Læger Formidler
Du læser lige nu

Fødslen

59
Podcast Trygge Maver

Fødslen

Fødslen

Trygge Maver podcasten er nået til selve fødslen. Vi kunne simpelthen ikke nøjes med et enkelt afsnit, så vi har delt episoden op i to afsnit!

I begge episoder er Anna fra Læger Formidler vært, og vi møder Sarah, der er førstegangsfødende, og Annette Thorsen-Meyer, der er speciallæge i gynækologi og obstetrik på Hvidovre Hospital. Episoderne skal gøre dig klogere på de mere lægefaglige aspekter af en fødsel.

De fleste fødende er unge, raske kvinder, der kun har haft meget lidt kontakt med hospitaler og sundhedsvæsenet. En fødsel kan derfor nemt blive ens første oplevelse med hospitalsvæsenet, og det kan derfor være en god idé at være forberedt på hvad der kan ske.

Sarah (højre) og Anna

Fødslen – Del 1

Vi møder Sarah første gang 3 uger inden hendes fødsel til en snak om forberedelserne op til fødslen samt hendes forventninger og bekymringer. Annette giver råd til hvordan man forbereder sig på fødslen samt gennemgår nogle af de ting, der kan være årsag til en del bekymring og undren hos de gravide – epiduralblokaden, det akutte kejsersnit og bristninger. Til sidst i episoden møder vi også Sarah efter hendes fødsel for at finde ud af om forventningerne blev indfriet.

Fødslen – Del 2

Her møder vi Sarah 4 måneder efter hendes fødsel, hvor hun tager os med tilbage til fødslen der foregik på Rigshospitalet i København i starten af marts 2020. Med hjælp fra Annette bliver vi klogere på hvordan fødsler normalt går igang, fødslens faser, fosterovervågning, sugekop-fødsel og efterfødselsblødning. Til allersidst tager vi også en snak om barselstiden – en barselstid der var præget af corona-pandemien. Måske Corona alligevel også har bragt en smule godt med sig?

Om podcasten

Trygge Maver podcasten er en serie, der primært handler om graviditeten, samt tiden før og efter samt nu selve fødslen. Yngre læger fra Læger Formidler med erfaring og interesse inden for gynækologi står bag episoderne.

Disse to episoder er skrevet og produceret af læge Anna Grynnerup. Lyd af Marco Diallo.

Anna tester lydudstyret hjemme hos Sarah over en varm kop te.

Lyt til hele podcast serien i SoundCloud, Itunes eller anden podcast app

Vil du vide mere om fødslen?

Det er selvfølgelig umuligt at nå rundt om alle aspekter af en fødsel på blot 2×40 min. Men der er heldigvis en masse viden at hente andre steder på internettet.

Om forfatteren

Har arbejdet som læge siden 2014 og har sideløbende arbejdet med sundhedsoplysning. Forsvarede sin ph.d. omkring kvindelig fertilitet i 2019. Arbejder på Hvidovre Hospital, men er aktuelt på barsel med tvillingedrengene Carlo og Viggo.