Læger Formidler
Du læser lige nu

Graviditet uden for livmoderen 

12
Trygge Maver Infoblog

Graviditet uden for livmoderen 

Graviditet uden for livmoderen

Graviditetstesten er positiv, men du har måske kun svage graviditetssymptomer og kan blive i tvivl om alt føles helt som det skal være. Lette smerter i underlivet kan være normalt i starten af graviditeten i takt med at livmoderen vokser. Men har du meget ondt i underlivet, især i én side og måske også pletblødning, så kan der opstå tvivl  – mon graviditeten sidder uden for livmoderen? 

Normalt sætter et befrugtet æg sig fast i livmoderen og vokser videre der, men i ca. 1/100 graviditeter sætter ægget sig fast uden for livmoderen, oftest i æggelederne. Her kan den vokse, ofte kun nogle uger, derefter er der ikke plads nok. Æggelederen kan derfor gå i stykker og det kan give blødning i bughulen. Dette medfører oftest utilpashed og stærke underlivssmerter, hvorfor det oftest er nødvendigt med indlæggelse på hospitalet med henblik på en akut kikkertoperation og behandling af blodtabet.  

Hvordan opdager man, at man er gravid udenfor livmoderen?

Nogle er slet ikke klar over at de er gravide, men opdager det måske i forbindelse med kontakt til sundhedsvæsenet på grund af underlivssmerter. Andre oplever pletblødning og smerter ved vandladning og afføring. De fleste vil dog opleve almindelige graviditetssymptomer som udebleven menstruation, kvalme, svimmelhed, og ømme bryster. Disse symptomer er dog oftest svagere end ved en normal graviditet. Så hvordan skelner man om det er en graviditet i, eller uden for livmoderen? – smerter, som oftest er lokaliseret til den side hvor graviditeten sidder og oftest opstår pludseligt. 

Mistanke om graviditet uden for livmoderen? 

Hvis man får mistanke om graviditet uden for livmoderen, anbefales det at man kontakter sin egen læge. Her bliver man oftest henvist til ultralydsscanning gennem skeden på hospitalet eller hos en privatpraktiserende gynækolog med henblik på at lokalisere graviditeten. 

Man kan oftest se en graviditet ved ultralydsscanning fra ca. 5-6 uger. Hvis man ikke kan se graviditeten, da den er meget lille på dette tidspunkt, måler man hvor meget graviditetshormon (hCG) der er i blodet. Dette gentages 2-3 dage senere. Sådan kan man ofte afgøre om det drejer sig om en spontan abort, en normal graviditet eller en graviditet uden for livmoderen. Hvis graviditetshormonet er forhøjet og man ikke finder et synligt foster ved ultralydskanning, er der stor sandsynlighed for graviditet uden for livmoderen. 

Hvem har øget risiko for graviditet uden for livmoderen?

Man har en let øget risiko, hvis man tidligere har haft en graviditet uden for livmoderen, hvis man har spiral, hvis man tidligere er opereret i maven fx efter en blindtarmsbetændelse, hvor man eventuelt har beskadiget æggelederen, eller hvis man tidligere har haft underlivsbetændelse i æggelederen, især klamydiainfektion. 

Hvor kan en graviditet uden for livmoderen sidde?

Ca. 95 % af befrugtede æg som sætter sig uden for livmoderen, sidder i én af æggelederne. Mere sjældent kan den sætte sig i æggestokkene, i livmoderhalsen eller i bughulen. 

Hvad gør man, hvis man finder en graviditet uden for livmoderen? 

Hvis der ikke er symptomer eller kun lette underlivssmerter kan man vælge at se an et par dage, da halvdelen af alle graviditeter uden for livmoderen går til grunde af sig selv. 

Nogle må behandles med operation. Det afgøres ud fra hvor graviditeten sidder, dine symptomer, mængden af graviditetshormon og hvad du selv foretrækker. Hvis man har meget ondt og er utilpas, laves der oftest en kikkertundersøgelse for at lokalisere graviditeten og bortoperere den eller hele æggelederen. 

I nogle tilfælde kan medicinsk behandling komme på tale. Her indtager man en tablet, der hæmmer cellevæksten i graviditets produktet, som herefter går til grunde. 

Betyder det noget for fremtidige graviditeter, at man har haft en graviditet uden for livmoderen?

Man kan godt blive gravid og gennemføre en normal graviditet, selvom man har haft en graviditet uden for livmoderen. Der er let øget risiko på ca. 10% for en ny graviditet uden for livmoderen i de kommende graviditeter. Derfor anbefales det, at man ved ny graviditet bliver scannet tidligere end vanligt, omkring uge 6-7. 

De fleste kvinder der er opereret for en graviditet uden for livmoderen, kan blive gravide på helt normal vis på et senere tidspunkt. Nogle kan dog opleve, at det er sværere. I nogle tilfælde vil der være behov for fertilitetsbehandling med IVF, dvs. reagensglasbehandling, for at opnå graviditet. 

Hvad kan man selv gøre? 

Man kan ikke gøre så meget selv for at undgå en graviditet uden for livmoderen, men underlivsbetændelse, såsom klamydia infektion kan give skade på æggelederne, hvilket giver øget risiko for graviditet uden for livmoderen. Så det er en god idé, at beskytte sig med kondom ved samleje, især hvis man har mange forskellige sexpartnere.

Søg læge!

Henvend dig til egen læge ved positiv graviditetstest, og samtidig eventuel blødning, utilpashed, svimmelhed, besvimelse og underlivssmerter, der kan være opstået akut. Hvis det er uudholdelige underlivssmerter, så ring 112.  

Få mere inspiration og viden

Find flere indlæg fra Læger Formidler om graviditet på Trygge Maver bloggen. Du kan også lytte til podcasten Tidlig graviditet – bekymringen for at misteTrygge Maver Podcasten.

Kilder: 

Sundhed.dk

NICEguidelines/ectopic-pregnancy-and-miscarriage-diagnosis-and-initial-management

DSOG behandling af ekstrauterin graviditet

Forfatter: Læge Camilla Klastrup

Redigeret af: Læge Anna Lando Talbot og Læge Cæcilie Weber Thomsen.

Om forfatteren

Læge siden 2017, skal være praktiserende læge. Har erfaring som læge fra Mave-tarmkirurgisk, Ortopædkirurgisk, Almen praksis, Børne- og ungdomspsykiatri, samt en del erfaring som bekymret mor til Alexander på knap 2 år. Er jyde, men bor aktuelt med min kæreste og søn ved Amager Strand, hvor vi nyder gåture ved havet.