

For nogle kan det dog være så omfattende, at det ødelægger deres evne til at leve deres liv normalt. De skal måske checke vandhanerne eller lyskontakterne så mange gange, at det tager dem lang tid, måske timer, at komme ud af døren. Nogle kan opleve, at være nødt til at forlade deres skole eller job, for at undersøge om døren var låst. Mange kan også føle, at deres tvangshandlinger er så pinlige, at de ikke ønsker at være sammen med andre mennesker og derfor isolerer sig. 

Oplever du noget af ovenstående, og føler, at det påvirker din hverdag i stor grad, er der hjælp at få! Mange undlader desværre at søge hjælp. Måske skyldes det, at de ikke ved, at OCD kan afhjælpes, eller at de synes deres symptomerne er så pinlige og forfærdelige, at de ikke vil indrømme det overfor nogen. Her må vi opfordre til, at man søger hjælp ved professionelle, da man altid vil blive mødt med forståelse og aldrig blive dømt – man kan jo ikke gøre for det.

Hvad gør man ved OCD?

Hjælpen vil ofte bestå af psykoterapi som din praktiserende læge kan henvise dig til. Hvis det er alvorligt, vil der måske  være behov for supplerende medicinsk behandling. Dette  vil ofte være antidepressiv medicin, som har vist sig at have en god effekt mod OCD i sig selv, og på de afledte symptomer, såsom angst. 

Læs evt. om, hvordan man går til psykiater via. nedenstående link;

Forfatter: Psykiater,  Simon Ploug Gartner 

Redaktion: Læge, Camilla U. Jørgensen 

Om forfatteren

Flere læger fra Læger Formidler er gået sammen om dette indlæg. Læs om medlemmerne i Læger Formidler under "Om om" sektionen.