Læger Formidler
Du læser lige nu

Plukkeveer

42
Trygge Maver Infoblog

Plukkeveer

plukkeveer

Plukkeveer er skyld i megen forvirring: Er det det samme som veer? Hvor mange er for mange? Er det farligt? Skal man sygemeldes? Hvad med baby? Læs med her og få svarene.

Hvad er det?

Plukkeveer er uregelmæssige sammentrækninger af livmoderen efter 20. graviditetsuge. Man har typisk flest i slutningen af sin graviditet. I modsætning til de rigtige fødselsveer, giver de ingen åbning af livmodermunden.

Hvordan føles det?

Alle kvinder har plukkeveer, men nogle lægger slet ikke mærke til det. Andre føler en strammende (”plukkende”), ubehagelig sammentrækning i underlivet. Plukkeveer er uregelmæssige både i styrke, længde og interval. Man kan derfor ikke sætte et tal på, hvad “for mange” er. Alt, hvad der stopper igen, er plukkeveer og ikke rigtige veer.

Er det farligt?

Nej! Hverken for dig eller din baby. Der er ikke større risiko for for tidlig fødsel, selvom du har mange plukkeveer. Man skal heller ikke sygemeldes pga. plukkeveer, men har man rigtig mange, kan man blive så træt, at man en periode må arbejde mindre hårdt.

Hvordan får man dem til at gå væk?

Sæt tempoet ned og tag nogle dybe vejrtrækninger. Hjælper det ikke nok, så læg dig ned og slap godt af, så skal plukkeveerne nok gå væk igen. Mange får flere og længere perioder med plukkeveer, når der ikke er tid i løbet af dagen til at få slappet af. Du skal være opmærksom på, at blærebetændelse og forstoppelse kan være årsag til plukkeveer. Kontakt din læge eller jordemoder, hvis du er i tvivl, om det kunne være årsagen til dine.

Hvornår skal jeg kontakte en jordemoder eller læge?

Hvis dine plukkeveer bliver meget smertefulde eller regelmæssige, skal du kontakte dit fødested eller din læge. Det kan være tegn på, at plukkeveerne er blevet til rigtige veer, og at fødslen er gået i gang.

Få mere viden 

Find en masse andre af Læger Formidlers indlæg om graviditet, fødslen og tiden derefter på Trygge Maver infobloggen. Du kan også lytte til Trygge Maver podcasten her på hjemmesiden eller via Itunes og Spotify.

Er det måske den lille der er syg? Så lyt til Trygge Forældre podcasten eller Trygge Forældre Infobloggen

Kilder

Lægehåndbogen

Forfatter: Læge Hanne Trap Wolf
Redaktør: Læge Anna Grynnerup

Om forfatteren

Har arbejdet som læge siden 2010 og har sideløbende forsket i for tidlig fødsel. Arbejder aktuelt på fødeafdelingen på Hvidovre Hospital. Er travlt beskæftiget efter arbejdstid som mor til tre børn på henholdsvis to, fem og otte år.