Læger Formidler
Du læser lige nu

Gode råd til ferien

2
Trygge Forældre Infoblog

Gode råd til ferien

Ferien for alvor over os. Juli er godt i gang og i går startede industriferien officielt i Danmark. Det betyder at mange skal ud og rejse de kommende uger. Når man skal have små mennesker med på ferie, er det godt at være forberedt på lidt af hvert. Denne lille guide opridser nogle ting, som er gode at tage højde for før afrejse:

 • Undersøg altid de lokale forhold. Tjek udenrigsministeriets hjemmeside: Udenrigsministeriet
 • Vaccinationer: På Seruminstituttets hjemmeside kan man finde anbefalinger til hvilke vaccinationer, der kræves til forskellige rejsemål: SSI – vaccination Vær i god tid med dette. Nogle vaccinationer kræver flere stik. På Seruminstituttets hjemmeside kan I også finde svar på, om jeres destination kræver malariaprofylakse. I så fald husk myggenet!
 • Undersøg om jeres destination er dækket af det blå sygesikringsbevis, eller om I skal have en særskilt forsikring. Undersøg hvordan I er dækket, så I ikke først skal til dette, hvis uheldet er ude. Hav altid sygesikringskortet og forsikringens telefonnummer på jer. Følg dette link for et hurtigt overblik over, hvad det blå sygesikringskort dækker: DR – Det blå sygesikringskort.
 • Husk, at hvis I har henvendt jer til læge kort før afrejse, skal I altid tale med jeres forsikring om dette. Vi ser mange henvendelser i børnelægevagten, hvor forældre kommer med deres børn ”for en sikkerheds skyld” aftenen før afrejse, og mange bliver overraskede over, at man så skal have ”grønt lys” fra forsikringen, før man tager afsted. 
 • Medbring nummeret på jeres familielæge. Det kan være rart at tale med en, som kender barnet, hvis I skulle være så uheldige, at jeres barn bliver syg under rejsen.
 • Skal i på kør selv ferie kan I finde gode råd til køresyge her: Køresyge
 • HUSK væske, medbring barnets foretrukne drikkedunk eller sutteflaske. Tilbyd barnet væske oftere end vanligt, da varme gør, at vi mister mere væske gennem huden. Medbring en sprøjte i tilfælde af, at barnet skulle komme i væskemangel, så I kan give små mængder hyppigt. Hold øje med vandladning. Når barnet mangler væske, bliver urinen mørk og koncentreret, og barnet tisser mindre. Et barn som tisser mindre en 3 gange over 24 timer er i væskeunderskud. Læs mere her: Væskemangel På apoteket kan man købe pulver, som blandes i vand. Pulveret indeholder den perfekte mængde salt og sukker (og ofte også mælkesyrebakterier), som gør det nemt for cellerne i tarmsystemet at optage væsken. 
 • Køb evt. mælkesyrebakterier hjemmefra. Apoteket kan vejlede jer. Det er meget nemt at få ”uro i maven”, når man spiser fra fremmede køkkener. Husk at opkast og diarre lang overvejende er ufarligt og går over af sig selv, men at det kan være farligt, særligt for små børn, at komme i væskeunderskud. Læs også her: Diarre og opkastning og her: Ondt i maven 
 • Medbring Panodil, gerne både som mikstur og stikpiller (hvis barnet kaster op). Læs om at give smertestillende her: Smertestillende
 • Medbring plaster, også vabelplaster, svedige små fødder får vabler.
 • Køb rigelige mængder solcreme hjemmefra. Der er strenge regler for tilsætningsstoffer i den creme, vi kan købe herhjemme. Andre lande følger ikke nødvendigvis samme regelsæt. Husk også hat, solbriller og tynde langærmede bluser og bukser, som kan skærme fra en hård sol. Gode råd til soleksem kan I finde her: Soleksem og ellers kan I finde lidt flere gode råd til turen til stranden her: Strandturen. Samt gode råd til, hvordan vi passer på de mindste i varmen kan finde lige her: Gode råd til varmen
 • Køb også myggespray hjemmefra
 • Er uheldet ude og står I pludseligt med en sløj lille pode under jeres ferie, så husk på SAFE!-cirklen, når I skal vurdere hvor alvorligt det står til. Læs om SAFE!-cirklen her: SAFE!-cirklen

 

Ellers ønskes I alle sammen rigtig god sommer fra alle os hos Læger Formidler. Nyd sommeren, ferien og kvalitetstiden med jeres små poder! 

Skrevet af Læger Formidlers redaktion.

Redigeret 06/07/23 af Mette Hartmann Nonboe (læge).Om forfatteren

Flere læger fra Læger Formidler er gået sammen om dette indlæg. Læs om medlemmerne i Læger Formidler under "Om om" sektionen.