Læger Formidler
Du læser lige nu

Skarlagensfeber

0
Trygge Forældre Infoblog

Skarlagensfeber

Skarlagensfeber skyldes infektion med bakterier i mandlerne, som sidder bagerst i munden. Bakterierne kaldes streptokokker og en særlig subtype af disse kan danne et såkaldt toksin, som medfører et karakteristisk rødt udslæt.

Bakterierne smitter via små dråber i vores udånding. 2-5 dage herefter får man høj feber og ondt i halsen, og 1-2 døgn herefter kommer udslættet, der starter på kroppen med talrige små knopper, som får huden til at føles som sandpapir. Herefter breder udslættet sig til ansigtet, dog med bleghed omkring munden og barnets tunge bliver højrød og med små buler, så den ligner et hindbær. Efter nogle dage begynder udslættet at blege af og efter en uge begynder huden at skalle, og vil have gavn af fed creme. Nogle børn vil samtidigt opleve mavesmerter og opkastninger. Skarlagensfeber skal behandles med penicillin i 7-10 dage, så ved mistanke herom, bør du tage barnet til læge. Lægen kan lave en hurtigtest, som på få minutter viser, om der er tale om streptokok-halsbetændelse. Efter et døgns behandling er barnet ikke længere smittefarligt og kan derfor komme i institution, så snart almentilstanden tillader det.

Pga. halssmerterne vil dit barn ikke have lyst til at drikke og spise. Det manglende fødeindtag, skal barnet nok indhente, så snart det igen er på toppen, men det er farligt for børn ikke at drikke over længere perioder. Panodil kan tage toppen af smerterne, så barnet får mere lyst til at drikke. Desuden føles kolde drikke og is lindrende, og der er jo også væske i en sodavandsis og næring i vanilieis, så glem alt om principper og sukkerpolitikker for en stund.

Når behandlingen er startet vil barnet få det bedre i løbet af 1-2 døgn. Hvis barnet ikke får det bedre, eller hvis det mod forventning får det værre, skal I selvfølgeligt søge læge igen. Ligesom I altid skal søge læge ved påvirket kontakt (sløvt, slapt barn), besværet vejrtrækning (indtrækninger, hvæsen eller piben) eller manglende væskeindtag og vandladninger (færre end 3 våde bleer i døgnet). Læs om SAFE!-cirklen her på siden, som hjælper dig med at holde tungen lige i munden, når dit barn er ramt af sygdom.

På www.sundhed.dk kan du læse mere om skarlagensfeber, og hvis du følger nedenstående link, kan
du se billeder af skarlangens udslæt:

https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/boern/illustrationer/foto/skarlagensfeber-udslaet/

I vores podcasts kan du høre forskellige eksperters gode råd til at håndtere sygdom hos dit barn. Lyt med på Itunes, Soundcloud eller her på hjemmesiden.

Om forfatteren

Flere læger fra Læger Formidler er gået sammen om dette indlæg. Læs om medlemmerne i Læger Formidler under "Om om" sektionen.