Læger Formidler
Du læser lige nu

Det røde udslæt

60
Podcast Trygge Forældre

Det røde udslæt

Er du forælder til et småbarn? Så har du nok oplevet det – Det røde udslæt! 

De fleste forældre kommer på et eller andet tidspunkt til at opleve rødt udslæt, pletter eller knopper hos deres barn og som forælder vil man bare rigtig gerne finde ud af hvad det skyldes, og om det er farligt. 

For nemhedens skyld kalder vi det hele rødt udslæt. I denne podcast episode tager vi kun fat på de udslæt der opstår pludseligt eller hurtigt. Vi har også lavet en podcast episode om børneeksem/Atopisk dermatit.   

Der er mange årsager til rødt udslæt, og derfor kan det være rigtig svært at finde rundt i. Derfor er Ida taget ud og interviewet Charles Kromann som er  speciallæge i hudsygdomme og sammen vil de gennemgå de mest almindelig årsager til rødt udslæt, samt lave en systematisk gennemgang, så du er bedre klædt på, når dit barn rammes af et rødt udslæt. Vi gennemgår også de faretegn du skal være opmærksom på og hvilke udslæt der kan ses an. 

Udslæt der skal ses akut

Pettekier 

Pettekier kan opstå ved hjernehindebetændelse/meningitis. Hjernehindebetændelse forårsaget af meningokok-bakterien er en af de hyppigste former for hjernehindebetændelse. Ved sygdom på grund af meningokokker vil den syge have høj feber, kulderystelser, påvirket bevidsthed, nakkestivhed, tegn til shockudvikling (kold, bleg, klam), og der kan opstå blødninger i huden (pettekier). Det er karakteristisk for meningokoksygdom, at patientens tilstand meget hurtigt kan forværres, selv på trods af korrekt behandling. Børn under 2 år har færre typiske symptomer og fund. De har ofte nedsat bevidsthed, udtalt slaphed, irritabilitet, opkastninger og eventuelt også hudblødninger. Du kan læse mere om hjernehindebetændelse på patienthåndbogen.

Et barn skal ses akut, hvis det har påvirket almentilstand, dvs. feks. påvirket vejrtrækning, er sløv eller slap. Læs mere om almen tilstand på vores hjemmeside eller lyt til vores podcast episode som netop gennemgår almen tilstanden. 

Nældefeber (Urticaria)

Charles nævner at nældefeber der påvirker vejrtrækningen, skal ses akut, det ville typisk været hvis man har nældefeber svarende til hals eller ansigt. Hvis nældefeber ikke påvirker vejrtrækningen eller almen tilstanden er god behøves det ikke det ikke ses akut.

Nældefeber er et kløende udslæt, som består af hævelse i huden, som opstår akut, og hvor de enkelte elementer(områder) svinder igen inden for 24 timer, mens nye eventuelt kommer til.
Hudelementerne er hvidlige og hæver sig op overhudniveau og kaldes kvadler. De største elementer kan være blege i midten og fremtræde med en let rødlig ring omkring. Vil du vide mere, så læs mere på vores hjemmeside eller på patienthåndbogen.
Billede fra dermnetZ.org og http://www.pcds.org.uk/clinical-guidance/urticaria-and-angioedema

Hyppige børnesygdomme med feber og udslæt

Skoldkopper


Skoldkopper skyldes en virusinfektion og begynder oftest med let feber, lige før et rødt udslæt opstår.  Udslættet begynder som en lille rød plet, som efter nogle timer bliver til en lille væskefyldt blære, som brister og efter et par dage dækkes med skorpe. Oftest starter udslættet på bryst og ryg og spreder sig så til ansigt, hovedbund, arme og ben. Udslættet klør ofte, og der dannes hele tiden nye pletter, så man kan se alle udslættets stadier samtidigt. Antallet af pletter varierer fra få til flere hundrede.
Du kan læse mere om sygdommen på vores hjemmeside eller patienthåndbogen
Billede fra: https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/198220 og https://www.dermnetnz.org/topics/chickenpox/

Lussingesyge, Den 5. Børnesygdom (erythema infectiosum)


Lussingesyge skyldes virusen parovirus.  En uge efter smitten kan der forkomme symptomer som hovepine, feber, ondt i halsen, kvalme, ondt i maven og/eller opkastning, ledsmerter (symptomerne er dog oftere hos de voksne). Så kommer der oftes en sygdomsfri periode på 2-5 dage. Hvorefter udslættet starter. Udslættet er oftes kløende, særligt hos voksne  Udslættet er delt op i flere faser.
1) rødt udslæt på kinderne
2) Småprikket rødt udslæt på skuldre og øverst på arme, på krop og nogen gange på lår. Efterhånden blegner udslætte og flyder sammen i et netligende udseende. Denne fase varer hyppigst mellem 1-4 dage.
3) Udslættet kan komme og gå i ugevis eller månedsvis. 
Du kan læse mere om sygdommen på patienthåndbogen.
Billedet er fra: https://en.wikipedia.org/wiki/Fifth_disease

Tredagsfeber (Roseola infantum/exathem Subitum)


Tredagesfeber starter som regel med pludselig høj feber, omkring 39-40. Børnene er som regel ikke meget medtaget i denne periode, selvom de kan være feberklattede. Feberen vedbliver typisk i 3 (-5) dage.
Efter ca. tre dage falder feberen og efterfølgende kommer der et småplettet diskret lyserødt udslæt på det meste af kroppen, særligt på hals, bryst, arme og ben – og af og til i hovedet. Det klør ikke og forsvinder som regel igen af sig selv efter ca. 1 døgn. I sygdomsforløbet kan der samtidig ses hævelse af lymfeknuder på halsen og af og til mellemørebetændelse.
Læs mere om sygdommen på vores hjemmeside eller patienthåndebogen.
Billedet er fra https://www.dermnetnz.org/topics/roseola/

Hånd-fod-og-mund-syge

Det karakteristiske ved Hånd-fod-og-mund-syge er man får små ømme men ikke kløende blærer i munden (specielt på tungen og på kindslimhinden), samt på hænder og fødder og udslæt. De fleste får det alle steder men der er også nogen der kun får blærer i munden. Blærene kan hurtigt briste og danne sår. Infektionen skyldes en virus og giver ofte feber. Det er oftes børn under 5 år der smittes. 
Du kan læse mere om sygdommen enten på vores hjemmeside elller på patienthåndbogen
Billedet er fra: https://keepkidshealthy.com/2018/08/19/what-to-know-about-hand-foot-and-
mouth-disease/

Skalagensfeber

Skarlagensfeber skyldes infektion med bakterier i mandlerne, som sidder bagerst i munden. Bakterierne kaldes streptokokker og en særlig subtype af disse kan danne et såkaldt toksin, som medfører et karakteristisk rødt udslæt. Bakterierne smitter via små dråber i vores udånding. 2-5 dage herefter får man høj feber og ondt i halsen, og 1-2 døgn herefter kommer udslættet, der starter på kroppen med talrige små knopper, som får huden til at føles som sandpapir. Herefter breder udslættet sig til ansigtet, dog med bleghed omkring munden og barnets tunge bliver højrød og med små buler, så den ligner et hindbær. Efter nogle dage begynder udslættet at blege af og efter en uge begynder huden at skalle. Nogle børn vil samtidigt opleve mavesmerter og opkastninger. Læs mere om på vores hjemmeside eller på patienthåndbogen. Billedet er fra patienthåndbogen.

Hvis du gerne vil vide mere om udslæt der ses i forbindelse med feber, så læs mere på patienthåndbogen

Udslæt med infektion i huden

Børnesår (Impetigo)

UBørnesår er en meget smitsom infektion i huden, som skyldes stafylokokker og/eller streptokokker. Infektionen starter som små røde pletter, efter kort tid dannes der blærer i midten, og når disse brister dannes de honninggule skorper, som er helt karakteristiske for børnesår.
Vil du vide mere, så læs med på vores hjemmeside eller på patienthåndbogen
Billedet der viser et udbredt børnesår er  fra https://www.dermnetnz.org/topics/impetigo-images.

Udslæt typisk hos spædbørn eller babyer

Varmeknopper


Hos småbørn opstår varmeknopper især på hovedet, halsen, skuldrene, ryggen og brystet. Den mildeste form for varmknopper, ses hyppigste hos spædbørn. Svedkirtlerne er blokeret i kroppens yderste hudlag. Tilstanden viser sig som små, klare, overfladiske blærer der let går hul på. Ikke generende og svinder af sig selv. Læs mere på lægehåndbogen
Billede er fra patienthåndbogen.

Skæleksem/Arp

ansigtet ses eksem og fedtede, gullige skæl i panden, i øjenbryn og øjenvipper, i næsefløjene og på bryst, ryg, lysker og navle.
Eksemet er symmetrisk, og når skællene fjernes er huden rød.
Hos spædbørn ses eksemet i hårbunden som “arp”, i hudfolder og i bleregionen. Læs mere på patienthåndbogen.
Billedet er fra https://www.dermnetnz.org/topics/seborrhoeic-dermatitis/

Andre udslæt som næves i podcast-episoden

Flåt bid (Erythema migrans)


Borrelia-bakterien kan overføres fra flåter til mennesker efter nogle få timer, men som regel kræver det, at flåten sidder fast i mere end 24 timer. Hvis man er blevet smittet efter et flåtbid, kan der komme et ringformet udslæt på huden rundt om bidstedet – som regel fra 2 til 4 uger efter, at man er blevet bidt. Du kan læse mere på patienthåndbogen.
Billedet er fra https://en.wikipedia.org/wiki/Erythema_migrans

Forkølelsessår (Herpes simplex)


Første møde med HSV kan forløbe helt uden symptomer, men kan også gøre barnet meget medtaget og nogle børn får mundbetændelse, som er meget smertefuldt. På få timer dannes små blærer i munden, som brister og gør så ondt, at barnet næsten ikke kan spise og drikke. Desuden kan der være hævede lymfeknuder og høj feber evt. med kulderystelser. Den første infektion varer 7-10 dage. Genopblussen af sygdommen kommer som ”forkølelsessår”. Udbruddet føles som prikken/kløen i huden, typisk ved læberne og allerede efter timer (12-36) udvikles små smertefulde blærer, som fyldes med pus. Efter få dage brister blærerne og dækkes herefter af skorper. Udbruddet varer typisk en uges tid og ses ofte i forbindelse med forkølelser (heraf navnet), fordi kroppens immunforsvar her er svækket. 
Vil du vide mere, så læs mere på vores hjemmeside eller patienthåndbogen.
Billedet er fra http://pedsinreview.aappublications.org/content/30/4/119.figures-only

Franske Rosen (Pityriasis rosea)

Franske Rosen kendetegnes ved symmetrisk udbredelse af et udslæt med svagt røde, let skællende, ovale pletter, som måler fra få mm til 1-2 cm.
Udslættet sidder i T-shirt-området. Hos 50-70 % opstår først et eller flere større ringformede elementer, såkaldt primærmedaljon, 1 til 2 uger før resten af udslættet opstår. Som regel giver udslættet få gener, men det kan medføre nogen kløe de første uger. Læs mere på patienthåndbogen.
Billedet er fra: https://www.dermnetnz.org/topics/pityriasis-rosea/

Ringorm

Ringorm er typiske udslæt er ringformet. Randzonen (området i kanten af udslættet) er rød og skællende, mens huden inde i cirklen ser normal ud.
Ringen breder sig og bliver større med tiden. Udslættet er let kløende, og der kan være en eller flere ringe, og de kan overlappe med hinanden. Udslættet kan også være mindre karakteristisk/typisk. Læs mere på patienthåndbogen.
Billedet er fra patienthåndbogen.

Fnat

Fnat er en hudsygdom, som skyldes en scabiesmide, der graver gange i huden og lægger æg. Typisk for fnat er, at man pludselig får en generende stærk kløe, som opleves mest intenst om natten. Kløen er stærkest på steder, hvor scabiesmiden findes, men kløen rammer efterhånden hele kroppen. Hoved og nakke går fri for smitte og kløe hos voksne, men kan blive angrebet hos småbørn. De fleste udvikler kløende små hævelser (papler), af og til små blærer, og efterhånden kradsmærker som følge af kløen. Scabiesgangene kan netop ses med det blotte øje. De er gråhvide, tynde og slyngede og kan blive op til 10 mm lange. Miden kan ses som en sort prik for enden af midegangen, men kan være vanskelig at opdage.
Midegangene finder man lettest på siden af fingrene, omkring håndleddet og i albuer, eventuelt omkring brystvorter eller på penis. På kønsorganer får man ofte yderligere små, røde og hårde knuder. Hos børn under 2 år kan midegange ofte ses i fodsålerne. Læs mere på patienthåndbogen.
Billedet er fra lægehåndbogen. 

Udslæt/sygdomme vi vaccineres i mod i forbindelse med børnevaccinationsprogrammet

Mæslinger

Mæslinger er en af de mest smitsomme sygdomme vi kender. Den spredes via hoste og nys. Sygdommen viser sig i to faser. Første fase er som en kraftig forkølelse med høj feber, løbenæse, hoste, øjenbetændelse og lysskyhed (ubehag i øjnene når der kommer lys i dem). Der kan desuden komme hvide pletter på indersiden af kinderne. Mæslinger huskes af mange forældre som en sygdom der gjorde deres børn dårlige og hvor de føltes meget syge, men forløbene kunne også være mildere. Denne første fase varer i ca. 3-4 dage.  Anden fase kommer efter en periode med bedring. Der kommer feber igen, og det der kommer det typiske mæslingeudslæt, der ofte spreder sig fra ører til hoved/hals og dernæst til krop og til slut på benene.  Læs mere om sygdommen på vore hjemmeside

Røde hunde (Rubella) 

Symptomerne på røde hunde varierer. Hvert fjerde barn får slet ikke symptomer. Der kan komme irriterede øjne med hævede lymfeknuder, let feber, appetitløshed og svælg rødme. Herefter følger ofte et udslæt over det meste af kroppen og høj feber i 1-4 døgn. Læs mere fra om sygdommen på vores hjemmeside.  Billede er fra SSI. 

Kom gerne med input

Er der nogle vigtige spørgsmål som ikke blev besvaret i denne podcast? Er der et emne du synes vi skal tage op i næste episode? Skriv gerne en mail til os med input til vores podcast eller find os på facebook under “Læger Formidler” og instagram hvor vi bruger #Tryggeforældre. Vi vil meget gerne høre om dine erfaringer og dine tanker.

På Itunes kan du abonnere gratis på podcasten. Giv gerne podcasten en anmeldelse med på vejen.

Link til Apple Podcasts
Lyt til alle episoderne og abonner på podcasten helt gratis.itunes.apple.com

Om forfatteren

Læge siden 2015. Lægeerfaring inden for børn, voksne og ældre. Har to drenge, og aktuelt på barsel med den mindste.