Læger Formidler
Du læser lige nu

Sådan giver du dit barn medicin

0
Trygge Forældre Infoblog

Sådan giver du dit barn medicin


Når børn bliver syge for første gang og skal have medicin, kan det godt være svært som forælder at holde styr på hvordan man bedst muligt får en god oplevelse med medicinen. Medicin smager ikke godt og børnene er jo syge når de starter på en behandling. Derfor er det netop vigtigt at oplevelsen bliver rolig og god. Vi har lavet en guide til hvordan man bedst muligt får barnet igennem en behandling med de mest anvendte former for medicin. Det allervigtigste er dog at man som forælder skaber en rolig atmosfære omkring medicingivningen og ikke skræmmer eller stresser barnet. Hvis barnet får at vide at medicin smager grimt på forhånd, eller man lægger op til en kamp, så smitter det af på barnet.

Husk at man altid kan spørge på apoteket eller hos lægen, hvis der opstår tvivl.

Tabletter

Fra barnet er omkring 6 år kan det begynde at sluge tabletter, men det er ikke altid helt let at få de små til det. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt med tabletter, hvis der ikke findes den samme medicin som mixtur. Nogle tabletter må gerne deles og knuses, men det er vigtigt man forhører sig hos sin læge eller på apoteket først, hvis det ikke er tydeligt i indlægssedlen. Når man deler eller knuser en tablet kan man smage medicinen fordi man bryder overtrækket på tabletten og eksempelvis penicillin smager dårligt. Derfor kan det være en god ide at maskere smagen med noget sødt. Læg tabletten mellem to teskeer og knus tabletten. Hæld derefter lidt yoghurt, nutella, is eller honning på. Jo mere det klistrer jo bedre maskerer det smagen. Hvis barnet skal sluge en tablet er det vigtigt med et stort glas vand til at skylle ned med.

Stikpiller

Stikpiller kender de fleste forældre fra smertestillende og febernedsættende medicin. Når man skal give sit barn en stikpille lægger man barnet ned på siden og lader dem trække benene op under sig. Man kan smøre lidt vaseline eller creme på stikpillen så den er nemmere at indføre. En stikpille skal indføres med den flade ende først, på den måde sidder den bedre i endetarmen og barnet føler ikke så stor en trang til at presse den ud. Man kan generelt ikke dele en stikpille, da medicinen ikke er fordelt ligeligt og man derfor ikke ved hvor meget man brækker af. Se også vores film om hvordan man giver stikpiller til sit barn.

Mixtur

Mixtur gives oftest til små børn som ikke kan sluge tabletter endnu og derfor er mixtur den første medicin et barn prøver. Penicillin, som det med stor sandsynlighed er, blandes som oftest på apoteket og har en holdbarhed på 7-14 dage og derefter kan den ikke bruges mere. Når et barn skal have mixtur afhænger dosis af barnets vægt, dosis vil stå enten på etiketten eller der vil være en tabel på bagsiden af æsken. For at hjælpe med den rigtige dosis spørger din læge og apoteket om barnets vægt.

Noget mixtur skal stå i køleskabet og andet må ikke. Dette kan du se på flasken. Når barnet skal have en portion mixtur så brug gerne en lille sprøjte. Den tømmes forsigtigt i kindposen på barnet, så medicinen kommer udenom tungen og ned i halsen. Gør det langsom så barnet ikke får det i den gale hals. Hav gerne noget at skylle ned med bagefter. Man kan også bruge det trick at give barnet et lille stykke isterning at sutte på først, så smagsløgene ikke smager så meget, hvis barnet er stort nok.

For at ændre på miksturen kan man dryppe et par dråber koncentreret saft sammen med den portion medicin man skal til at give. Det er en dårlig ide at blande medicinen op i et helt glas saftevand eller mad, i det tilfælde at barnet ikke vil spise eller drikke hele portionen eller det bliver plumret og uappetitligt.  Se også vores film om hvordan man giver flydende medicin til sit barn.

Øredråber

Øredråber skal man gerne lige håndlune og ryste lige før brug. Det gøres fordi øregangen kan være lidt følsom over for kolde temperaturer og øredråberne skal gerne være tæt på kropstemperatur. Læg barnet på siden med det syge øre opad, hold lidt op i den bruskede den af øret og dryp ind i øregangen. Hvis der skal dryppes flere dråber, kan det betale sig at putte en kugle vandskyende vat ind i øret bagefter så barnet kan gå rundt uden det løber ud. Hold øje med holdbarheden på en åbnet flaske.

Øjendråber

Øjendråber skal gives i et rent øje. Hvis barnet har pus eller søvn, skal det fjernes først, gerne med enten med en ren klud/vatrondel vædet i afkølet kogt vand eller sterilt saltvand som også kan købes på apoteket. Nogle øjendråber er ret tyktflydende og så presses en mængde ud på størrelse med en dråbe og sættes på den våde kant, ved at trække lidt ned i øjet så dråben rammer ned i lommen. Hvis barnet er meget lille, og det er svært at ramme øjnene, så fortvivl ikke. Hellere komme til at dryppen en dråbe  for meget og være sikker på øjet er ramt end ikke. Læg barnet på ryggen eller bøj hovedet bagover i siddende stilling og dryp. Øv eventuelt med saltvand først indtil metoden er succesfuld. Hold øje med holdbarheden på en åben flaske.

Cremer og salver

Når der skal gives medicinsk creme eller salve på et større område, er det vigtigt at fordele cremen så godt som muligt. Dette gøres ved at duppe små klatter creme med jævne mellemrum ud over området. Det kaldes dalmatiner-metoden og hjælper med at fordele cremen ligeligt. Husk selv at vaske hænder bagefter og ligeledes skal barnets hænder vaskes – med mindre det er hænderne der skal behandles. Salver er tykkere og har mere fedt i sig end cremer og tager derfor længere tid om at suge ind i huden. Det er meget rart at være opmærksom på, man ikke smører barnet lige før barnet skal i tøjet og ud af døren.

Vil du vide mere?

 Hvis du vil vide mere om smertestillende medicin/ febersænkende medicin så læs vores indlæg om smertestillende medicin og paracetamol 

På vores hjemmesiden kan du også finde vores podcastepisode om smerter og smertebehandling samt vores  podcastepisode om feber.

Er du i tvivl om hvad du skal holde øje med hos dit barn, når det er syg, så læs om vores SAFE! Cirkel, som vejleder i dette. 
Eller lyt til vores podcastepisode om SAFE! Cirklen.

Rigtig god bedring med dit barn!

Om forfatteren

Flere læger fra Læger Formidler er gået sammen om dette indlæg. Læs om medlemmerne i Læger Formidler under "Om om" sektionen.

Følg os