“Skal I ikke snart have et barn mere?” Spørgsmålet flyver hen over middagsbordet og giver dig et ubehageligt sug i maven. For I prøver jo at blive gravide igen. I har faktisk forsøgt længe.
Når et par, der har mindst ét barn sammen, har svært ved at blive gravide igen, kaldes det sekundær infertilitet. Men hvad dækker begrebet over? Hvad kan man gøre for at hjælpe parret til at blive gravide? Og er det egentlig normalt at føle sorg over ikke at kunne give sit barn den søskende, man så inderligt ønsker? Læs med her og bliv klogere på begrebet sekundær infertilitet.
Hvad er sekundær infertilitet?
Infertilitet kan inddeles i en primær og en sekundær form. Man bruger betegnelsen “primær infertilitet” når et par oplever nedsat frugtbarhed i forbindelse med forsøg på at få deres første barn. Begrebet “sekundær infertilitet” dækker over nedsat frugtbarhed hos et par, der allerede har ét eller flere børn sammen. Sekundær infertilitet kan ses hos par, der også i forbindelse med første graviditet oplevede problemer. Overraskende nok er sekundær infertilitet ikke ualmindeligt hos par, der blev naturligt gravide med første barn.
Hvad er årsagerne til sekundær infertilitet?
Årsagerne til sekundær infertilitet er de samme som årsagerne til primær infertilitet. Det kan være faktorer hos kvinden, hos manden eller hos dem begge, der gør det svært at opnå graviditet. Hos kvinder vil det ofte være problemer med ægløsningen, strukturelle problemer i æggeleder eller livmoder eller kroniske sygdomme som eks. stofskifteproblemer eller endometriose, der er årsagen. En anden væsentlig faktor er også, at kvinden er blevet ældre siden sidste graviditet. Vi ved, at alder spiller en stor rolle for evnen til at blive gravid, og særligt efter 35-årsalderen falder kvindens fertilitet. Hos manden vil det ofte være problemer med sædkvaliteten, der ligger til grund for parrets udfordringer. Det skal dog også nævnes, at man hos en stor del af par i fertilitetsbehandling aldrig finder en årsag til, hvorfor de har svært ved at blive gravide.
Kan vi få behandling?
Som hovedregel vil man henvise til fertilitetsbehandling, når et par har haft regelmæssig samleje (dvs ca. 2 gange ugentligt) i et år uden at opnå graviditet. Man kan henvises tidligere hvis kvinden er over 35 år, eller hvis man allerede ved, at der findes tilstande hos parret, som kan forklare barnløsheden. Den store forskel i muligheden for par, der allerede har børn, og de, der ikke har, er, at det offentlige ikke betaler for hjælp til barn nummer 2. Man kan derfor ikke blive henvist til de offentlige fertilitetsklinikker. Udredning og evt. insemination kan dog foregå efter henvisning til en speciallægepraksis og med tilskud fra sygesikringen. Skal der yderligere behandling til som eks. IVF, skal det dog foregå på en privat fertilitetsklinik, og her vil der være tale om egenbetaling. En undtagelse er dog, at par der tidligere har gennemgået fertilitetsbehandling med ægudtagning, kan få oplagt eventuelt frosne befrugtede æg fra tidligere behandling på en offentlig fertilitetsklinik.
Selve behandlingen foregår på samme måde som ved primær infertilitet, og vil tage udgangspunkt i årsagen til den nedsatte frugtbarhed. Det vil derfor være en individuel vurdering, hvad der er behov for. Der kan være tale om både insemination med egen- eller donorsæd, eller mere avancerede metoder som IVF (også kendt som reagensglasbehandling).
Er det okay, at jeg synes, det er svært?
Længslen efter en lillebror eller -søster til sit barn kan være lige så stor som længslen efter det første barn. Mange har en forestilling om, hvordan deres familie skal se ud for at være komplet. Nogle personer og par, der kæmper med sekundær infertilitet, kan opleve manglende forståelse fra omverdenen. Kommentarer om, at det jo er heldigt, at de allerede har et barn, kan opleves som en negligering af de følelser, de står med. Nogle beskriver også, at de kan føle sig ”grådige”, fordi de ønsker et barn mere. Alle disse følelser er helt naturlige. Undersøgelser viser faktisk, at man kan være lige så påvirket følelsesmæssigt ved ønsket om barn nummer to som ved det første barn.
Få mere inspiration og viden
Find flere indlæg fra Læger Formidler om, hvad der kan give problemer med fertiliteten fx vores indlæg om nedsat sædkvalitet. Eller hør vores podcast planlægning af graviditet, hvor du kan blive klogere på tiden der leder op til at graviditet.
Du kan også søge vejledning og læse andre pars historier om sekundær infertilitet på Wawa-fertility.
Forfatter: Læge Jeanett Lykke Møller Nielsen
Redigeret af: Læge Iben Riishede
Kilder
Sundhed.dk – om infertilitet, henvisning og behandling
Wawa-fertility – om sekundær infertilitet