Læger Formidler
Du læser lige nu

Gode råd til ferien

0
Trygge Forældre Infoblog

Gode råd til ferien

Det er ferietid, og mange skal ud at rejse. Når man skal have små mennesker med på ferie, er det godt at være forberedt på lidt af hvert. Her er nogle ting, som er gode at tage højde for før afrejse:

 • Undersøg altid de lokale forhold. Tjek udenrigsministeriets hjemmeside: http://um.dk/da/rejse-og-ophold/rejse-til-udlandet/rejsevejledninger/
 • Vaccinationer: på Seruminstituttets hjemmeside kan man finde anbefalinger til hvilke vaccinationer, der kræves til forskellige rejsemål: https://www.ssi.dk/Vaccination.aspx. Vær i god tid med dette. Nogle vaccinationer kræver flere stik. På Seruminstituttets hjemmeside kan I også finde svar på, om jeres destination kræver malariaprofylakse. I så fald husk myggenet!
 • Undersøg om jeres destination er dækket af det blå sygesikringsbevis, eller om I skal have en særskilt forsikring. Undersøg hvordan I er dækket, så I ikke først skal til dette, hvis uheldet er ude. Hav altid sygesikringskortet og forsikringens telefonnummer på jer. Følg dette link til et hurtigt overblik over, hvad det blå sygesikringskort dækker: https://www.dr.dk/levnu/fritid/12-svar-om-det-blaa-sygesikringskort.
 • Husk, at hvis I har henvendt jer til læge kort før afrejse, skal I altid tale med jeres forsikring om dette. Vi ser mange henvendelser i børnelægevagten, hvor forældre kommer med deres børn ”for en sikkerheds skyld” aftenen før afrejse, og mange bliver overraskede over, at man så skal have ”grønt lys” fra forsikringen, før man tager afsted.
 • Medbring nummeret på jeres familielæge. Det kan være rart at tale med en, som kender barnet, hvis I skulle være så uheldige, at jeres barn bliver syg under rejsen.
 • HUSK væske, medbring barnets foretrukne drikkedunk el sutteflaske. Tilbyd barnet væske oftere end vanligt, da varme gør, at vi mister mere væske gennem huden. Medbring en sprøjte i tilfælde af, at barnet skulle komme i væskemangel, så I kan give små mængder hyppigt. Hold øje med vandladning. Når barnet mangler væske bliver urinen mørk og koncentreret, og barnet tisser mindre. Et barn som tisser mindre en 3 gange over 24 timer er i væskeunderskud.
 • Køb evt. mælkesyrebakterier hjemmefra. Apoteket kan vejlede jer. Det er meget nemt at få ”uro i maven”, når man spiser fra fremmede køkkener. Husk at opkast og diarre lang overvejende er ufarligt og går over af sig selv, men at det kan være farligt, særligt for små børn, at komme i væskeunderskud. På apoteket kan man købe pulver, som blandes i vand. Pulveret indeholder den perfekte mængde salt og sukker (og ofte også mælkesyrebakterier), som gør det nemt for cellerne i tarmsystemet at optage væsken.
 • Hvis jeres barn kommer i væskeunderskud kan I følge ”5/5 reglen”, som siger 5 ml væske (gerne denne salt/sukkerholdige blanding) hvert 5 minut. Skru op for mængden, hvis barnet kan holde dette i sig gennem 30-60 minutter. Tilbage til udgangspunktet, hvis barnet kaster den væske, det indtager op.
 • Medbring Panodil, gerne både som mikstur og stikpiller (hvis barnet kaster op)
 • Medbring plaster, også vabelplaster, svedige små fødder får vabler.
 • Køb rigelige mængder solcreme hjemmefra. Der er strenge regler for tilsætningsstoffer i den creme vi kan købe herhjemme. Andre lande følger ikke nødvendigvis samme regelsæt.
 • Samme gælder myggespray. Køb det herhjemme
 • Husk også hat, solbriller og tynde langærmede bluser og bukser, som kan skærme fra en hård sol.
 • Er uheldet ude og står I pludseligt med en sløj lille pode under jeres ferie, så husk på SAFE!-cirklen, når I skal vurdere hvor alvorligt det står til. Læs mere om SAFE!-cirklen her.

Inden afrejse kan I med fordel læse følgende tirsdagsinfo-indslag på vores hjemmeside:

Hvordan passer vi bedst på de små i varmen

Væskemangel

Soleksem

Opkast og diarre

Lyt også til vores podcast:

Episode 2: Almen tilstand og SAFE!-cirkel

Episode 3: Feber

Episode 7: Diarre, opkast og ondt i maven

Nyd sommeren, ferien og kvalitetstiden med jeres små poder!

Foto af: Kong Jun fra Unsplash

Om forfatteren

Flere læger fra Læger Formidler er gået sammen om dette indlæg. Læs om medlemmerne i Læger Formidler under "Om om" sektionen.