Læger Formidler
Du læser lige nu

Sådan giver du dit barn medicin

0
Trygge Forældre Infoblog

Sådan giver du dit barn medicin

I disse kolde måneder oplever mange børn at skulle have medicin. Når børn bliver syge og skal have medicin for første gang, kan det godt være svært som forælder at holde styr på, hvordan man bedst får en god oplevelse med medicinen. Medicin smager oftest ikke godt, og børnene er jo syge, når de starter på en behandling. Det er derfor vigtigt, at forsøge at gøre det til en rolig og god oplevelse.

Vi har derfor lavet en guide til de mest almindelig former for medicin, og hvordan man bedst muligt får barnet igennem en behandling.

Husk at man altid kan spørge på apoteket eller hos lægen, hvis der opstår tvivl.

Oral opløsning (mikstur)

Mikstur gives primært til små børn, som ikke kan sluge tabletter endnu. Mikstur er ofte den første medicin, et barn prøver. Dosis afhænger af barnets vægt, og lægen og apoteket vil derfor spørge, hvor meget barnet vejer. Du kan også finde dosis på etiketten i en tabel på bagsiden af æsken. Noget mikstur skal stå i køleskabet og andet må ikke. Dette kan du se på flasken. 

Når barnet skal have en portion mikstur, så brug gerne en lille sprøjte (udleveres ofte på apoteket). Den tømmes forsigtigt i kinden på barnet, så medicinen kommer udenom tungen og ned i halsen. Gør det langsomt, så barnet ikke får det i den gale hals. Hav gerne noget at skylle ned med bagefter. Man kan også bruge det trick at give barnet et lille stykke isterning at sutte på først, så smagsløgene “bedøves”. Dette skal du naturligvis kun gøre, hvis barnet er stort nok til at kunne håndtere en isterning.

For at ændre på smagen af miksturen, kan man dryppe et par dråber koncentreret saft sammen med den portion medicin, man skal til at give. Det er en dårlig ide, at blande medicinen op i et helt glas saftevand eller mad, i tilfælde af, at barnet ikke vil spise eller drikke hele portionen eller det bliver plumret og uappetitligt. Se også vores film om hvordan man giver flydende medicin til sit barn: https://www.laegerformidler.dk/gode-raad-til-hvordan-man-bedst-faar-givet-sit-barn-medicin/

Tabletter

Barnet kan begynde at sluge tabletter fra omkring 6-års alderen, men det er ikke altid helt let de første gange. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt med tabletter, hvis der ikke findes den samme medicin som mikstur. Nogle tabletter må gerne deles og knuses, men det er vigtigt, du forhører dig hos din læge eller på apoteket først, hvis det ikke er tydeligt i indlægssedlen. Læg tabletten mellem to teskeer og knus tabletten. Når man deler eller knuser en tablet, kan man smage medicinen, fordi man bryder overtrækket på tabletten, og meget medicin smager dårligt. Derfor kan det være en god ide at maskere smagen med noget sødt. Det er vigtigt med et stort glas vand til at skylle medicinen ned med.

Stikpiller

De fleste forældre kender stikpiller fra smertestillende og febernedsættende medicin. Når man skal give sit barn en stikpille, lægger man barnet ned på siden og lader dem trække benene op under sig. Hvis der er tale om mindre børn, kan de ligge på ryggen, mens man som forældre løfter benene op. Man kan smøre lidt vaseline eller creme på stikpillen, så den er nemmere at indføre. En stikpille skal indføres med den flade ende først. På den måde sidder den bedre i endetarmen, og barnet føler ikke så stor en trang til at presse den ud. Man kan generelt ikke dele en stikpille, da medicinen ikke er fordelt ligeligt. Se også vores film om hvordan man giver stikpiller til sit barn: https://www.laegerformidler.dk/gode-raad-til-hvordan-man-bedst-faar-givet-sit-barn-medicin/

Øredråber

Øredråber skal gerne “håndlunes”, så temperaturen nærmer sig kropstemperatur og ofte rystes lige før brug. Det skyldes, at øregangen kan være lidt følsom over for kolde temperaturer. Læg barnet på siden med det syge øre opad, hold lidt op i den bruskede del af øret (så rettes øregangen ud) og dryp ind i øregangen. Hvis der skal dryppes flere dråber, kan du putte en kugle vandskyende vat ind i øret bagefter, så barnet kan gå rundt, uden det løber ud. 

Øjendråber

Øjendråber skal gives i et rent øje. Hvis barnet har pus eller søvn, skal det fjernes først. Dette gøres med en ren klud/vatrondel vædet i afkølet, kogt vand. Når øjet er rent, kan der dryppes. Nogle øjendråber er ret tyktflydende. Da presses en mængde ud på størrelse med en dråbe og sættes på den våde kant, ved at trække lidt ned i nederste øjenlåg, så dråben rammer ned i “lommen”. Hvis barnet er meget lille, og det er svært at ramme øjnene, så fortvivl ikke. Hellere komme til at dryppe en dråbe for meget for at være sikker på at ramme øjet. Læg barnet på ryggen, eller bøj hovedet bagover i siddende stilling, og dryp. Øv eventuelt med saltvand først, indtil metoden er succesfuld. 

Cremer og salver

Når der skal gives medicinsk creme eller salve på et større område, er det vigtigt at fordele cremen så godt som muligt. Dette gøres ved at duppe små klatter creme med jævne mellemrum ud over området. Det kaldes dalmatiner-metoden og hjælper med at fordele cremen ligeligt. Husk selv at vaske hænder bagefter, og barnets hænder skal ligeledes vaskes (medmindre det er hænderne, der skal behandles). Salver er tykkere og har mere fedt i sig, og derfor tager det længere tid om at blive absorberet i huden. 

Medicin og holdbarhed

En del medicin har kort holdbarhedsdato. Hold især øje med holdbarheden på “våd medicin” som mikstur, øredråber, øjendråber og cremer/salver. Det kan være en god idé at notere datoen for åbning.

Lyst til at vide mere? 

Hvis du vil vide mere om smertestillende og febernedsættende medicin så læs vores indlæg om smertestillende til børn. 

På vores hjemmeside kan du også finde vores podcastepisode om smerter og smertebehandling samt vores podcastepisode om feber.

Er du i tvivl om, hvad du skal holde øje med hos dit barn, når det er sygt, så læs om vores SAFE! Cirkel, som vejleder i dette. Eller lyt til vores podcastepisode om SAFE! Cirklen.

Skrevet af: Ida Biering-Sørensen (læge)

Redigeret og opdateret af: Cecilie Clemmesen (læge),

Mette Hartmann Nonboe (læge) og Stine Schaldemose (læge)

Kilder:

Patienthåndbogen

Min.medicin (stikpiller) 

Min.medicin (tabletter) 

Apoteket: (mikstur) 

Min.medicin (øredråber) 

Min.medicin (øjendråber)

Min.medicin (creme) 

Min.medicin (salve) 

Om forfatteren

Læge siden 2015. Lægeerfaring inden for børn, voksne og ældre. Har to drenge, og aktuelt på barsel med den mindste.