Læger Formidler
Du læser lige nu

Plukkeveer    

81
Trygge Maver Infoblog

Plukkeveer    

plukkeveer

Du har helt sikkert hørt om veer – men hvad er nu plukkeveer? Og hvad er forskellen egentlig på veer og plukkeveer? Er plukkeveer farlige? Og hvor mange må man egentlig have, før man skal reagere? Bliv meget klogere på hvad plukkeveer er, og hvordan du skal forholde dig til dem i dette indlæg!

Hvad er en plukkeve?

Plukkeveer er kortvarige sammentrækninger af livmoderens muskulatur, og kan ses som en slags forberedelse af livmoderen på en forestående fødsel. Plukkeveerne gør livmoderen helt hård uden at gøre ondt, er uregelmæssige og med forskellig længde, styrke og interval. I modsætning til de rigtige veer, giver plukkeveer ingen påvirkning af livmoderhalsen.
Alle gravide har plukkeveer, men ikke alle vil lægge mærke til dem. Man har typisk flest plukkeveer i slutningen af sin graviditet. Ofte vil flergangsfødende opleve plukkeveerne tidligere og hyppigere i graviditeten end førstegangsfødende. 

Hvad er forskellen på en plukkeve og en ve?

Veer er også sammentrækninger af livmoderens muskulatur – forskellen er bare at, en “rigtig” ve på sigt vil åbne livmoderhalsen og ende ud i fødsel. Veerne er mere rytmiske, og man vil typisk mærke smerter i underlivet hen over kønsbenet og i lænden. Nogle vil også mærke smerte strålende ned i benene. Veerne vil blive mere og mere regelmæssige og stige i intensitet og smerte, jo tættere på fødslen man kommer. 

Hvad skal man gøre, hvis man har plukkeveer?

Plukkeveer er helt normalt i en graviditet og er ikke farligt. Som nævnt er de en form for forberedelse af livmoderens muskulatur, så den er klar til fødslen.
Plukkeveer skal ikke være smertefulde og regelmæssige, og det er derfor vigtigt, at du får slappet godt af, hvis plukkeveerne begynder at tiltage i styrke og hyppighed. Det er svært at sige, hvor mange plukkeveer, der er for meget, da det varierer meget fra gravid til gravid. Mange får flere og længere perioder med plukkeveer, når der ikke er tid i løbet af dagen til at få slappet af.

Du skal være opmærksom på, at blærebetændelse og forstoppelse også kan være årsag til flere plukkeveer. Kontakt derfor altid din læge eller jordemoder, hvis du er i tvivl, om det kunne være årsagen til dine plukkeveer!

Hvornår skal man kontakte en jordemoder eller læge?

Hvis dine plukkeveer bliver meget smertefulde eller regelmæssige, skal du kontakte dit fødested (hvis du er længere end 20. graviditetsuge) eller din egen læge. Det kan nemlig være tegn på, at plukkeveerne er på vej til at blive til rigtige veer, og at fødslen er gået i gang.
På fødeafdelingen vil man kunne vurdere, om din livmoderhals er blevet forkortet, og hvad årsagen til dette kunne være. Hvis der er risiko for, at du er ved at gå i for tidlig fødsel, så vil der være nogle tiltag som vil kunne bremse fødslen – dette kan du læse mere om her

Få mere inspiration og viden

Hør Læger Formidlers podcast om fødslen her

Find flere indlæg fra Læger Formidler om tiden op til og efter fødslen på Trygge Maver bloggen eller lyt til Trygge Maver Podcasten

Forfatter, original indlæg: Hanne Trap Wolf

Opdateret af: Læge Katrine Jørgensen

Redigeret af: Læge Anna Lando Talbot 

Publiceringsdato: 09.11.2023

Kilder

Lægehåndbogen: Plukkeveer

______________________

Om forfatteren

Har arbejdet som læge siden 2010 og har sideløbende forsket i for tidlig fødsel. Arbejder aktuelt på fødeafdelingen på Hvidovre Hospital. Er travlt beskæftiget efter arbejdstid som mor til tre børn på henholdsvis to, fem og otte år.